V ormoški knjižnici obiskovalci prisluhnili Cirilu Vnuku in »ormožanščini«

V prostorih Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož je potekala predstavitev knjige Cirila Vnuka Pocvétaje

Prlekija-on.net, petek, 18. oktober 2019 ob 18:44
Predstavitev knjige Cirila Vnuka v ormoški knjižnici

Predstavitev knjige Cirila Vnuka v ormoški knjižnici

Na predstavitvi knjige Pocvétaje, ki je potekala v četrtek, 17. oktobra, v prostorih Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož, so obiskovalci prisluhnili Cirilu Vnuku, avtorju pesmi v domačem narečju, ki mu pravi "ormožanščina".

Ciril Vnuk, upokojeni učitelj slovenščine in ruščine, je prlek živeč v Miklavžu pri Ormožu, kjer je do leta 2003 učil slovenski jezik v tamkajšnji osnovni šoli. Kot strokovnjak na področju slovenskega jezikoslovja, je poleg knjižnega jezika občudoval tudi svoje narečje iz ormoškega območja. Njegova strast do "ormožanščine" je leta 2012 privedla k izdaji slovarja Slovar severovzhodnega ormoškega govora s kratkim opisom. Prav tako je v letu 2016 prejel nagrado Karla Ozvalda za življenjsko delo in izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju vzgoje in izobraževanja.

V svoji novi pesniški zbirki Pocvétaje je avtor obudil svoje spomine na otroštvo, ki ga je zaznamovalo predvsem narava in živali, kakor tudi srečanja z različnimi ljudmi iz njegovega okoliša. Temu primerno je za pesnitve izbral svoj narečni jezik, ki bralca popelje v pristen svet avtorjevega domačega okolja. Sama beseda "pocvétaje" je po Vnukovih besedah narečni izraz za ponovno cvetenje v naravi, katerega plodovi so sicer manjši oz. v prleščini "piškavi", ampak kljub temu okusni.

Da so se obiskovalci ob poslušanju pesmi še malo nasmejali, je poskrbel Leon Lah, ki je pri vodenju pogovora povprašal tudi o avtorjevih zanimivih prigodah, ki so se mu pripetile skozi življenje. Poleg humornih dogodkov se je avtor dotaknil še žalostnih zgodb o svojih živali, ki so mu bile ljube. Najljubša izmed njimi mu je bila krava, s katero je odraščal in ji prav v tej pesniški zbirki namenil pesem Tak se krava joče. 
Večerno vzdušje je s svojimi pesmimi popestril še Miklavževski oktet.

Dogodek je bil organiziran v sodelovanju s Kulturnim turističnim društvom Miklavž pri Ormožu.

Jana Petek
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje