Festival Vinarium letos s tremi osrednjimi prireditvami

Festival Vinarium je osrednji festival v širši regiji, ki se bo letos odvil med 24. avgustom in 7. septembrom. Sestavljajo ga tri tradicionalne prireditve: Tekmovanje v kuhanju ribje čorbe, Bogračfest in Lendavska trgatev.

Prlekija-on.net, sreda, 21. avgust 2019 ob 09:57
Novinarska konferenca Festival Vinarium

Novinarska konferenca Festival Vinarium

Ob stolpu Vinarium, ki je od leta 2015 turistični magnet Prekmurja, se v Lendavi v zadnjih letih uveljavlja Festival Vinarium, ki letos prvič združuje dve kulinarični in etnološko prireditev. Festival Vinarium je osrednji festival v širši regiji, ki se bo letos odvil med 24. avgustom in 7. septembrom. Sestavljajo ga tri tradicionalne prireditve: Tekmovanje v kuhanju ribje čorbe, Bogračfest in Lendavska trgatev.

Na novinarski konferenci v lendavskem parku Roža, so podrobneje o pomenu festivala in celotnem programu spregovorili župan Občine Lendava Janez Magyar, direktor Zavoda za turizem in razvoj Lendava Romeo Varga, predsednica Sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava Judit Vida Törnar in predsednica Zveze kulturnih društev Lendava Danijela Hozjan.

Turistični kazalniki tudi v letu 2019 spodbudni

Župan Magyar je uvodoma predstavil nekaj turističnih podatkov Lendave o nočitvah in obiskih. V obdobju od januarja do julija 2019 je Lendava zabeležila 86.634 nočitev, kar je 11 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Največ nočitvah beležijo v Termah Lendava, nekaj je tudi manjših ponudnikov. Novost v letu 2019 je vzpostavljen razpršeni Hotel Vinarium.

Tudi obiski lendavskih znamenitosti so v porastu; razgledni stolp Vinarium je med januarjem in julijem letos obiskalo 49.662 obiskovalcev, kar je 3-odstotna rast glede na število prodanih vstopnic v istem obdobju lani. Skupno je stolp Vinarium od otvoritve( 2. septembra 2015) naprej do 31. julija 2019 obiskalo 359.733 obiskovalcev.

Tudi Lendavski grad je v letošnjih prvih sedmih mesecih obiskalo za več 8,3 odstotkov obiskovalcev kot v istem obdobju lani.

Forum Lendava - Europa Futura in priprave na kandidaturo za EPK 2025

»Tudi letos nadaljujemo s tradicijo dosedanjih dogajanj v že utečenih terminih in kolikor je bilo možno, smo dogodke poenotili v celoto in jih umestili v širši sklop dogajanj Poleti v Lendavo in v okviru le-tega Festival Vinarium,« je dejal župan Janez Magyar.

Dan pred Bogračfestom bo namenjen podpisovanju partnerstev in podpore pri kandidaturi Lendave za Evropsko prestolnico kulture 2025. Tako se letos Lendavi ob že pridruženih pomurskih, hrvaških in madžarskih obmejnih regijah v partnerstvu pridružuje še avstrijski Bad Radkersburg ter obe slovenski manjšinski organizaciji iz Porabja: Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava. Občina bo ob tem podpisala tudi sporazum o pobratenju Lendave in Budimpešte.

»Še pred tem bo v dopoldanskem času potekala prav tako že tradicionalna tematska konferenca, tokrat z naslovom Forum Lendava - Europa Futura, kjer bomo gostili poznavalce tem in področij, med katerimi so tudi tisti, ki so se odzvali na naš poziv o prispevkih in razmislekih v kontekstu priprav gradiva kandidature Lendave za Evropsko prestolnico kulture in glede pomena mesta v širšem zgodovinskem kontekstu ter predvsem Lendave, ki potrebuje kvalitativno preobrazbo za 21. stoletje,« je poudaril župan.

Bogračfest - največja kulinarična prireditev v Sloveniji

Osrednja prireditev Festivala Vinarium je Bogračfest, po besedah Romea Varge največja kulinarična prireditev v Sloveniji, kjer se vzdolž ulice okoli 100 ekip meri za naziv mojstra bograča. Zadnja sobota v avgustu tako ponovno obeta pristno vzdušje ob kotlih. Kuhanje bograča bo spremljalo celodnevno dogajanje s programom za otroke s sladko ulico, zabavo na mestnem odru, kulinarično ulico ter večernim koncertnim dogajanjem, tj. nastopom Tanje Žagar in nato še Luke Bassija.

Letos celotna organizacija festivala poteka pod okriljem Zavoda za turizem in razvoj Lendava v sodelovanju s ključnimi organizacijami v občini Lendava.

Otvoritev festivala to soboto s kuhanjem ribje čorbe

Festivalsko dogajanje se po novem pričenja z zabavno-kulinarično prireditvijo 24. avgusta, to je z XIV. Mednarodnim tekmovanjem v kuhanju ribje čorbe, ki je posvečeno tradicionalni jedi Panonske nižine.

»S prireditvijo skušamo bližnjim in širšim ljudem približati kulturni in življenjski utrip našega kraja, predstaviti delček madžarske kulture, folklore, glasbe in kulinaričnih specialitet ter s tem istočasno spodbuditi ohranjanje madžarske kulture in identitete,« je dejala Judit Vida Törnar.

Obiskovalci bodo lahko okušali ter se preizkusili v kuhanju ribje čorbe, prisostvujejo mednarodnemu folklornemu festivalu, poskrbljeno pa je tudi za otroški razvedrilni program in večerni koncertni del z zasedbama Tokos s prijatelji in koncert solistov romske glasbene skupine Pannon Cigányzenekar.

Letos že 40. izvedba Lendavske trgatve

Lendavska trgatev prav letos praznuje že svojo 40. obletnico; gre za največjo etnološko prireditev v Sloveniji, praznik vinogradnikov, ki postreže s tradicionalno povorko ter zabavno glasbenim programom pozno v noč.

Danijela Hozjan je pri izvedbi Lendavske trgatve prisotna že 13 leto: »40. obletnica je lep uspeh in v vsa ta leta je bilo vloženega veliko truda ter dela predhodnikov, sodelavcev, organizacij in društev

Paša za oči je vsako leto tradicionalna povorka skozi mestno jedro s predstavitvijo običajev, opravil in noš ter kulturne dediščine. Letošnje povorke se bo udeležilo več kot 50 skupin z okoli 850 nastopajočimi, med katerimi ne manjkajo vinska kraljica, starodobniki, konjska vprega ter vozovi okoliških naselij. Letošnja Lendavska trgatev bo ponudila tudi animacijski program za otroke, mini likovno kolonijo, t. i. muzej na prostem oziroma sejem rokodelstva. Za večerni glasbeni nastop in zabavo bosta poskrbela Ansambel Avsenik in Poskočni muzikanti.

Ob koncu ostane le še povabilo Janeza Magyarja v Lendavo: »Vabljeni vsi, ki želijo in hočejo doživeti nekaj dobrega, lepega, da so naši gostje in se pustijo razvajati, ter občutijo naš kraj kot potencial v tem turističnem območju. Prisrčno vabljeni in dobrodošli v Lendavi!«
Osrednje prireditve v času festivala spremlja tudi bogat spremljevalni program z etno večeri, kulinarično ulico, koncerti, večerom lendavskega vina ter otvoritvijo razstave likovnih velikanov Christo & Jeanne-Claude. Podroben program festivala je dostopen na novo vzpostavljeni spletni strani www.festivalvinarium.si.Več v Družabno