V Ljutomeru so potekale poletne športno rekreativne igre

Na vseh aktivnostih, ki jih je bilo kar 11, je skupaj sodelovalo več kot 150 udeležencev

Prlekija-on.net, nedelja, 4. avgust 2019 ob 19:20
Športno rekreativne igre v Ljutomeru

Športno rekreativne igre v Ljutomeru

Ideja, da bi v času poletnih počitnic organizirali športno prireditev, kjer bi se na en dan zvrstilo več različnih turnirjev, tekmovanj in predstavitev je bila pri Športni zvezi Ljutomer prisotna že kar nekaj časa.

Letos nam jo je uspelo realizirati saj smo s pomočjo članic zveze in ostalih zainteresiranih uspeli pripraviti res pester celodnevni športni in spremljevalni program pod skupnim imenom ŠRI 2019.

Središče dogajanja je bilo letno kopališče Ljutomer, kjer se je zvrstila večina aktivnosti. Na vseh aktivnostih, ki jih je bilo kar 11, je skupaj sodelovalo več kot 150 udeležencev, kar je zelo lepo število. Kljub spremenljivim vremenskim napovedim nam je uspelo izvesti vse načrtovane aktivnosti še pred večernim neurjem.

Tekmovalci in obiskovalci so bili s programom zadovoljni, organizatorji pa že zremo v prihodnje leto, ko bomo ponovno organizirali športno rekreativne igre v podobni obliki, kot letos - dodali bomo še več različnih športnih aktivnosti, da še bolj popestrimo športno dogajanje v našem mestu.

Racketlon, 8 tekmovalcev:
Za vse ljubitelje športov z loparjem je že drugo leto zapored potekal turnir v racketlonu, kjer se tekmovalci merijo v namiznem tenisu, badmintonu in tenisu. Vsaka od omenjenih disciplin se igra na en dobljen niz do 15 točk, zmagovalec dvoboja pa postane tisti, ki v vseh treh disciplinah zbere večje število točk. Tekmovanje je trajalo kar šest ur, vsak pa je odigral 7 tekem v namiznem tenisu, 7 v badmintonu in 7 v tenisu. Na koncu je skupni zmagovalec postal Damir, ki je premagal prav vse nasprotnike in tako še drugo leto zapored osvojil turnir v racketlonu.

1. mesto: Damir Tretinjak
2. mesto: Dare Vargazon
3. mesto: Miha Borko
4. mesto: Jan Filipič
5. mesto: Tone Ficko
6. mesto: Bianca Žitnik
7. mesto: Dejan Stajnko
8. mesto: Andrej Lesnik

Balinanje, 7 ekip:
Na balinišču pri Domu starejših občanov Ljutomer je, prav tako drugo leto zapored, potekalo tekmovanje v balinanju, kjer se je merilo sedem ekip iz Ljutomera, Turnišča in Gornje Radgone. Vodja tekmovanja Feliks je sestavil tekmovalni sistem in opravil žreb, nato pa so ekipe začele balinati. Vsaka ekipa je odigrala šest tekem, na zelo zanimivem in napetem tekmovanju, pa so končno zmago osvojili Društvo upokojencev Gornja Radgona s 5 zmagami in 1 porazom.

1. mesto: Društvo upokojencev Gornja Radgona (Stanko, Marjana, Duša, Marica)
2. mesto: Medobčinsko društvo invalidov Gornja Radgona (Frank, Franc, Cvetka)
3. mesto: Društvo upokojencev Turnišče II (Danica, Ciril, Štefan)
4. mesto: Medobčinsko društvo invalidov Ljutomer I (Ivanka, Mirjana, Slavko)
5. mesto: Medobčinsko društvo invalidov Ljutomer II (Andrej, Franc, Sonja)
6. mesto: Društvo upokojencev Turnišče I (Simon, Ignac, Zdenka)
7. mesto: Dom starejših občanov Ljutomer (Ignac, Olga, Mimika)

Odbojka na mivki (letnik 2004 in mlajši), 4 ekipe:
Še drugič v teh poletnih počitnicah je potekalo tekmovanje v odbojki na mivki za učenke in učence letnik 2004 in mlajši. Tokrat so se ekipe merile na odbojkarskem igrišču na letnem kopališču v Ljutomeru. Ekipe, ki so jih sestavljale tri učenke ali dve učenki in en učenec, so najprej odigrale skupinski del nato pa še izločilne boje za končne uvrstitve.

