Najprej v cerkev, nato v dvorec

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlato poroko

Prlekija-on.net, petek, 10. januar 2020 ob 08:091
Zlata poroka Marija in Štefan Čeh

Zlata poroka Marija in Štefan Čeh

Še niso potihnila praznovanja božičnih in nato novoletnih praznovanj, a sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah imela nov pomemben dogodek za praznovanje. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej - zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50-letno zakonsko zvestobo.

Obred je, ob sodelovanju Barbare Škrlec Cvetko, opravil župan občine Sv. Trojica, David Klobasa, ki je slavljenca nagovoril z besedami: »Prisrčen pozdrav vama draga slavljenca in lepo pozdravljeni svatje, ki spremljate slavljenca ob njunem življenjskem jubileju. Zakonska zveza je temelj tradicionalne družine, družina pa osnovna družbena celica, ki je ključnega pomena za razvoj naše skupnosti. Zakonska zveza v katero sta stopila iz ljubezni ne pomeni samo sreče in zadovoljstva ampak tudi dolžnosti in odgovornosti. Da sta jo lahko gojila in negovala je od vaju zahtevala tudi veliko potrpljenja in spoštovanja drug do drugega. Vse to je vama uspelo. Zato mi je v posebno čast in veselje, da lahko svečano obeležimo 50 let vajinega zakonskega stanu, saj s svojo medsebojno ljubeznijo in spoštovanjem tako dajeta svetel vzgled naši družbi, predvsem pa seveda mladi generaciji.« Ob koncu obreda je župan zakoncema čestital, jima izročil zlatoporočno listino Občine Sveta Trojica in priložnostno darilo s trojiško penino vinogradnika - vinskega viteza, Marjana Klobasa.

Življenjsko zgodbo zakoncev je predstavila Barbara Škrlec Cvetko, ki je ob koncu svojega nagovora dejala: »Pravijo, da ljubezen vse zmore, vsemu kljubuje in vsemu odpusti. Prav takšna lepa in trdna ljubezen veže današnja poročenca Marijo in Štefana...« Slavljenka Marija se je rodila leta 1949 na Ptuju, odraščala pa na Bišečkem Vrhu, v družini 11 otrok. Tu sta si z možem Štefanom ustvarila dom, v katerem so se rodili trije otroci, hčerki Valerija in Sonja, ter sin Aleksander. Veliko veselja so jima prinesli vnuki Marcel, Anže in Anej, na katere sta zelo ponosna. Štefanija se je posvečala delu na manjši posesti, gospodinjstvu, skrbi za otroke, ob tem pa je tudi, ko še ni bilo toliko konfekcije, s šivanjem. Šivala je tudi poročne obleke za neveste. Štefan se je rodil v družini šestih otrok, leta 1944, v Gočovi. Vso delavno dobo za upokojitev, je bil zaposlen kot pek. Sedaj se skupaj z ženo posveča skrbi za dom in delu na manjši posesti. Sta ena redkih, ki še redita kravo in prašiče za domače koline, ki so zanju praznik, saj se ob njih zberejo otroci z družinami. Vsi so skupaj bili tudi na zlatem piru, katerega so polepšali člani domačega tria, kjer sta zakonca, celo prva, tudi zaplesala...

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje