Minister sprejel učence OŠ Gornja Radgona, ki so bili 100 dni v istih oblačilih

Vsi, ki so sodelovali v projektu so 100 dni nosili iste hlače in majico, s tem pa so opozorili na preveliko potrošnjo za stvari, ki jih ne potrebujemo

Prlekija-on.net, sreda, 8. januar 2020 ob 16:30
Minister z učenci, foto: MOP

Minister z učenci, foto: MOP

Minister za okolje in prostor Simon Zajc se je srečal z učenci OŠ Gornja Radgona, ki so mu predstavili projekt »Bodi nežen, planet ti bo hvaležen«. Vsi, ki so sodelovali v projektu so 100 dni nosili iste hlače in majico, s tem pa so opozorili na preveliko potrošnjo za stvari, ki jih ne potrebujemo.

Srečanja so se udeležili učenke in učenci Tian Fras, Tia Petrovič, Zoja Bibič, Julija Fridau Lasbaher, Gal Kuzmič, Alex Wolf, Zara Kristl, Nina Katarina Kozar, Eva Hanc in Lara Lehko. Poleg sta bila tudi ravnatelj šole Dejan Kokol in mentorica Vera Granfol. Poudarili so, da s projektom izkazujejo svojo odgovornost do okolja in da jih ne zanima, česar ne morejo, temveč jih zanima, kaj lahko naredijo. Povedali so: »Že en korak šteje«.

Minister je poudaril, da taki otroci, taki učitelji in take akcije spreminjajo svet. Izpostavil je, da je skrb za naš planet nujnost in otrokom razložil, kako pomembno je vztrajati pri stvareh, v katere verjameš in za katere se zavzemaš, ne glede na to, če se občasno srečaš z neodobravanjem okolice. Minister je otrokom obljubil, da jih bo še to leto obiskal na šoli.

"Naša projektna skupina podpira rabo obnovljivih virov energijo in ne moremo razumeti dejstva, da država še vedno subvencionira fosilna goriva bolj kot obnovljive vire energije. Naše sporočilo glede potrošniške miselnosti: Manj je več. Kupujmo preudarno. Naj bo kakovost nad količino. Imejmo spoštljiv odnos do svojih oblačil. Že en korak šteje. Tudi ko ne bomo več vsak dan (od 1.9. do 10.12.2019) v istih oblačilih, si bomo prizadevali za zmanjševanje količine odpadkov, za zmanjševanje ogljičnega in vodnega odtisa. Aktivno bomo opozarjali na nujnost podnebnih sprememb. Mladostniki, ki bodo še naprej opozarjali na brezbrižen odnos do planeta, želijo živeti v zdravem in prijaznem okolju", nam je idejo in potek akcije predstavila mentorica Vera Granfol, ki je dodala, da se udeleženci akcije tudi po končanju 100-dnevnega projekta z istimi majicami in kavbojkami, ne bodo razmetavali z oblačili.

Svoja "odslužena" oblačila so simbolično odložili na svetovni dan človekovih pravic, 10.decembra. S tem še dodatno želijo opozoriti na pravico do zdravega okolja in na nehumane pogoje dela v tekstilni industriji (Bangladeš, Indija, Vietnam, Brazilija...). "Kitajska ni več najbolj problematična kar zadeva izkoriščanje delovne sile. Še posebej protestiramo proti izkoriščanju otrok. Nismo vnesli parametrov, da bi izračunali, koliko vode, energije, pralnega praška, mehčalca... smo prihranili s tem, ko smo prihajali v šolo vsak dan v istih oblačilih in prali zgolj enkrat na teden. V 100 dneh ta prihranek zagotovo ni zanemarljiv. Veseli smo, da nam je uspelo pokazati, da se da nositi isto oblačilo več dni; da se da odreči brezbrižni potrošniški miselnosti...Nismo čutili neodobravanja okolice zaradi istih oblačil, nasprotno - v okolju je bilo zaznati veliko stopnjo odobravanja. Zadovoljni smo, da ste nam prisluhnili mediji in ponesli naše sporočilo v širši slovenski prostor", poudarjajo v skupini, kjer dodajajo, da niso čutili potrebe, da se identificirajo z vsak dan drugačnimi oblačili (hitra moda).

"Ugotovili smo, da je kopičenje oblačil neetično do okolja in ljudi, ki proizvajajo oblačila v nehumanih pogojih (pesticidi, insekticidi, barvila, transport ...). Ljudje kupujemo, zavržemo in spet kupujemo. Tekstilna industrija je drugi največji onesnaževalec okolja, takoj za naftno. Eksperiment smo izvajali v času, ko je bila Slovenija proglašena za fosilno državo, kar nas izredno žalosti. V Madridu na Konferenci ZN o podnebnih spremembah - UNFCCC: The United Nation Framework Convetion on Climate Change (2.12.-13. 12. 2019) , kjer so zasedale delegacije politikov, znanstvenikov in aktivistov s celega sveta, so aktivisti Sloveniji (skupaj z Bosno in Hercegovino) podelili neslavni naslov fosil dneva. Podeljujejo ga državam, ki ravnajo v nasprotju s prizadevanji za čistejši svet; ki zavirajo napredek v boju proti podnebnim spremembam", dodaja Vera in njeni učenci: Tian, Zoja, Julija, Lara, Eva, Nina Katarina, Gal, Alex in Zara.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje