Občina Gornja Radgona obeležila svoj 24. občinski praznik

Priznanja posameznikom, društvom, organizacijam in podjetjem

Prlekija-on.net, sreda, 9. oktober 2019 ob 07:57
24. občinski praznik Občine Gornja Radgona

24. občinski praznik Občine Gornja Radgona

S številnimi dogodki in prireditvami ter slavnostno akademijo, na kateri je osrednji govornik bil župan Stanislav Rojko, so občani Gornje Radgone, obeležili svoj 24. občinski praznik. Na omenjeni slavnostni akademiji so podelili številna priznanja posameznikom, društvom, organizacijam in podjetjem. Ker najvišja občinska nagrada - naslov častni občan ni bila podeljena, je letošnje najvišje priznanje - Nagrada akademika dr. Antona Trstenjaka pripadla ravnateljici OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, Slavici Trstenjak. Sicer pa, ne gre prezreti, da je nekoč občina Gornja Radgona, ki je med prvimi v regiji začela praznovati svoj občinski praznik, davnega leta 1954, za praznik izbrala datum 14. avgust, kot spomin na dan, ko so se leta 1941 v stavbi Murske regulacije sestali prvoborci radgonskega območja. Pozneje je bil določen nov datum praznovanja, in sicer 14. oktober, ko sta odšla v partizane Franček Pintarič in Jakob Vreča, nakar je občina leta 1996 z odlokom spremenila namen in datum praznovanja in določila nov datum - 1. oktober, ko se s polj, vrtov, iz vinogradov in sadovnjakov, pospravljajo sadovi narave. Tako je letos bil na vrsti že 24. občinski praznik, ko se ob tej priložnosti, v drugi polovici septembra in prvi polovici oktobra, vrstijo številni dogodki in prireditve.

Po odprtju likovne razstave del nastalih na 15. mednarodni likovni koloniji "Oto", ki jo je pripravilo Likovno društvo Gornja Radgona, ter koncertu domačega Pihalnega orkestra, je v ospredju bila slavnostna akademija, ki je v Dom kulture v Gornji Radgoni pritegnila veliko število občanov, vodstva lokalne skupnosti, društev in organizacij, ter gostov od blizu in daleč. Med drugimi gosti je bila prisotna tudi visoka delegacija pobratenega mesta Srbije Mladenovca ter seveda sosedje z levega brega reke Mure, iz Avstrije. Na osrednji prireditvi, katero je povezoval Bojan Rajk, in kjer sta za kulturni program poskrbela znana glasbenika Malala Kovačič Serban in Samo Ismajlovič, je bil slavnostni govornik župan Stanislav Rojko, ki je na kratko preletel dosežke občine v letu 2019 ter optimističnimi načrti za naslednje obdobje. Pohvalil se je s številnimi dosežki in dejal, da lahko Gornja Radgona v bodoče doseže še več, še zlasti če bi bilo več razumevanja in sodelovanja, brez nepotrebnih peripetij in podtikanj..., saj je citiral tudi pokojnega častnega občana, akademika Antona Trstenjaka, da "moramo držati skupaj".

Poleg pozdravnega in slavnostnega nagovora ter prisrčnega koncerta, so poleg nagrade akademika Antona Trstenjaka, podelili tudi druga občinska priznanja in listine, ki so jih prejeli posamezniki, gospodarstveniki, športniki, kulturniki, prostovoljci ipd., ki so s svojim zavzetim in predanim delom izdatno pomagali pri razvoju in promociji občine Gornja Radgona. Občinski svet je na predlog Komisije za priznanja, pohvale in nagrade, potrdil prejem šestih priznanj in listin občine Gornja Radgona za leto 2019. Kot rečeno Nagrado akademika dr. Antona Trstenjaka so podelili mag. Slavici Trstenjak, in sicer za življenjsko delo na področju kulture, vzgoje in izobraževanja ter za druga področja prostovoljnega dela. Zlati grb občine Gornja Radgona je prejela Območna obrtno-podjetniška zbornica Gornja Radgona, ki letos praznuje 40 let delovanja. Bronasti grb občine Gornja Radgona so podelili društvu Fotoklub Proportio Divina Gornja Radgona, ki je bil ustanovljen leta 2008 v Gornji Radgoni, in sicer z združitvijo ljubiteljev fotografije. Listino občine Gornja Radgona so prejeli Franc Celcar za prostovoljno delo in delovanje v številnih društvih v kraju Negova, karateist Nejc Sterniša za dosežke in uspehe na področju športne dejavnosti ter Zavod Rastišče - poligon za zelene ideje Gornja Radgona za uspešno izvajanje in širjenje alternativnega načina ravnanja z naravnimi viri in odpadki ter kot vzpodbudo za uspešno delo še naprej. Priznanja sta podelila župan Stanislav Rojko in predsednik Komisije za priznanja, pohvale in nagrade, Branko Klun.

Podelili so tudi devet priznanj župana Stanislava Rojka, ki so jih prejeli: Prostovoljno gasilsko društvo Ivanjševci, Kmetijska zadruga Radgona, Lovska družina Gornja Radgona, Ribiška družina Gornja Radgona, Rokometni klub Arcont Radgona, Podjetje Transport Rojko, Društvo vinogradnikov Radgonsko - Kapelskih goric, Veronika Hamler, David Jakič, Milko Štelcer - posthumno, Tanja Holc in Julija Lukovnjak.

Seveda, kot se za mesto sejmov in penine spodobi, je tudi po uradnem delu svečanosti bilo zanimivo. Vrhunsko kapljico so ponudili domači vinogradniki: Frangež, Kolarič in Radgonske gorice, kulinarične dobrote pa Restavracija "M".



Več v Kultura in izobraževanje