Hvaležen je bogu, da je spoznal Stanislava Filipiča iz Prlekije

Ugledni ameriški zdravnik hrvaških korenin Ivo Smolić, ne more prehvaliti zdravilca in bioenergetika iz Prlekije Stanislava Filipiča, ki da mu je rešil življenje

Prlekija-on.net, petek, 13. september 2019 ob 07:51
Stanko Filipič in Ivo Smolić

Stanko Filipič in Ivo Smolić

Gotovo so redki Prleki in tudi Slovenci, zlasti tisti ki jim je blizu alternativna medicina, ki ne bi poznali vrhunskega zdravilca in bionergetika, mag. Stanka Filipiča iz Prlekije, ki je že znan izven naših meja, celo na drugi strani Atlantika. Čez veliko lužo sta Filipičevo slavo odnesla predvsem Američan Brady in Slovenka Toja (Černe) Ellison, ki ju druži medsebojna ljubezen in vrhunsko lokostrelstvo. On nosilec dveh olimpijskih ter nešteto svetovnih medalj, ona najboljša slovenska lokostrelka z veliko najvišjih odličij, sta po lastnih trditvah za svoje zadnje dosežke v športu hvaležna predvsem uglednemu slovenskemu zdravilcu. "Dejansko sva pred dobrim letom dni pomoč poiskala pri g. Filipiču. Brady je imel zaradi več kot 10 letne lokostrelske kariere hude bolečine v prstih, ki so mu onemogočale treninge in tudi že slabšale rezultate na velikih tekmovanjih. V Ameriki je obiskal več kot pet različnih specialistov za dlani in vsi so mu svetovali le to, da naj odloži lok, zaključi z lokostrelsko kariero in raje počne kaj drugega. Ta misel je Bradyja kot nočna mora pestila več kot dve leti", nam je povedala slovenska reprezentantka Toja, ki dodaja, kako sta z njenim izbrancem spoznala Stanka Filipiča in mu predstavila problem, ki jima ni pustil spati.

Na Stanka se je prva spomnila Toja, ki ji alternativna medicina in energetsko zdravljenje ni tuje. V nasprotju z Bradyem, ki z alternativnim zdravljenjem ni bil seznanjen in v to ni zaupal. Sprejel je kot zadnje upanje. Toja, ki mimogrede študira alternativno medicino, se ji misel, da bi bilo Bradyeve kariere lahko kar tako konec, preprosto ni zdela sprejemljiva. Tako sta kot že rečeno, našla Stanka, in sedaj sta oba, zlasti Brady kot prerojena in že dosega najboljše rezultate doslej. Oba sta iz srca hvaležna Stanku, ker je obema dvignil notranjo moč za premagovanje vsakodnevnih ovir. "Oba sva hvaležna Stanku za vso njegovo energijo, trud in moč, ki nama jo daje, da je najino lokostrelsko in vsakdanje življenje lažje in bolj veselo", nam je še povedala naša Toja. A naša sogovornica in njen Brady nista edina, ki jima je Stanko pomagal, poleg neštetih Slovencev, preprostih ljudi, kmetov in delavcev, do magistrov in doktorjev znanosti, tudi zdravnikov, med katerimi jih večina na alternativno medicino gleda nekako skeptično.

»Brez slovenskega zdravilca Stanislava Filipiča najverjetneje ne bi več bil med živimi«