1. mesto: Deca; Mota (Izak, Minea, Eva, Nika)
2. mesto: ANTI team; Stročja vas (Lana, Mia, Urška, Blaž)
3. mesto: Asi; Ljutomer (Alisa, Marcel, Maša)
4. mesto: Telebajski; Mala Nedelja (Tiara, Stela, maja, Sandi)

Tekmovanje v nogometu na travi (trojke) je potekalo ločeno za mlade nogometaše U11 in za člane. Pri mlajši kategoriji so sodelovale tri ekipe, pri članih pa štiri. Tekme so se odigrale na letnem kopališču v Ljutomeru.

Nogomet U11, 3 ekipe:

1. mesto: FC Barcelona (Dino, Filip, Patrik, Sergej)
2. mesto: Štrudilčki (Nal, Val, Jakob)
3. mesto: Trije mušketirji (Jakob, Luka, David)

Nogomet člani, 4 ekipe:

1. mesto: Meteorplast veterani (Gregor, Damjan, Samo)
2. mesto: NK Prleki (Miha, Anej, Blaž, Patrik)
3. mesto: Chiara bar (Matej, Andrej, Miha)
4. mesto: Nikdor žedni

Košarka, 2 ekipi:
Tekmovanja v košarki 3x3, katero sta organizirala in vodila oba košarkarska kluba iz Ljutomera (Košarkarsko društvo Ljutomer in Košarkarski klub Ljutomer), sta se udeležili dve ekipi, ki sta med seboj odigrale tri tekme. V vseh treh tekmah so slavili ekipa z izvirnim imenom Štirje peški jašejo.

1. mesto: Štirje peški jašejo (David, Niko, Denis, Luka)
2. mesto: Liter pa slatina pa ti kej boš (Patrik, Zmago, Žiga)

Tekmovanje v metanju trojk, 9 tekmovalcev:
Na tekmovanju v metanju trojk je sodelovalo 9 tekmovalcev, ki so imeli na razpolago po tri mete iz petih različnih pozicij. Najboljša dva tekmovalca sta se nato uvrstila v finale, kjer sta bila povsem izenačena, zato so sledili podaljški, kjer si je David z zadnjim metom zagotovil zmago. 
1. mesto: David Fišinger

Kopališke igre "Lotmerk na vodi" (letnik 2004 in mlajši), 6 ekip:
Na že tradicionalnih VIII. kopaliških igrah z imenom »Lotmerk na vodi« je tokrat sodelovalo 6 ekip, ki so se pomerile v treh zabavnih igrah v vodi. V prvi igri so tekmovalci morali kar najhitreje preveslati dolžino bazena v gumijastem čolnu, v drugi igri so pod vodo iskali potopljive obročke, v tretji igri pa so plavali do žogic, katere so, eno po eno, prinesli v vedro. Igre so bile razburljive, ekipe pa zelo izenačene. Zmagovalki VIII. kopaliških iger sta postali Nika in Eva, ki sta zbrali 16 točk.

1. mesto: Deca (Nika in Eva)
2. mesto: Pat pa Mat (Vitja in Aljoša)
3. mesto: Brata (Žan in Anže)
4. mesto: Lolek in Bolek (Rosa in Jan)
5. mesto: CR7 (David in Luka)
6. mesto: Korenjaka (Tai in Emma)

Na prvem kolesarjenju "tour de Lotmerk", trasa je potekala po cestah UE Ljutomer in je bila dolga 80 km (krajša pa 40 km), je sodelovalo 33 kolesarjev. Traso je pripravil izkušen kolesar Janez Vargazon, ki je zjutraj pozdravil vse kolesarje in jim podal še zadnje napotke pred pričetkom. Kolesarjenje je bilo rekreativno in ne tekmovalno. Start in cilj je bil pred ljutomerskim letnim kopališčem, kamor so se prvo kolesarji vrnili po slabih treh urah, glavnina pa je potrebovala tri ure in pol (z vmesnim postankom). Sledila je malica in okrepčilo v baru Chiara na kopališču.

