Med počitnicami in dopustom poskrbimo za zdravo spolnost

Raziskave kažejo, da med počitnicami zlasti mladi pogosteje sklepajo nova znanstva in prijateljstva ter tudi intimne stike, pri tem pa se jih še vedno veliko ne zaščiti

Prlekija-on.net, nedelja, 14. julij 2019 ob 09:11
Čas dopustov in počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb, foto: StockSnap/Pixabay

Čas dopustov in počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb, foto: StockSnap/Pixabay

Čas dopustov in počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb. Po vsem svetu in tudi v Sloveniji opažamo trend naraščanja spolno prenosnih okužb, kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi, klamidijske okužbe in druge. Raziskave kažejo, da med počitnicami zlasti mladi pogosteje sklepajo nova znanstva in prijateljstva ter tudi intimne stike, pri tem pa se jih še vedno veliko ne zaščiti. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mladim in vsem spolno aktivnim pri spolnih odnosih priporočajo dosledno uporabo kondoma, tudi če uporabljajo druge kontracepcijske metode, kajti kondom je najzanesljivejša zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami (SPO).

Spolnost in vse, kar je povezano z njo, predstavlja zelo pomemben element zdravega, kakovostnega in zadovoljujočega življenja. »Zdrava spolnost ni pomembna samo zaradi preprečevanja spolno prenosnih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja,« je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in svetovala, kako ukrepati ob nezaščitenih spolnih odnosih: »V primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa priporočamo obisk zdravnika v primeru znakov okužbe, kot so spremembe na zunanjih spolnih organih, rdečica, bolečine, srbečica, izcedek oziroma testiranje na SPO, na virus HIV in viruse hepatitisov. Zgodnje odkrivanje namreč pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje širjenje bolezni.«

Mladi si želijo več informacij o spolnosti

Po podatkih NIJZ imamo v Sloveniji veliko spolno prenesenih okužb, predvsem genitalnih bradavic, drugih okužb s humani papiloma virusi (HPV) in klamidijskih okužb (okužb s Chlamydia trachomatis). Tudi raziskave med slovenskimi srednješolci kažejo, da mladi zgodaj začenjajo s spolnimi odnosi - skoraj četrtina dijakov prvega letnika in dobra polovica dijakov tretjega letnika je namreč že imela spolne odnose. Med spoloma ni bistvenih razlik.

Raziskava NIJZ »Spolna vzgoja v okviru vzgoje za zdravje v slovenskih srednjih šolah« je pokazala še, da so mladi premalo informirani o spolnosti. »Tri četrtine mladih, ki je imelo spolni odnos zgodaj, je mnenja, da bi o spolnosti morali vedeti več. Med temi jih je večina dejala, da bi o spolnosti najraje izvedeli več od staršev, spolna vzgoja v šoli, ki še vedno ni sistematično urejena, pa je bila na drugem mestu,« ugotavlja Evita Leskovšek z NIJZ.

Mlade spodbujajmo k odgovorni spolnosti in uporabi kondoma

Medtem ko kontracepcijske tablete ščitijo pred nenačrtovano nosečnostjo, ne predstavljajo zaščite pred spolno prenosljivimi okužbami. »Poleg "klasične" uporabe kontracepcije spodbujamo t. i. dvojno metodo - dvojno zaščito, to je hkratno uporabo kondoma in druge zanesljive kontracepcije ali pravilno in predvsem dosledno uporabo kondoma. Mlade je treba spodbujati k odgovorni spolnosti in razmisleku o odlogu (prvega) spolnega odnosa,« je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in dodala, da je treba tudi odrasle spomniti na tveganja, povezana z opuščanjem učinkovite zaščite.

Kako se zaščititi?

Odločitev o tem, katera metoda zaščite je najustreznejša, v tej množici informacij in različnih oblik zaščite ni vedno najlažja. Od vsakega posameznika je odvisno, kaj bo izbral, pomembno pa je, da izbere tisto zaščito, ki mu osebno najbolj ustreza. Polega neželene nosečnosti je treba misliti tudi na prenos spolno prenosljivih bolezni, pred katerimi se zaščitimo s kondomom.

Mednarodni Center za nadzor bolezni in preventivo (CDC) s sedežem v Atlanti svetuje

- Oborožite se z osnovnimi informacijah o SPO: kako se širijo, kako se lahko zaščitite, kakšne so možnosti zdravljenja.
- Prevzemite nadzor. Najzanesljivejši način preprečevanja okužbe med počitnicami in potovanjem je, da se izogibamo spolnim odnosom s priložnostnimi partnerji (tako pri vaginalnih, analnih ali oralnih odnosih).
- Zmanjšate število spolnih partnerjev. Pomembno je, da se s svojim partnerjem pred spolnim odnosom testirata.
- Cepite se. Priporoča se cepljenje za preprečevanje okužbe z virusnim hepatitisom in HPV. Cepljenje se priporoča pred spolno aktivnostjo.
- Testirajte se. Za okužbo z virusom HIV se lahko testirate zaupno pri svojem izbranem zdravniku in anonimno na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja (vhod iz Bohoričeve ulice) vsak ponedeljek od 12. do 14. ure. CDC svetuje, da se naj bi se vsak posameznik med 13. in 64. letom testiral za HIV kot sestavni del rutinskih zdravstvenih pregledov, tisti z večjim tveganjem za okužbo pa vsaj enkrat na leto.
- Bodite monogamni. To pomeni spolno aktivnost s samo enim partnerjem, za katerega smo prepričani, da je spolno aktiven samo znotraj zveze. Spolna aktivnost z enim, neokuženim partnerjem je tudi najbolj zanesljiv način, da se ne okužimo.
- Uporabljate kondom. Kondom mora biti obvezen del prtljage vsakega popotnika in popotnice! Pred uporabo preverite kvaliteto kondoma oziroma Skadenco, to pomeni rok uporabe, ali je kondom elektronsko testiran in ali je iz lateksa.Več v Kultura in izobraževanje