Toda, v primerjavi s Slovenijo, kjer bioenergetiki, zdravilci in podobni alternativci, pri uradni medicini nimajo posebne podpore, saj slednji tega ne potrjujejo na glas, pa ponekod, tudi v razvitem svetu, še sami zdravniki z veseljem koristijo moč zdravilcev. In eden slednjih je tudi ugledni ameriški anestezist, hrvaškega rodu, dr. Ivo Smolić iz Chicaga, ki kot sam pravi, brez slovenskega zdravilca Stanislava Filipiča najverjetneje ne bi več bil med živimi. Smolić nam je ob zadnjem obisku Filipiča v njegovi "ordinaciji" v Biotermah Mala Nedelja, najprej razložil, da je bil rojen 27.2.1942 v Splitu, kjer ni dolgo živel, saj je njegov oče bil načelnik HSS za Dalmacijo in je po vojni bil obsojen na smrt, pozneje pa tudi pomiloščen in je zapustil državo. Sam Ivo je gimnazijo obiskoval v Varaždinu, medicinsko fakulteto pa med leti 1961/66 v Zagrebu. Eno leto je stažiral v varaždinski bolnišnici, kjer je naslednja tri leta delal na kirurškem oddelku. Leta 1991 je na Ambasadi ZDA v Beogradu zaprosil za nostrifikacijo diplome, kar mu je tudi uspelo in je že odletel čez veliko lužo. Njegova prva postaja v ZDA je bil Louisville v Kentuckyju, kjer je v tamkajšnji bolnišnici spet moral leto dni stažirati kirurgijo. Pridobil je različne licence in certifikate ter se je januarja 1975 preselil Highland park hospital Chicago, kjer je postal vodja anesteziologije in oddelka kronične bolečine. Anestezijsko je skrbel predvsem za nevrologijo, travmatologijo, kardiovaskularno kirurgijo, ortopedijo, ginekologijo in porodništvo, kronične bolečine ter pediatrijo. Po več letih izjemno stresnega dela, kot sam pravi se je leta 2000 sicer uradno "upokojil", a še vedno veliko dela, predvsem svetuje in uči...

Toda tudi zdravniki zbolijo in naš sogovornik je to še posebej občutil, ko je januarja 2018 moral v bolnišnico, kjer je delal več kot četrt stoletja. Zaradi odpovedi pljučnega krila so mu povedali, da ne morejo pomagati. "Vedno je bilo slabše in nekega večera so me spet odpeljali v bolnišnico, kjer so mi predpisali prednizon (pri odraslih ga uporabljajo za zdravljenje zmernega do hudega aktivnega revmatoidnega artritisa, še zlasti, kadar ga spremlja jutranja otrdelost op.p.). Priporočano je 10 mg prednizona, v določenih primerih je lahko potreben večji začetni odmerek, npr. 15 do 20 mg, jaz pa sem dobil 80 mg prednizona, zaradi česar je prišlo do poškodovanja jeter in ledvic, zraven se je pojavil hud diabetes. Bil sem že negiben, prišlo je do preprečitve prehoda kisika iz pljuč v kardiovaskularni sistem...", nam je svoje težave zaupal, dr. Ivo Smolić.

Rešil ga je neznosnih bolečin in tudi drugih težav

Oče dveh otrok in dedek petih vnukov, ki skupaj z njim živijo v Chicagu, vsaj dvakrat letno pride v svojo domovino Hrvaško, saj ima v Čakovcu tudi hišo. Tako je bilo tudi letos spomladi, ko mu je svak, dr. Krmpotić predlagal, da naj obišče Stanka Filipiča v bližini Ljutomera, ker da mu lahko pomaga. "Pozanimal sem se na kakšen način Filipič zdravi in ko sem izvedel, sem takoj prišel v Prlekijo. Po sedmih, osmih terapijah mi je zelo pomagal. Najpomembneje, da me je rešil neznosnih bolečin in tudi drugih težav. Res je, tudi sedaj me tu in tam boli, toda Stankove terapije so me čudovito pripeljale do tega, da sem spet pokreten in samostojen. V kratkem času je dejansko naredil ogromno in lahko samo rečem, da sem bogu hvaležen, da sem spoznal tega človeka, ki ne potrebuje besednih pohval, saj to potrjuje moje stanje", je odkrito razlagal upokojeni zdravnik iz ZDA, ki ocenjuje, da je Stankova glavna prednost v ključnem faktorju, energiji v telesu, ki ne le, da znižuje bolečine, temveč rešuje tudi hude bolezni.

Predstavnik uradne medicine, ki je v povezavi s Filipičem, govoril tudi o kitajski in sploh vzhodnjaški tradicionalni medicini nam je tudi povedal, da ga ne zanima, kaj mislijo drugi njegovi kolegi iz uradne medicine. "Jaz govorim samo iz svojih izkušenj in te so več kot pozitivne. Zato se samo lahko še enkrat zahvalim bogu, da sem prišel do Stanka. Povem pa tudi, da se bo tudi službena medicina prej ali slej morala sprijazniti z mojim mišljenjem o vašem velikem zdravilcu Stanku Filipiču", nam je še povedal dr. Ivo Smolić, ki se je tudi te dni pripeljal v Prlekijo, na še pet - šest terapij. Bogato je njegovo minulo delo in danes lahko dobro živi, a žal zdravje šepa in ga sedaj rešuje slovenski zdravilec.



Več v Kultura in izobraževanje