20. Slavičev večer v spomin na našega rojaka dr. Matija Slaviča

Glavna nit letošnjega večera je bila konj kasač in 100 let priključitve Prekmurja matičnemu narodu, kjer je bil dr. Matija Slavič en izmed glavnih akterjev

Sara Vinkovič, četrtek, 5. september 2019 ob 07:05
20. Slavičev večer

20. Slavičev večer

Tudi letos sta KUD Križevci pri Ljutomeru in Občina Križevci pripravila Slavičev večer, tokrat dvajseti po vrsti. Glavna nit letošnjega večera je bila konj kasač in 100 let priključitve Prekmurja matičnemu narodu, kjer je bil dr. Matija Slavič eden izmed glavnih akterjev.

Še pred začetkom Slavičevega večera so se učenci višjih razredov Osnovne šole Križevci pri Ljutomeru pod mentorstvom učiteljice Metke Štuhec predstavili na stojnici v Kulturnem domu v Križevcih pri Ljutomeru. Predstavili so nekaj dokumentov o delu in življenju dr. Matije Slaviča, ki so jih pridobili iz Pokrajinskega arhiva v Mariboru in nekaj nejgovih del, kot npr. prevod Svetega pisma. Prav tako so predstavili raziskovalno nalogo, ki so jo ustvarjali v prejšnjem šolskem letu ter likovna dela na to temo.

Skozi celotno prireditev so na oder stopili učenci iz OŠ Križevci in dijaki filmskega oddelka GFML Ljutomer z mentorico Dunjo Zupanc, literati dr. Glorjana Veberdr. Lajos Bence in Branko Pintarič, ki jih je z violino spremljala Mirjam Mah Pintarič. Prieditev so popestrili plesalka sodobnega plesa Katja Kosi, ki je plesala po ritmih kovača Janeza Mira in pomočnika Dušana Kavaša, ter bobnarja Jožeta Zadravca. Za glasbo pa so poskrbeli Marko Banda.

Na platnu pa so se s kratkim filmom, ki je nastal v okviru projekta Matija Slavič - Naš junak, predstavili učenci OŠ Križevci. Na koncu pa se je vsem obiskovalcem in tudi nastopajočim zahvalila še Silva Duh, ter vse povabila na zakusko.

Prireditev sta režirala Robert Jurak in Dunja Zupanc, sodelovali so še: Marko Šnajder - fotografije, Borut Slavic - ton in glasbena podlaga, ŠKM Banda - glasbena podlaga, Vid Sagadin Žigon - monolog konja, Studio Wolf - produkcija.



Več v Kultura in izobraževanje