Čolnikova trta obrodila najbolje doslej

Letos 116 (lani: 66) grozdov, kar potrjuje visoko letino, na slovesni trgatvi pa so poskusili tudi kakšen je bil lanski pridelek

Prlekija-on.net, sreda, 16. oktober 2019 ob 16:07
13. trgatev Čolnikove trte

13. trgatev Čolnikove trte

Po lepem in sončnem, a nekoliko vetrovnem vremenu je bilo minulo nedeljo, pri Svetih Treh kraljih nad Benediktom v Slovenskih goricah, še posebej prijetno, veselo in razigrano. Kako tudi ne, ko pa je potekala nadvse zanimiva »vinogradniška« prireditev, katere se je udeležilo veliko domačinov in gostov. Na griču, tik nad Benediktom, kjer stoji tudi znamenita cerkev sv. Trije kralji, je namreč v organizaciji Turistično vinogradniškega društva Benedikt in občine Benedikt, ter ostalih domačih društev, potekala 13. tradicionalna trgatev »Čolnikove trte«, potomke stare trte z mariborskega Lenta. Cepljenko najstarejše vinske trte na svetu, ki že več kot 400 let raste na Lentu ob reki Dravi, so pri Svetih Treh krajih (v neposredni bližini rojstne hiše domoljuba Dominika Čolnika) zasadili leta 2005, sedaj pa so jo ob pestrem kulturnem in zabavnem programu, trinajstič potrgali. Vsekakor so jo tudi zalili z vrhunsko kapljico domačih vinogradnikov, nazdravili pa so tudi z vinom, ki ga je v minulih letih dala tudi sama Čolnikov trta, ki je letos obrodila najbolje doslej.

Omenjena trta raste v neposredni bližini hiše v kateri je pred 189 leti bil rojen veliki narodnjak, domoljub, veterinar in vinogradnik Dominik Čolnik. Na platoju pred samo trto, sicer pa pod Ludvikovimi brajdami, se je tokrat, ob trgatvi trlo domačinov, ki so sprejem za novega diakona Vlada Orgoliča, v bližnji cerkvi, združili s svečano trgatvijo. Ob spremstvu harmonikarja Janeza Perka ter pevcev ljudskih pesmi Vrelec in Cerkvenega pevskega zbora, ter pod vodstvom Roka Šijanca, so 13. trgatev opravili benediški župan Milan Repič, dolgoletni predsednik društva in viničar ter vinski vitez Zlatko Borak, aktualni predsednik društva Marjan Farasin, domači župnik Marjan Rola, ovtar Janez Žižek, ter Cerkvenjaška vinska kraljica Tjaša Simonič, in vitez Janez Pučko. Z ene trte so natrgali kar 116 (skupno okoli 45 kg) velikih grozdov, kar je bistveno več kot lani, ko so natrgali 66 grozdov. Nekaj so natrgali tudi s sosednjih dveh trt - avtohtone radgonske ranine ter slovenskogoriškega klintona, tako da je bera bila odlična. Zato so benediški vinogradniki in vsi domačini upravičeno ponosni na svoje "tri vinske kraljice", kot imenujejo tri trte ob kleti pod cerkvijo sv. Treh Kraljev. Na letošnji svečani trgatvi, se je ob kozarcu rujnega, poleg več deset domačinov, zbralo kar nekaj gostov od blizu in daleč, ki so se spomnili, da je prvo ledeno vino na svetu sploh bilo pridelalo ravno pri Čolniku v Benediktu, in sicer davnega leta 1859. Istega leta se je to zgodilo tudi nekje v Nemčiji o čem so takrat mediji veliko poročali o Benediktu pa ni bilo govora..., mnogi pa tega, žal niti danes ne vedo!

Turistično vinogradniško društvo Benedikt, katerega je 12 let vodil Zlatko Borak, sedaj pa je predsednik Marjan Farasin, sicer uspešno deluje že 16 let. Za odlično delo jim je v pozdravnem nagovoru čestital tudi domači župan Milan Repič. Prisotne je pozdravil tudi predsednik društva Marjan Farasin. In potem, ko so pridni Benedičani pospravili svoj vinski zaklad, svojo žlahtno rožico - Čolnikovo trto, so preverili kakšen je bil lanski letnik "benediškega trojčka", ter nekaj čiste "modre kavčine" z Lenta, katero sedaj stiskajo ločeno. In ugotovili so, da je odlična! Seveda na prireditvi ni manjkalo niti kulinaričnih dobrot, tako da se je prijetno druženje lahko nadaljevalo tudi po uradni trgatvi.

Poleg omenjene žametne črnine - modre kavčine, sta zraven še trs avtohtone sorte Radgonsko - Kapelskih goric, Radgonske ranine, katero so zasadili leta 2006, ter domači klinton, ki tam raste že več kot 80 let.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Družabno