V ponedeljek ponoči vrhunec roja Perzeidov

Letos je vrhunec roja iz ponedeljka na torek, vreme za opazovanje bo ugodno, saj se napoveduje jasno vreme. Bodo pa letos ob vrhuncu sicer nekoliko manj vidni zaradi močne svetlobe Lune, ki bo 15. avgusta polna.

Prlekija-on.net, nedelja, 11. avgust 2019 ob 08:46
Perzeidi, foto: O12/Pixabay

Perzeidi, foto: O12/Pixabay

Vsako leto med 17. julijem in 24. avgustom lahko na večernem nebu opazujemo roj meteorjev Perzeidov. Vrhunec roja je sicer zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči, največ utrinkov na nebu pa je vidnih iz 12. na 13. avgust, v glavnem na severni polobli. Ko roj doseže svoj vrhunec, lahko vidimo več kot 60 meteorjev na uro.

Letos je torej vrhunec iz ponedeljka na torek, vreme za opazovanje bo ugodno, saj se napoveduje jasno vreme. Bodo pa letos ob vrhuncu sicer nekoliko manj vidni zaradi močne svetlobe Lune, ki bo 15. avgusta polna.

Starševsko telo (izvorni komet) je komet Swift-Tuttle, ki ima obhodno dobo okoli 133 let. Večina prašnih delcev v oblaku, ki daje meteorski roj, je starih okoli tisoč let. Obstaja pa tudi mlajši pramen prahu, ki je izparel iz kometa v letu 1862. Meteorji, ki izvirajo iz tega pramena, dajejo močnejši roj.

Aktivnost roja se prične zvečer in močno naraste po 23. uri, ko je radiant že precej visoko na nebu, število meteorjev pa narašča vse do jutra.Več v Narava