Četrti dan v znamenju turističnih kmetij, vinogradnikov in vinarjev, konjerejcev, sadjarjev in sommelierjev

Svoj dan sta na sejmu Agra obeležili država Madžarska in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, dan pa je bil posvečen tudi ljutomerskemu kasaču

Prlekija-on.net, torek, 27. avgust 2019 ob 17:38
Torek na sejmu Agra

Torek na sejmu Agra

Četrti dan 57. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni je bil v znamenju turističnih kmetij, vinogradnikov in vinarjev, konjerejcev, sadjarjev in sommelierjev, svoj dan na sejmu sta obeležili država Madžarska in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, dan pa je bil posvečen tudi ljutomerskemu kasaču. Znova so se zvrstili številni dogodki, ki so pritegnili veliko zainteresirane javnosti, sejemsko dogajanje pa sta poleg ministrice za kmetijstvo dr. Aleksandre Pivec, ki je ves čas prisotna, občutila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Sejem AGRA je priložnost, da se širši javnosti predstavijo živali. Ob dnevu konjrerejcev in ljutomerskega kasača je na maneži potekala revija gostujočih pasem ljutomerski kasač, posavec, haflinger in slovenski hladnokrvec. Gre za avtohtone in tradicionalne pasme konj, ki se vzrejajo v Sloveniji. Posebnost, kot gosta dneva konjerejcev, je potrebno omeniti tudi bosanskega planinskega konja, ki je bil v nekdanji Jugoslaviji najštevilčnejša pasma.

»V slovenski reji še vedno prevladujeta obe hladnokrvni pasmi. Gre za slovenskega hladnokrvnega konja, ki je bil ustvarjen na linijah žrebca noriškega konja, in za posavskega konja, ki je trenutno ena najbolj popularnih in perspektivnih pasem v konjereji,« je v sklopu revije povedal doc. dr. Matjaž Mesarič, strokovni vodja priznane organizacije (DPO) v konjereji.

Tudi v torek so potekale številne okrogle mize, Vinar leta je postal Jožef Prus iz Krmačine pri Metliki, sejem pa je obiskala tudi najboljša svetovna plezalka Janja Garnbret.



Več v Gospodarstvo