Ko gasilci, občani in lokalna skupnost držijo skupaj

Benediški gasilci in gasilke po petnajstih letih z novim gasilskim vozilom

Prlekija-on.net, torek, 16. julij 2019 ob 19:42
Prevzem gasilskega vozila PGD Benedikt

Prevzem gasilskega vozila PGD Benedikt

Ob letošnjem 20. občinskem prazniku občine Benedikt, je še poseben razlog za slavje in zadovoljstvo imelo 115 članic in članov PGD Benedikt. Kako tudi ne, ko pa je društvo, ki obstaja in uspešno deluje že 92 let, na posebni gasilski veselici z domačimi Klapovühi in Vilijem Resnikom, po mnogih letih prizadevanj, prevzeli novo gasilsko vozilo GVM - 1, kar je za delovanje enega osrednjih gasilskih društev v tem delu Slovenskih goric, izjemnega pomena. Na slovesnosti, ki sta jo vodila Saša Lovrenčič in Damjan Veršič, je predsednik PGD Benedikt, Franc Lakner, ključe novega gasilskega vozila, izročil poveljniku Gregorju Jančiču, slednji pa glavnemu strojniku društva Dragu Ješovniku, ki je obljubil, da bo dobro skrbel za novo pridobitev društva. Ob tem so si vsi zaželeli, da bi vozilo največ koristili za vaje, usposabljanje mladih in starejših gasilcev, če pa bodo potrebne intervencije, tudi za to.

Zbrali več kot 40.000 evrov

Že pred predajo ključev je predsednik benediških gasilcev Franc Lakner, med drugim dejal, da so v društvu, v tem času napredka tehnike in hitrih spremembah zakonskih predpisov, ki tudi prostovoljnim gasilskim organizacijam dodeljujejo vedno nova in nova pooblastila in naloge, na nek način bili primorani dopolniti oz. pomladiti svoj vozni park. Povprečna starost njihovih treh dosedanjih vozil je namreč skoraj 18 let, kar za zakonodajo in zavarovalništvo pomeni, da so vozila prestara. Zato je v letu 2018 bila sprejeta odločitev o nabavi novega vozila GVM-1, katerega so naročili v podjetju WEBO iz Maribora. "Skupna investicija nabave vozila znaša debelih 50 tisočakov. To pa je za društvo pomenilo velik finančni zalogaj, ki ga društvo samo ne bi premoglo. Sredstva iz koledarske akcije iz lanskega leta so nam dajala možnosti, da pripravimo finančno konstrukcijo za nabavo vozila znamke VW Transporter. Seveda moram takoj poudariti, da se brez naših velikodušnih občanov in občank in zvestih pristašev naše gasilske organizacije, ne bi izšlo. Naši botri, donatorji in ostali občani ste po svojih najboljših močeh pripomogli k dobro izpeljani nabiralni akciji in na ta način omogočili uresničiti naše sanje o vozilu, katerega danes z velikim ponosom sprejemamo in predajamo v uporabo", je med drugim dejal Lakner, ki je dodal, da se je s prispevki občanov, botrov in donatorjev zbralo več kot 40.000 evrov.

"Veseli smo vsakega prispevka, žalosti pa nas dejstvo, da so med nami še tudi takšni, ki bi lahko prispevali, pa nam ob prihodu zapirajo vrata. Gasilci žrtvujemo svoj prosti čas, da pomagamo ljudem ob najrazličnejših, največkrat nesrečnih dogodkih, se dodatno prostovoljno izobražujemo in zato ne zahtevamo plačila. Vse to počnemo v dobro vseh nas", je še dodal predsednik benediških gasilcev, ki se je vsem, ki so kakorkoli pomagali, zahvalil. Prisotne v prepolnem velikem šotoru, kjer se je trlo gasilcev, krajanov in gostov, sta pozdravila župan občine Benedikt, mag. Milan Repič in predstavnik pobratenega PGD Kamniška Bistrica, Nejc Koželj, novo vozilo pa je blagoslovil domači župnik Marjan Rola. Župan Repič se je med drugim gasilcem zahvalil za njihovo humano dejavnost, s katero pomagajo občanom Benedikta pri elementarnih in drugih nesrečah. Dejal je tudi, kako je vesel, da se v društvo vključujejo mladi, ki so garant za obstoj društva. Dodal je, da so "gasilci med občani zelo spoštovani".

Poleg več sto tistih, ki so prispevali nižje zneske, je bilo veliko tudi tistih, ki so prejeli zahvalnico za: bronasto (79), srebrno (11) in zlato (9) botrstvo. Nad 500 evrov pa je prispevalo 16 donatorjev, in sicer: Občina Benedikt; Izidor Gungl, s.p.; Ograjni sistemi Roland Lovrec, s.p.; AZA svetovanje, inženiring, trgovina in storitve, d.o.o.; Saubermacher Slovenija; Dinos - družba za pripravo sekundarnih surovin; Mariborski vodovod; Gostišče na kmetiji Kaučič; Gradbenik Stanislav BernjakM Kmetijsko in podjetniško svetovanje Uroš Neudauer; Glasbeno - turistično društvo Klapovühi; Izdelovanje okrasnih betinskih izdelkov Stojan Tomažič; Branko Sever, Žepovci; Avtoprevozništvo in storitve Janko Peklar; TBP Tovarna bovdenov in plastike; Gradbeništvo - Krovstvo, kleparstvo in tesarstvo, Branko Sraka.

Ob prevzemu vozila tudi tradicionalno gasilsko tekmovanje

Že pred gasilsko veselico in sploh veselim dogodkom, prevzema novega gasilskega vozila, kjer so med drugim pripravili bogat srečelov, s katerim so nekoliko omilili stroške prireditve, je potekalo tudi tradicionalno gasilsko tekmovanje, in sicer 7. spominsko meddruštveno pokalno tekmovanje v spomin na preminula člana društva Dušana Mauriča in Marjana Klobaso. Na tekmovanju, v vaji z motorno brizgalno ter metanju torbice v krog, kjer je v različnih kategorijah, od najmlajših do veteranov, nastopilo 18 ekip, so najboljšim podelili pokale in druga priznanja. Prejeli so jih, med pionirji: 1. PGD Podlehnik, 2. PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah; Pionirke: 1. PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah, 2. PGD Sveta Ana v Slovenskih goricah; Mladinci: PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah, 2. PGD Benedikt; Članice: 1. PGD Benedikt, 2. PGD Gočova, 3. PGD Lutverci; Člani: 1. PGD Šratovci, 2. PGD Sveta Trojica, 3. PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah; Veteranke: 1. PGD Lutverci.Več v Kultura in izobraževanje