Kulinarično praznovanje dneva matere zemlje

Pokušnja na tretjem III. Culinary & Wine symposium v Expano v Murski Soboti, je zajemala dobrote in vina iz obeh strani reke Mure

Prlekija-on.net, petek, 13. december 2019 ob 17:14
III. Culinary & Wine symposium

III. Culinary & Wine symposium

Na tretjem III. Culinary & Wine symposium, ki je potekal 11. decembra v Expano v Murski Soboti, so udeleženci spoznavali bogato vinsko kulinarično dediščino Pomurja in praznovali Terra Madre dan zemlje svetovnega gibanja Slow food.

Po ogledu interaktivne predstavitve Pomurja v objektu Expano so se udeleženci poglobili v kulinarično izročilo Pomurja. Pokušnja je zajemala dobrote in vina iz obeh strani reke Mure. Jedilnik je zajemal ocvirke, tlačenko z bučnim oljem, sir, bučna semena, sončnično olje s kisom, obložene kruhke, bučno juho s popečeno slanino, bograč, vampe, kašnice, krvavice, prosenice, bujto repo, dodole, cigansko pečenko, v semenih ocvrtega piščanca, prekmursko gibanico, prleško gibanico in tradicionalni zavitek. Izjemno okusne jedi je pripravila ekipa Expano Food & Drink pod vodstvom Ivana Dobaja. Prleško gibanico so za to priložnost spekli v društvu Kelih, njegova predsednica Tjaša Kos je predstavila postopke in aktivnosti, ki jih izvajajo za dvig njene prepoznavnost. Poskušala so se vina iz kleti Marof in iz vinogradništva družina Kos ter penine iz kleti Radgonske gorice in kleti Frangež. Sledila je vodena pokušnja destilatov St. Stefan iz Lovenjakovega dvora, ki jo je vodil Štefan Pavlinjek.

Culinary & Wine Simposyum organizira Zavod za razvoji in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino. Pri izvedbi sodelujejo Slow Food Štajerska, Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije, Slow Food Primorska, Center za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem ter SloVino Sommelier Club. Symposium je zasnovan kot pojedina, pri kateri se razpravlja o čem pomembnem, tokratna tema kulinarika Pomurja je navdušila goste od blizu in daleč.



Več v Kultura in izobraževanje