Prikaz reševanja utopljenca

Z namenov osveščanja širše populacije o nudenju temeljnih postopkih oživljanja z uporabo AED-ja, je na ljutomerskem kopališču potekal prikaz in demonstracija »reševanja utopljenca«, katerega si je z zanimanjem ogledala velika množica obiskovalcev.

Potek demonstracije:
Na vroč sobotni popoldan, ko je bilo na kopališču prisotno veliko število kopalcev je kopalec nepazljivo skočil v vodo, ob tem pa z glavo udaril ob rob bazena in zajel večjo količino vode ter posledično izgubil zavest in prenehal z dihanjem. To je takoj opazil reševalec iz vode Nino, ki je do utopljenca priplaval s prikazom posebne tehnike plavanja, t.i. reševalnim kravlom, kjer je glava ves čas nad gladino vode, pogled pa je usmerjen k utopljencu. Do njega je priplaval iz zadnje strani, ga prijel in potegnil do roba bazena, nato pa ga še izvlekel iz bazena.

Tu so reševanje prevzeli člani ekipe prve pomoči RKS OZ Ljutomer Robi, Rastko in Natalija. Robi je na hitro preveril varnost, nato ugotovil, da se utopljenka ne odziva, zato je na pomoč priklical Rastka in Natalijo. Za tem sto ugotovili, da ne diha, zato je Robi pričel z izvajanje temeljnih postopkov oživljanja, Natalija pa je v tem času poklicala na številko 112 in sporočila vse potrebne podatke. Ker je dobila informacijo, da se v bližini nahaja AED, je Rastko takoj stekel po njega in prilepil elektrodi na utopljenca. Sledilo je 5 minutno oživljanje, kjer sta se Robi in Rastko večkrat zamenjala. Naposled je utopljenec pričel dihati kar pomeni, da je reanimacija bila uspešna. Sledil je prikaz, kako nezavestnega položiti v stabilen bočni položaj.

Nekaj minut za tem je prispelo reševalno vozilo nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Ljutomer. Mitja in Tomaž sta takoj prevzela nadzor nad poškodovancem, mu nadela kisikovo masko in ga priklopila na napravo, ki spremlja osnovne življenjske funkcije. Prevzela sta podatke, ki jih je zbrala Natalija, nato sta poškodovanca naložila na nosila in odnesla v reševalno vozilo ter odpeljala do najbližje bolnišnice.

S hitrim in pravilnim pristopom je utopljenec preživel.

Demonstracija je potekala mnogo počasneje, kot bi se to zgodilo v resnični situaciji. Zraven vsega dogajanja je Aleš ves čas po mikrofonu razlagal, kaj se dogaja in podajal informacije ter napotke, ki jih je potrebno vedeti, če se znajdemo v taki situaciji.
Predstavitev reševanje utopljenca iz vode so prikazali:
- Nino (reševalec iz vode KSP Ljutomer),
- Robi, Rastko, Natalija (člani ekipe PP RKS OZ Ljutomer),
- Mitja, Tomaž (NMP ZD Ljutomer).

Predstavitev ulične vadbe so v parku za ulično vadbo prikazali člani društva ŠD Street workout Ljutomer, katera pa se je žal predčasno končalo zaradi prihajajočega neurja.

Na ljutomerskem kopališču so v času iger in turnirjev potekale tudi otroške ustvarjalne delavnice, ki sta jih vodili Lea in Sara. Otroci so ustvarjali, izrezovali, lepili, risali in barvali.

Za dodatno dobro vzdušje je poskrbel DJ Luke, ki je z glasbo zabaval vse obiskovalce kopališča, kateri so na ta dan imeli prost vstop na bazen.

Na tem mestu gre zahvala vsem, ki so pomagali pri sami organizaciji in izvedbi ter vsem ostalim, ki so prireditev podprli: Šic bar, Fundacija za šport, Občina Ljutomer, Košarkarski klub Ljutomer, Košarkarsko društvo Ljutomer, Dom starejših občanov Ljutomer, Odbojkarski klub Ljutomer, ŠD Street workout Ljutomer, Zdravstveni dom Ljutomer, RKS OZ Ljutomer, KSP Ljutomer d.o.o., Radenska d.o.o., Okrepčevalnica Čarli, Kavarna Gaš, Kebab pri Senadu, Vinoreja Kaučič, Nezaj pekarstvo.



Več v Šport