DOSOR-jeva vetrnica s hišnim ansamblom Avsenik

Terasa za stanovalce in obiskovalce doma je bila polna, precej stanovalcev pa si je nastop ogledalo kar z balkonov

Prlekija-on.net, nedelja, 14. julij 2019 ob 21:48
Hišni Ansambel Avsenik v DOSOR-ju

Hišni Ansambel Avsenik v DOSOR-ju

V nedeljo, 14.7.2019 so na tradicionalni DOSOR-jevi vetrnici gostili Hišni Ansambel Avsenik. Terasa za stanovalce in obiskovalce doma je bila polna, precej stanovalcev pa si je nastop ogledalo kar z balkonov. Nastop se je začel kmalu po 12.uri in je trajal več kot dobro uro.

Hišni Ansambel Avsenik se je prvič zbral leta 1999 na pobudo Marjana Legata, Slavka ter Gregorja Avsenika in se je najprej imenoval Hišni Ansambel Jožovc, tako letos obeležujejo 20 let delovanja. Danes kot hišni ansambel kakovostno preigravajo Avsenikovo glasbo v restavraciji družine Avsenik v Begunjah. Z ansamblom je pol leta sodeloval tudi sam Slavko Avsenik.

Zaradi odličnega izvajanja glasbe, pa se je zasedba kmalu preimenovala v Hišni Ansambel Avsenik, ki je začel redno nastopati še onkraj praga domače hiše, tudi po nemško govorečih deželah. Tako danes nastopajo širom Evrope in tudi zunaj njenih meja. Je pa to ansambel, ki nadaljuje tradicijo Avsenikove glasbe.

Občinstvu so s svojo glasbo ogreli dušo in srce. Marsikdo se je skozi nastop spomnil mladosti in spominov vezanih na domačo glasbo. Pripravili so repertoar najbolj znanih Avsenikovih sklad in glas se ni le slišal z odra temveč tudi s terase. Vmes so povedali še kakšno šaljivo prigodo.

Bilo je res nepozabno. In kot je tradicija, je stanovalec Maksimiljan Korošec nastopajočim ob koncu nastopa v znak hvaležnosti izročil leseno vetrnico narejeno izpod njegovih rok. Tudi Vanda Sobočan, ki je današnji dogodek povezovala, je članom ansambla ob koncu namenila nekaj besed ter jim poklonila dar, ki jih bo spominjal na njihov obisk v DOSOR-ju.

Besedilo in foto: A. Kavčič



Več v Kultura in izobraževanje