20 let od Sončevega mrka v Sloveniji, naslednji šele leta 2081

Sončev mrk je eden izmed najbolj spektakularnih nebesnih pojavov, spremlja ga značilna tišina, nastane tema, obnemijo živali, pade temperatura. Tako smo ga doživeli tudi 11. avgusta 1999 na Goričkem.

Prlekija-on.net, nedelja, 11. avgust 2019 ob 12:12
Sončev mrk, foto: Danehrr22/Pixabay

Sončev mrk, foto: Danehrr22/Pixabay

11. avgusta mineva 20 let, odkar smo v Sloveniji, v delu Goričkega, lahko spremljali popoln Sončev mrk. Gre za nebesni pojav, ko se Zemlja, Luna in Sonce poravnajo na premico. Luna je vmes, zato zasenči našo zvezdo, največkrat deloma, včasih popolno. Popolni mrk nastane, ko je Luna ravno prav oddaljena, da z našega zornega kota popolnoma prekrije ploskev zvezde za njim.

Sončev mrk je eden izmed najbolj spektakularnih nebesnih pojavov, spremlja ga značilna tišina, nastane tema, obnemijo živali, pade temperatura. Tako so mrk pred 20. leti, 11. avgusta 1999 doživeli tudi številni obiskovalci, ki so se takrat zgrinjali v skrajni severovzhod naše države, kjer je bilo moč spremljati ta pojav. Po nekaterih podatkih se je takrat na Goričko odpravilo preko 100 tisoč ljudi, da bi prisostvovali temu redkemu pojavu, ki bo pri nas ponovno viden šele 3. septembra 2081.

Ob obletnici mrka bodo na hribu v Budincih postavili posebno obeležje, Pokrajinski muzej Murska Sobota pa je v sodelovanju z Astronomskim društvom Kmica in društvom Stopaj v svojih prostorih predstavil posebno vitrino ob 20-letnici Sončevega mrka. V vitrini najdemo posebna očala za opazovanje mrka, spominsko majico, posebne telefonske kartice, razglednice s spominskim žigom in drugimi predmeti, ki spominjajo na ta edinstven dogodek pri nas.

Na popoln Sončev mrk pri nas, bomo tako morali še počakati do leta 2081, smo pa pri nas lahko delne Sončeve mrke spremljali v letih 2011 in 2015.

20 let ! Danes ponovno srečanje v Budincih.

Objavil/a Bojan Jandrašič dne Nedelja, 11. avgust 2019


Več v Narava