Štiri trte – 50 litrov sladkega mošta

V Apačah so pripravili trgatev potomke stare trte z Lenta in še treh lokalnih sort

Prlekija-on.net, petek, 13. september 2019 ob 19:58
Trgatev v Apačah

Trgatev v Apačah

Glede na to, da je tudi letošnji vinski letnik na skrajnem severovzhodu države zelo obetaven in večina grozdja je že dozorela, so pridni vinogradniki kar nekaj pridelka že pospravili v kletne prostore. Tako je tudi na območju Radgonsko - Kapelskih goric, kjer pridni vinogradniki ne počivajo in očitno bodo imeli še eno vrhunsko berbo. To se je potrdilo tudi na svečani trgatvi štirih trt, potomke stare trete z mariborskega Lenta, avtohtone Radgonske ranine, ter Steyerjevega dišečega traminca in chardonaya, pred sedežem občine Apače. Na zgolj štirih trtah so namreč stisnili rekordnih 50 litrov kapljice, ker so pomešali grozdje vseh štirih trt, je nastalo 50 litrov vina zvrst - najbrž "Apačanca", ki sovpada s stoletnico podpisa mirovniške pogodbe za Apaško dolino, s čimer je Apaško polje dodeljeno slovenskemu ozemlju. Lani so na istih štirih trtah pridelali 20, letos pa 50 litrov vina, kar pomeni, da je letnik obilen, a tudi kakovost ne zaostaja, saj je v sladkem moštvu bilo povprečno skoraj 20 % sladkorja.

Svečano trgatev, ki je potekala tudi v okviru praznovanja 13. občinskega praznika, je sicer pripravila občina Apače, v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Radgonsko - Kapelskih goric, ter Evropskim in Slovenskim viteškim redom, katerih je prišlo vsaj ducat. Na osrednjem apaškem trgu, pred kulturnim domom, šolo in sedežem občine, so kot rečeno poleg potomke žametne črnine, ki tam raste že pet let, obrezali tudi "domači" trti, Steyerjev dišeči traminec in avtohtono Radgonsko ranino, ter še chardonay.

Še pred uradno trgatvijo, ki je je ob asistenci izkušenega vinogradnika, sicer občinskega viničarja in vinskega viteza Jožeta Steyerja, začel domači župan, sicer gospodar trte, dr. Andrej Steyer, so obiskovalce, poleg župana, pozdravili Ignac Rajh, iz Evropskega, in Zlatko Borak iz Slovenskega viteškega reda ter Slovenska vinska kraljica, Meta Frangež, in Vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric, Katja Klobasa.

Zanimivo dogajanje s stiskanjem natrganega grozdja in pokušino vin iz Steyerjeve kleti, so popestrile Ljudske pevke Apače.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno