Nova mostova čez Turjo v Kuršincih in Drakovcih uradno predana v uporabo

Odprtje mostov je bila opravljena v sklopu prireditev ob letošnjem občinskem prazniku

Branko Košti, nedelja, 28. julij 2019 ob 19:071
Odprtje prenovljenega mostu v Kuršincih

Odprtje prenovljenega mostu v Kuršincih

Sobota, 27. julija, je bila za vaščane Kuršincev in Drakovcev ter za celotno KS Mala Nedelja, vesel dan. V sklopu prireditev ob praznovanju občinskega praznika Občine Ljutomer, sta bila uradno predana v uporabo nova mostova na potoku Turja v Kuršincih in v Drakovcih.

Sobotnih otvoritev, ob desetih v Kuršincih in ob dvanajstih v Drakovcih, so se udeležili županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, podžupana Janko Špindler in Niko Miholič, občinska svetnika Silvester Perko in Jože Klemenčič, predsedniki KS Mala Nedelja Boštjan Žerdin, KS Radoslavci Janez Rudolf in KS Ljutomer Cvetko Melin, predstavnik Nograd-a Davorin Dovečar, ravnateljica OŠ Mala Nedelja Breda Žunič in farni Župnik Srečko Fras.

Za uvod v slovesnosti, kateri je povezovala Sara Munda, je na obeh prizoriščih pesem Ludvika Rudolfa o Turji recitiral njegov vnuk Marko Škrebič Rudolf, zgodovino potoka Turja in mostov čez njega je opisal Ludvik Rudolf, zbrane pa sta nagovorila predsednik KS Mala Nedelja Boštjan Žedin in županja mag Olga Karba.

Predsednik KS je izrekel dobrodošlico vsem navzočim. »Ta mostova, katera smo danes odprli, nas povezujeta. Tudi povezujeta vsa naša dejanja, katera delamo, katera bomo delali in seveda si želimo, da bi se takšne stvari pri Mali Nedelji dogajale vedno bolj pogosto«, je povedal predsednik in se zahvalil vsem, kateri so delali, kateri so pomagali in kateri so investirali v nova objekta.

»Iskreno vam povem, da en človek ne more narediti sam narediti čisto nič. Če pa imaš ekipo, na katero lahko staviš, se stvari zgodijo zelo hitro in brez zamer, brez kreganja in to se dejansko v krajevni skupnosti Mala Nedelja vedno bolj dogaja. To me res iskreno veseli, saj pred devetimi leti, ko sem nastopila funkcijo županje, ni bilo tako. Vesela in ponosna sem, da vam uspeva držati skupaj, ker se čuti, da v miru živite v neverjetno lepih krajih. In to, da ste se pričeli družiti, je vredno največ«, je povedala županja in se zahvalila domačinom, za potrpežljivost »da se lahko odprto pogovarjamo, si naredimo načrte za naprej in jih skupaj uresničujemo. Narava pa včasih pokaže svoje zobe in to se je na teh dveh mostovih zgodilo. Zato smo morali hitro ukrepati« Županja se je še posebej zahvalila Antonu Kustecu iz Murske Sobote, vodji oddelka za porečje reke Mure pri Ars, saj brez njegovega razumevanja stvari ne bi tako hitro stekle. »Če so pravi ljudje, se hitro vse zgodi. Pomembno je sodelovanje z občinskim svetom, s krajevnimi skupnostmi in seveda z društvi«.Ob zaključku nagovora je županja podelila Priznanje Občine Ljutomer Silvestru Perku, občinskemu svetniku iz Drakovcev za njegova prizadevanja pri izgradnji mostov.

Obe otvoritvi so s pestrim kulturnim programom popestrili najmlajši krajani obeh vasi. V Kuršincih je na kitaro zaigrala Taja Zmazek, na frajtonarico pa Eva Zmazek, Nadia Oletič in Taja Zmazek sta odplesali živahno plesno točko. V Drakovcih so na strune kitar brenkali Tim Žerdin, Julijan Petek in Larisa Kšela, s flavto pa zaigrali Manja Perko in Nina Fekonja ter otroci otroške FS Pürgaška deca pod vodstvom Jerneja Filipiča.

Osrednji dejanji dneva, slavnostni prerez traku in s tem uradno predajo mostov v uporabo, so v Kuršincih opravili županja mag. Olga Karba, predsednik KS Mala Nedelja Boštjan Žerdin ter najmlajši in najstarejši prisoten krajan Kuršincev, Jan Zmazek in Alojz Karba. V Drakovcih so se pri slovesnem dejanju županji in predsedniku pridružili krajani Vinko Vnuk, Franc Majcen in najmlajši Jakob Fekonja.
Po blagoslovu obeh mostov, katerega je opravil farni župnik Srečko Fras,so se ob glasbeni spremljavi frajtonarjev, čez njiju zapeljali najmlajši in vozniki starodobnih vozil.

Uradni slovesnosti je v obeh vaseh sledilo sproščeno druženje vaščanov in gostov, ob dobri hrani, pijači in glasbi do poznih večernih ur, dokler jih ni pregnala nevihta.

Obstoječa mostova je poškodovalo neurje v septembru 2018

Neurje v mesecu septembru 2018 je obstoječa mostova v Kuršincih in Drakovcih poškodovalo do te mere, da ju je bilo potrebno porušiti. S tem je bil prekinjen promet na javnih poteh, kar so še posebej občutili prebivalci teh dveh vasi, saj so se njihove vsakodnevne poti v službo, po opravkih in posebej do obdelovalnih kmetijskih površin v času najintenzivnejših jesenskih opravil, občutno podaljšale. Navedenih težav so se zavedali tudi na Občini Ljutomer, zato so že v mesecu oktobru pri podjetju Plangrad Inženiring naročili projektno dokumentacijo za nova mostova, katere vrednost je znašala 15.738 EUR z DDV. Še v istem mesecu je izvajalec, podjetje Nograd Ljutomer, pričelo z gradbenimi deli. Mostna konstrukcija obeh mostov je bila zaključena v mesecu decembru,preostala dela pa so bila izvedena v juliju 2019.

Vrednost izvedenih del na mostu v Drakovcih je znašala 71.156,46 EUR z DDV, v Kuršincih pa 72.877,06 z DDV. Nadzor nad gradbenimi deli je izvajalo podjetje Plangrad Inženiring d.o.o. iz Murske Sobote. Vrednost nadzora je znašala 1.356,09 EUR v Drakovcih in 1.272,42 EUR v Kuršincih. Skupni strošek obeh mostov je tako znašal 162.400,03 EUR z DDV.

Foto: Branko Kosi (odprtje v Drakovcih)



Več v Gospodarstvo