Naj mlada kmetica Slovenije je Brigita Petek z Orehovskega Vrha

Po Mileni Benko je slavila še ena članica Društva podeželskih žena Gornja Radgona

Prlekija-on.net, sreda, 25. september 2019 ob 21:261
Naj mlada kmetica Slovenije Brigita Petek

Naj mlada kmetica Slovenije Brigita Petek

V Slovenj Gradcu je potekala letošnja zaključna prireditev izbire naj slovenske mlade kmetice in gospodarja, ki ga je spet pripravil ČZP Kmečki glas. Mlada kmetica leta je postala Brigita Petek z Orehovskega vrha pri Gornji Radgoni, gospodar leta pa Uroš Hovnik iz Sel pri Slovenj Gradcu. Sklepno dejanje - tekmovanje - se je z nekaj treme, veliko mero znanja in kančkom sreče ter prav posebno energijo vseh prisotnih za vse uspešno končalo. Najbolj uspešno pa je bilo prav gotovo za Brigito Petek iz DPŽ Gornja Radgona in Uroša Hovnika iz Sel, ki sta postala ponosna mlada kmetica in mladi gospodar leta 2019. Vzdušje pod šotorom je bilo izvrstno in neponovljivo, glasna spodbuda številnih navijačev je pomagala tekmovalkam in tekmovalcem do dobrih uvrstitev, Brigiti in Urošu pa do sladke in zaslužene zmage. Zanimivo in zabavno tekmovanje se je končalo s podelitvijo nagrad: zmagovalca sta že tradicionalno prejela bon v vrednosti 500 evrov, ki ga podarja ČZD Kmečki glas, drugouvrščena tekmovalca Irena Videmšek iz DPŽ Šaleška dolina in Matej Marko iz Jelenč nad Pesnico sta prejela denarno nagrado Deželne banke Slovenije v vrednosti 350 evrov, Katarina Demšar iz DPŽ Blegoš in Boštjan Vreže iz Vodenovega pri Šmarju pri Jelšah pa sta za tretje mesto prejela nagrado Semenarne Ljubljana.

Naj kmetici Slovenije za leto 2019 Brigiti Petek so gotovo pomagale tudi njene kolegice iz DPŽ Gornja Radgona, ki so jo s posebnim navijaškim avtobusom spremljale na Koroško. "Brigita je med sedmimi tekmovalkami v teoretičnem delu zbrala vse možne točke, pri praktičnem pa ji tako ali tako ni nobena tekmica bila kos. Ob burnem navijanju in krasnem vzdušju v šotoru nam je prinesla zmago, na kar smo zelo ponosne." nam je povedala predsednica DPŽ Gornja Radgona, Vesna Bratuša, ki je dodala, da je Brigita, po Mileni Benko iz leta 2012, njihova druga članica, ki je postala naj mlada kmetica Slovenije.

Sicer pa, Brigita Petek je na prigovarjanja predsednice Vesne Bratuša, po letu 2016 spet bila kandidatka radgonskega društva. Sama je verjela, da tokrat ne bo toliko treme, kot je pred tremi leti bilo na Dolenjskem, zato ji je sedaj bilo toliko lažje priti do zmage. Po naravi je ta živilska tehnica, ki je najprej v Mariboru na srednji živilski šoli končala poklicno izobraževanje v smeri slaščičar-konditor, za izobrazbo živilskega tehnika pa je potem dodala še dve leti šolanja, zelo zvedava. In vedno želi biti na področju, kateremu se je zapisala z dušo in telesom, v koraku s časom. "Letos sem bila z Rejskim društvom za lisasto pasmo Gornja Radgona, katerega članica upravnega odbora sem, v Bruslju in v Savinjski dolini; z enim od ponudnikov v govedoreji pa tudi na Irskem. Človek ima tam kaj videti," je dejala in pri tem zlasti izpostavila primere dobrih praks v govedoreji in prašičereji, ki jih je na tujem v izobilju, zato bo potrebno katero vpeljati tudi na svoje kmetije.

Najbolj jo veseli delo s traktorjem

Kot je pred odhodom na tekmovanje povedala Brigita, je dobro preštudirala gradivo za teoretični del tekmovanja. Pridno je študirala, čeprav je na kmetiji, v Lešanah na sončnih obronkih kmetijsko zelo napredne in razvite Ščavniške doline, na znani govedorejski Frasovi kmetiji, kamor jo je že pred leti pripeljala ljubezen, imela izjemno veliko dela. Navajena dela na kmetiji, saj tudi sama prihaja s podobno velike, se je ob razumevanju partnerja ter njegovih staršev hitro vživela v novo okolje. Poleg dela pri molži in krmljenju 30 krav jo najbolj veseli delo s traktorjem, saj je tako rekoč kos vsakemu opravilu s kmetijsko mehanizacijo na njivi, travniku in celo gozdu. Tudi orje. Da je temu res tako, priča podatek, da je pred leti na regijskem tekmovanju z navadnimi plugi pometla z moško konkurenco. Je pa redna in verjetno najuspešnejša udeleženka državnih tekmovanj kmetic v spretnostni vožnji s traktorjem in enoosno prikolico, ki pod okriljem Zveze kmetic Slovenije vsako leto poteka v okviru državnih tekmovanj v oranju. Po tretji in drugi stopnici v prejšnjih letih je namreč lani stopila na najvišjo. Zato tudi ne čudi njen odgovor, ko jo pobaramo po njenem konjičku: "Traktor je moj hobi!". 

Ob kravah molznicah pri njih redijo in pitajo tudi drugo govejo živino: skupaj v starem in sodobnem odprtem novem hlevu - prvi je preurejen, drugi pa že tako zgrajen, namreč po sistemu proste reje veselo teka stotnija govedi; v prav tako novem objektu pa v eni od treh etaž v turnusu na klavno težo pitajo do 300 pujskov. Zaradi naklona terena je najvišja namenjena garažam kmetijske mehanizacije, srednja še čaka na vhlevitev plemenskih svinj, s čimer bi tudi v prašičereji prešli na t.i. zaključeni krog. Zaradi dolgoletnega načrtnega dela v selekciji govedi lisaste pasme se namreč poslužujejo remonta iz lastne črede. Kot je še povedala, je bila vesela izbora na Koroškem, tudi zato, ker so jo že po tradiciji glasno spodbujale članice iz društva. Zanj je tekmovanje bilo spet nova izkušnja, dosežek pa vrhunec. Ni se sicer obremenjevala z uvrstitvijo, a si je vseeno želela uvrstitev v zaključni, 3. krog tekmovanja. Uspela je do konca in je ponovila uspeh praktično sosede Milene Benko iz Spodnje Ščavnice, ki je 2012. postala kmetica leta.

Sedaj pa jo skupaj s kolegicami iz DPŽ Gornja Radgona, zaradi osvojenega naslova, prihodnje leto čaka zahtevna organizacija naslednjega izbora naj mlade kmetice Slovenije.



Več v Kultura in izobraževanje