Gostinske obrate zaradi nepravilnosti zaprli tudi pri nas

Seznam več kot 260 kršiteljev, 44 gostinskih obratov je začasno zaprtih, nekaj tudi v naši okolici

Prlekija-on.net, ponedeljek, 14. oktober 2019 ob 19:581
44 gostinskih obratov je začasno zaprtih

44 gostinskih obratov je začasno zaprtih

V uredništvu 24ur so na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja pridobili inšpekcijske odločbe, ki jih je v lanskem letu izdala Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Objavili so tudi zemljevid, kjer je možno preveriti, katere gostilne so bile sporne in kaj so inšpektorji v posamezni gostilni zaznali. Večina je nepravilnosti odpravila, nekateri pa so prepovedi dobili tudi večkrat.

Inšpektorji so v letu 2018 pregledali 956 obratov, 44 so izdali tudi prepoved obratovanja. Pri 24ur so podatke primerjali z letom 2017, iz česar je razvidno, da so se razmere v Sloveniji glede tega poslabšale. Iz odločb je sicer možno zaznati, da sta pogost problem sledljivost izdelkov in pomanjkljiva higiena. Številni lokali, gostilne in pekarne, ki so dobili odločbe, so imeli hrano s pretečenim rokom, zabeleženo je tudi nepravilno rokovanje s hrano, saj so inšpektorji pogosto zasledili, da je bila surova hrana preblizu kuhane. V nekaterih lokalih je bilo tudi nepravilno urejeno odvajanje odpadnih voda, problematična bližina toaletnih prostorov, ki so se odpirali v kuhinjo...

Začasno prekinitev obratovanja so izrekli nekaterim gostinskim obratom tudi v naši okolici. Med njimi so gostinski obrati v Ljutomeru, Radencih, Gornji Radgoni, Juršincih, Murski Soboti, Lendavi, ... ki so jih začasno zaprli, veliko pa je na tem območju tudi obratov, ki so jim izdali opozorila o kršitvah.

Celoten seznam s pojasnili najdete na zemljevidu, ki so ga pripravili v uredništvu 24ur.



Več v Gospodarstvo