Z zanimivim koncertom obeležili 15-letnico Pevskega zbora DU Negova-Spodnji Ivanjci

Pojejo vesele pesmi, da duša vriska, a tudi žalostne, kajti solze umivajo dušo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. november 2019 ob 08:11
15. obletnica PZ DU Negova-Spodnji Ivanjci

15. obletnica PZ DU Negova-Spodnji Ivanjci

»Zapojte pesem drug drugemu, zapojte jo ženi, možu, zapojte, ni važno komu, samo zapojete. To vas bo osrečevalo, pesem je pot k ljubezni.« S temi besedami je nastopajoče in obiskovalce pevskega koncerta, ki ga je Društvo upokojencev Negova-Spodnji Ivanjci, ob 15-letnici pevskega zbora DU Negova, ob izteku oktobra, pripravilo v telovadnici OŠ dr. Antona Trstenjaka v Negovi, nagovorila Marica Jaušovec, ko je predstavila 15-letno zgodovino delovanja zbora. Prisotne na zanimivi prireditvi, katero je povezovala upokojena ravnateljica OŠ v Negovi, Dragica Starovasnik, je ob odsotnosti župana, sicer Negovčana, Stanislava Rojka, nastopajoče, krajane in goste, med katerimi je bil tudi častni občan Gornje Radgone, Slavko Lončarič, pozdravil občinski svetnik Štefan Pucko, ki je zboru čestital za ta lepi jubilej. Ob tem je pohvalil pevke, ki so skozi leta nastopanja in vaj žrtvovale svoj prosti čas. Pohvale je namenil tudi predsedniku DU Negova-Spodnji Ivanjci Karlu Fleisingerju, ki skrbi, da zbor nemoteno deluje. Zahvalil se je še pevovodji zbora Vladu Maguši, ki skrbi, da pevke pod njegovim vodstvom ubrano zapojejo. Zboru je, v imenu JSKD OI Gornja Radgona za njegov jubilej čestitala tudi vodja JSKD, območne izpostave Gornja Radgona, Simona Pirc Katalinič, ki je dejala, da zbor opravlja pomembno kulturno poslanstvo, saj s svojim petjem obogati številne prireditve v občini kakor tudi širše.

Slavnostni koncert so, kot se spodobi, s svojim nastopom, pod vodstvom pevovodje Vlada Maguša, s svojim nastopom začele gostiteljice. V programu pa so še nastopali: otroci OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, pod vodstvom Petre Starovasnik Dumič, skupina Cvetje v jeseni DU Tišina, Skupina Samotar iz Hoč, glasbena skupina 8 ASIC, harmonikarja Tilen in Nikolaj, tamburaši KD Peter Dajnko Črešnjevci, ter humoristka Danica Elbl iz Benedikta. Omenjena Marica Jaušovec, ki v zboru tudi poje, pa je med predstavitvijo zgodovine zbora med drugim dejala: »Ženski pevski zbor upokojenskega društva Negova-Spodnji Ivanjci je nastal pred 15. leti (v februarju 2004) na pobudo predsednika DU Karla Fleisingerja in njegove žene Marije. Prav zaradi tega vse žene, članice tega zbora rade pojemo. Pojemo vesele pesmi, da duša vriska in tudi žalostne, kajti solze umivajo dušo. Začetna pot pevskega zbora se je začela s šestnajstimi pevkami, ki jih je vodil pevovodja Vlado Maguša. Pevke nismo bile glasbeno izobražene in tudi ne vajene zborovskega petja, zato so bili začetki skromnejši. Na vaje prihajamo redno, saj nas druži veselje do petja. V teh 15-tih leti smo veliko svojega prostega časa preživele na vajah, približno okrog 600 vaj po dve uri, verjetno še več. Začele smo spoznavati lepote zborovskega petja in seznam pesmi je postajal vse daljši. Sčasoma smo pevke skupaj s pevovodjo odločile, da bomo v svoj repertoar vključile tudi ljudske pesmi in žalostinke, da smo lahko pokojnike spremljale na zadnji poti s petjem v cerkvi in na pokopališču. Tekom let je postal seznam pesmi obsežen in raznolik. Z njimi smo vsako leto tudi pridno nastopale.« Ob tem je še v številkah nizala podatke o nastopih zbora na prireditvah in pevskih revija. Seznam je zelo dolg.

Na koncu koncerta se je predsednik Fleisinger vsaki pevki posebej zahvalil za nastopanje v zboru in jim izročil v znak spoštovanja posebno priznanje in nageljček. Priznanja so prejele tudi pevke, ki so v preteklosti pele v zboru. Posebna zahvala je bila namenjena tudi Janku Kocbeku, ki skrbi za Dom upokojencev, kjer potekajo tudi pevske vaje zbora. Pohvale in zahvale pa je bila deležna tudi voditeljica prireditve Dragica Starovasnik. Omeniti kaže, da so izvedbo koncerta omogočili DU Negova-Spodnji Ivanjci, OI JSKD Gornja Radgona in Občina Gornja Radgona, po končanem koncertu pa je v prostorih šole ob druženju nastopajočih potekala pogostitev vseh prisotnih.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje