Iz samostanske kleti v bližnjo cerkev

Katica in Peter Leopold sta obhajala zlato poroko

Prlekija-on.net, torek, 7. januar 2020 ob 08:09
Zlata poroka Katica in Peter Leopold

Zlata poroka Katica in Peter Leopold

V mesecu decembru, ko je nekako največ takšnih in drugačnih praznovanj, sta poseben dogodek obeležila tudi Katica in Peter Leopold iz Svete Trojice v Slovenskih goricah. V krogu domačih in prijateljev sta namreč praznovala zlato poroko, svojo 50-letno zakonsko zvestobo sta potrdila s civilnim in cerkvenim obredom. Prvega je v domači samostanski kleti opravil župan občine Sv. Trojica David Klobasa, njuno življenjsko zgodbo pa je predstavila Barbara Cvetko Škrlec. Ob tej priliki jima je župan čestital, ter izročil darilo in spominsko listino. Slavje je s pesmijo: »Ne bodi kot drugi«, polepšala njuna vnukinja Ines Leopold. Po slavju v samostanski kleti so se svatje s slavljencema podali v bližnjo farno cerkev sv. Trojice, kjer je, ob darovani zahvalni sv. maši, zlato poročni obred opravil pater Vračko. Pater jima je v svoji pridigi namenil nekaj lepih besed, med drugim tudi "odpuščam ti". To sta besedi, ki utrjujeta vsak zakon, je poudaril pater. Dejal je, kako je poroka pomlad, zlata poroka pa jesen. "Vajina današnja zahvala je, da sta ostala skupaj. Zato imamo danes razlog, da se Bogu zahvalimo za vajino skupno življenje", je še dejal pater.

Katica se je rodila 11.11.1951 v Kicarju pri Ptuju, očetu Alojzu in mami Mariji Kramberger. Bila je tretji otrok v družini saj ima še tri sestre: Ivanko, Marico in Tinko. Leta 1952 se je družina preselila v Spodnje Žerjavce pri Lenartu. Osnovno šolo je obiskovala v Lenartu, nato pa končala administrativno šolo. Zaposlila se je v kadrovski službi podjetja Talis Maribor, leta 1981 pa se je kot tajnica zaposlila v Kristalu Lenart, kjer je to delo opravljala do upokojitve, leta 2004. Peter se je rodil 22.6.1946 v Ciglencah pri Spodnjem Dupleku v družini z osmimi otroki. Leta 1961 so se priselili v Zgornjo Senarsko, kje je z odličnim uspehom končal osnovno šolo v takratnem Gradišču. Leta 1965 se je izučil za avtomehanika, nato pa ga je pot vodila v šolo za rezervne častnike v Bilećo, nato pa v Beograd, kjer je pridobil vojaško znanje. Ob delu je leta 1986 končal višjo pravno šolo v Mariboru. Od leta 1986 pa do vojne 1991 je bil komandant teritorialne obrambe Lenart. Po vojni je opravljal različne vodstvene funkcije v slovenski vojski do upokojitve leta 2003. Ima status aktivnega udeleženca vojne za Slovenijo. Po odsluženem vojaškem roku se je aktivno vključil v delo krajevne skupnosti Sv. Trojica, kje je opravljal različne vodstvene funkcije v raznih društvih in organizacijah. Bil je predsednik Mladinske organizacije. Kot predsednik Turističnega društva je bil organizator nepozabnih kmečkih praznikov. Bil je tudi igralec na amaterskih odrih. Najpomembnejša naloga je bila funkcija predsednika skupščine Krajevne skupnosti, kjer je bil pobudnik in vodja mnogih projektov, kot je izgradnja telefonije, samopostrežne trgovine Mercator, nadgradnja osnovne šole in izgradnja vrtca, odprtje moto kros proge v Oseku in pričetek gradnje mrliške vežice. Za svoja dela je prejel številne pohvale, priznanja in državna odlikovanja.

Peter in Katica sta se poročila konec leta 1969 v Lenartu. Leta 1970 se jima je rodil sin David, leta 1974 pa Bogdan. Nekaj let je družina stanovala v Lenartu, sočasno pa gradila svoj novi dom zraven Petrove domačije. Leta 1976 se je družinica preselila v Zg. Senarsko, kje stanuje še danes. Zelo sta srečna, da sin Bogdan z družino stanuje doma, David pa čisto blizu doma. Danes ju razveseljujejo trije vnuki; Tomaž, Aleks in Tine in vnukinja Ines, ki ju radi obiskujejo. Tomaž je študent, Aleks in Tine srednješolca, Ines pa osnovnošolka. Tudi sedaj, ko sta v pokoju, ne mirujeta, saj sta oba družbeno in društveno dejavna. Peter je vse od ustanovitve Društva vinogradnikov Sv. Trojica, to je bilo leta 2008, njen predsednik. Od ustanovitve občine Sveta Trojica je poveljnik civilne zaščite. Opravlja funkcijo sodnika porotnika na sodišču v Mariboru. Po nastanku občine Sveta Trojica leta 2006 pa deluje v različnih organih občine, en mandat je bil tudi podžupan občine, kjer je s konstruktivnimi predlogi pripomogel k delovanju društev in razvoju novo nastala občine. Ob tem ima še številne funkcije v občinskih organih. Oba sta aktivna v turističnem društvu in DU Sv. Trojica, kjer je Katica prostovoljka v programu »Starejši za starejše«... Zaradi vseh teh funkcij in obremenitev je bil Peter pogosto zdoma, zato je morala Katica biti steber družine in kot pravi pregovor da žena podpira tri vogale, za kar ji je Peter neizmerno hvaležen. Njena velika ljubezen so rože, ki celo leto krasijo dom Leopoldovih in njihovo okolico. Za urejenost okolja je prejela pohvalo hortikulturnega društva Maribor... Zaradi priljubljenosti in skromnosti imata veliko prijateljev in znancev, katerih pa mnogo krat ne obiščeta, ker jima zaradi aktivnosti zmanjkuje časa.

Foto: Ludvik Kramberger