V Slovenijo nezakonito spravili najmanj 143 državljanov Kitajske

S tem so si pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okoli 1,3 milijona evrov

Prlekija-on.net, petek, 25. oktober 2019 ob 17:07
Na ozemlje Slovenije so proti plačilu, nezakonito spravili najmanj 143 tujcev, državljanov Kitajske

Na ozemlje Slovenije so proti plačilu, nezakonito spravili najmanj 143 tujcev, državljanov Kitajske

Mariborski kriminalisti so 16. 10. 2019 zaključili kriminalistično preiskavo organizirane kriminalne združbe, ki jo je sestavljalo dvanajst osumljenih, od tega osem državljanov Kitajske. Celoten predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo na Ptuju. V preiskavi navedene organizirane kriminalne združbe so z koordinacijo Europola, sodelovali z varnostnimi organi Srbije, Italije in Hrvaške.

Člani navedene združbe so utemeljeno osumljeni storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu KZ-1, saj so v letu in pol, iz Kitajske preko Srbije, Bosne in Hercegovine in Hrvaške na ozemlje Slovenije, proti plačilu, nezakonito spravili najmanj 143 tujcev, državljanov Kitajske, ki niso imeli dovoljenja za vstop v R Slovenijo in prebivanje v njej. Tujce so z letalskimi prevozi iz Kitajske večinoma preko Moskve (Rusije) spravili v Beograd (Srbijo), od tam pa nezakonito čez Hrvaško in občasno čez Bosno in Hercegovino, v Slovenijo. Za prevoze po Sloveniji, do Italije so najemali različne voznike TAXI vozil, nato pa tujce nezakonito spravili še čez državno mejo med Slovenijo in Italijo. Štirje osumljenci so vozniki TAXI vozil, ki so prevoze opravljali pod pretvezo javnih prevozov potnikov, za katere je bilo z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov ugotovljeno, da so navedene prevoze opravljali kot člani kriminalne združbe, v kateri so imeli točno določeno vlogo.

Nezakonite prevoze tujcev čez državno mejo iz R. Hrvaške v R. Slovenijo je združba opravljala na območju naselij Paradiž in Mali Okič (občina Cirkulane). Tujce so po nezakonitem prehodu državne meje odpeljali do Ptuja, kjer so jih predali voznikom »TAXI« vozil, le-ti pa so jih nato odpeljali do bližine državne meje z R Italijo oz. v R Italijo, kjer so jih prevzeli drugi člani hudodelske združbe.

Člani organizirane kriminalne združbe so delovali na način, da so bile njihove vloge pri izvrševanju kaznivih dejanj jasno razdeljene - vse z namenom pridobivanja protipravne premoženjske koristi.

Petim članom organizirane kriminalne združbe so, zaradi utemeljenega suma storitve najmanj 22 kaznivih dejanj po 308. členu KZ-1, skladno z določili Zakona o kazenskem postopku, odvzeli prostost in odredili policijsko pridržanje.

Pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okoli 1,3 milijona evrov

V okviru zaključne akcije so opravili 5 osebnih preiskav, 10 hišnih preiskav in 6 preiskav osebnih avtomobilov. V preiskavah, pri katerih je sodelovalo 75 kriminalistov Policijskih uprav Maribor, Celje, Murska Sobota, Ljubljana in Kranj, so zasegli okoli 39.000 evrov gotovine, potne liste in več elektronskih naprav.

Z zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da so tujci za pot iz Kitajske do Italije organizatorjem nezakonitih prehodov plačali od 9.000 do 14.000 evrov po osebi. Hudodelska združba si je tako v nadzorovanem obdobju pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 1.287.000 evrov.

Po vseh zbranih obvestilih in dokazih so 5 osumljencev s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju. Po zaslišanju je slednji zoper tri osumljence odredil pripor, zoper dva pa hišni pripor.

Za očitano kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora od enega do osmih let in denarna kazen.

Na območju Policijske uprave Maribor so v letošnjem letu zaradi storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države obravnavali 44 osumljencev zaradi storitve 30 kaznivih dejanj. Od tega so 40 osumljencev privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper vseh 40 odredil pripor. V celotnem lanskem letu pa so na območju PU Maribor zaradi storitve 13 kaznivih dejanj obravnavali 16 osumljencev, od katerih je zoper 12 oseb bil odrejen pripor.



Več v Črna kronika