Jurčki v Slovenskih goricah rastejo »kot nori«!

Kljub vročini Slavica in Zlatko Borak najdeta veliko lepih in zdravih jurčkov

Prlekija-on.net, sreda, 3. julij 2019 ob 21:063
Jurčki

Jurčki

Izkušeni gobarji, ki jih tudi v Slovenskih goricah ni malo, vedo povedati, da obstajajo gobe takšne ali drugačne, v veliki večini so te užitne, večinoma imajo vse rade nekoliko bolj vlažno zemljišče v gozdu, predvsem pa sovražijo sušo. Toda letošnja pomlad je bila kot kaže tudi za gobe kar deževna in mokra, pozneje pa je prišlo sonce in toplo vreme, kar je iz namočene zemlje »pognalo« gobe na površje. In sedaj je na veselje mnogih gobarjev, veliko gozdnih lepotic, kot so jurčki, lisičke in druge gobe, zraslo marsikje v gozdu in za nekatere se obeta izvrstno "gobarsko leto". O tem, med drugimi lahko govorita tudi izkušena in strastna gobarja, dolgoletna ugledna radgonska podjetnika, sedaj že novopečena upokojenca Slavica in Zlatko Borak iz Benedikta.

Kot neštetokrat doslej sta namreč tudi v teh vročih poletnih dneh šla na sprehod v gozdove v okolici Gornje Radgone in Benedikta ter širše po Slovenskih goricah. In kaj kmalu sta v košarah imela dovoljeno količino lepih in zdravih jurčkov. Za Slavico in Zlatka, ki se tudi sploh rada sprehajata po naravi, malo zaradi zdravja, malo zaradi gibanja in rekreacije, ni težko najti gob, saj dobro poznata rastišča jurčkov. Lepo jih naberejo, že v gozdu očistijo in niti ene gobe ne uničijo, saj jih bo mogoče ubral kdo drug. Onadva običajno nabirata jurčke, a tudi nekatere druge gozdne lepotice. In potem sledi pravi praznik, malo jurčkov posušita, malo vložita, malo zamrzneta, nekaj jih konča v dobri omaki, nekaj v pravi gobovi juhi, nekaj v jajčni omleti... Pa ne pojesta vsega sama, kajti sinova Zlatko in Boštjan z družinicama, imata tudi rada gobove jedi, nekaj pa jih dobijo tudi drugi sorodniki, prijatelji ipd.

Podobno kot Borakovi je tudi te dni imel srečo še Jože Jančar iz Negove, ki se v gozd najraje odpravi že zgodaj zjutraj. Nabira sicer vse užitne gobe, najraje pa jurčke in lisičke, motijo pa ga nekateri "gobarji", ki se ne vedo obnašati v naravi.Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Narava

Luna skozi oblake vidna kot obraz

Na večernem nebu se je prikazal obraz

petek, 11. oktober 2019 ob 20:18
Podrto drevo v Ljutomeru

Gasilci odstranjevali drevesa

petek, 11. oktober 2019 ob 19:13
Jožica in Bojan sta upravičeno ponosna na svojo jedilno bučo, foto: Ludvik Kramberger

Jožici in Bojanu je zrasla jedilna buča velikanka

torek, 8. oktober 2019 ob 08:27