V parku prisluhnili slovenski, avstrijski in nemški poeziji

V parku I. slovenskega tabora v Ljutomeru je potekal Dan poezije in vina 2019, kjer so gostovali slovenski, avstrijski in nemški pesniki

Prlekija-on.net, sreda, 21. avgust 2019 ob 08:40
Dnevi poezije in vina v Ljutomeru

Dnevi poezije in vina v Ljutomeru

V organizaciji Beletrine in Splošne knjižnice Ljutomer, je v ponedeljek, 19. avgusta, v parku I. slovenskega tabora v Ljutomeru potekal Dan poezije in vina 2019, kjer so gostovali slovenski, avstrijski in nemški pesniki: Jan Wagner, José F. A. Oliver, Monika Rinck (vsi Nemčija), Birgit Müller-Wieland (Avstrija), Milan Dekleva, Miljana Cunta, Stanka Hrastelj in Gregor Podlogar (vsi Slovenija).

Dogodek v Ljutomeru je potekal v sklopu nemško-slovenske prevajalske delavnice, kjer so gostovali pesniki v okviru držve v fokusu (letos je to Nemčija). Na delavnici so pesmi prevedli v slovenščino in jih tudi prvič predstavili javnosti.

Prisotna sta bila tudi prevajalka Amalija Maček in Aleš Šteger, predstavnik festivala in moderator. Poleg poezije, so obiskovalci prisluhnili tudi glasbi, ob koncu pa je bila še vinska pokušnja.

Festival Dnevi poezije in vina na Ptuju

Festival Dnevi poezije in vina, ki bo od 21. do 24. avgusta Ptuj spremenil v stičišče mednarodne poezije, je dneve pred uradno otvoritvijo dogajanje širil v več krajev po Sloveniji. Ljubitelji besedne in glasbene umetnosti pesniško-glasbenega dogajanja so se ob degustaciji vin dogodkov lahko udeležili v Petanjcih, Ljutomeru, Krškem, Radovljici, Selcah, Svetem Andražu v Slovenskih Goricah, Zgornji Kungoti in v Ljubljani.

Festival prinaša vrhunsko mednarodno poezijo, ki magično zaživi šele v intimnih prostorih starih vrtov in trgov, kjer je prostor prepojen z verzi in zgodbami. Slovenija tudi letos gosti poezijo iz kar 16 držav, festival pa postaja vsako leto programsko razkošnejši. Dvajset pesnikov in pesnic pa bo nastopilo na več kot 60 prizoriščih, od intimnih branj na vrtovih gostiteljev do ladje na valovih Ljubljanice, od Avstrije do Hrvaške. Letošnji častni gostje so srbska pesnica Radmila Lazić in kitajski pesnik Bei Dao ter Ilija Trojanow, avtor Odprtega pisma Evropi, ki ga bo prebral na otvoritvi festivala 21. avgusta.

Pesniška branja, pesniški dvoboji, brezplačne delavnice za najmlajše, dogodki za starejše in igriva karnevalska promenada poezije, umetniške instalacije, glasba, fotografija in najbolj izbrana slovenska in tuja vina ter poezija na vsakem koraku spremenijo majhno srednjeveško mestece v prestolnico poezije, kjer se srečujejo ljudje najrazličnejših profilov in zanimanj, ki iščejo nove navdihe, ideje in priložnosti za sodelovanja.

 



Več v Kultura in izobraževanje