Župnik državljane pozival k neplačevanju davkov »gnili državi«. Odzvala sta se FURS in Cerkev.

Župnik je v kolumni številne vidne slovenske voditelje ozmerjal, da »so gnili«, vse državljane pa pozval naj »ne plačujejo davkov in ne spoštujejo njenih gnilih zakonov«...

Prlekija-on.net, sreda, 22. januar 2020 ob 16:444
Župnik je s svojim zapisom razburkal javnost

Župnik je s svojim zapisom razburkal javnost

V torek je v javnosti precej prahu dvignil zapis Aleksandra Osojnika, župnika iz Grahovega pri Cerknici, ki je na dveh portalih objavil kolumno z naslovom "Zakaj je slovenska država gnila? Zato, ker jo držijo v krempljih gnili voditelji!". Kolumno so po burnih odzivih na socialnih omrežjih sicer medtem že izbrisali.

Državljane pozival naj ne plačujejo davka "gnili državi"

Župnik je v kolumni številne vidne slovenske voditelje, med njimi premierja Marjana Šarca in predsednika države Boruta Pahorja ozmerjal, da "so gnili" ter pisal, da v Sloveniji ni nikogar, ki bi se temu zoperstavil. "Civilna družba je odpovedala, Katoliška cerkev in druge verske skupnosti so zatajile. Kdor podpira takšno državo, je isti lopov kot zgoraj našteti in hudičev sodelavec," se med drugim glasi del zapisa, ki pa se ne konča pri tem. Nadaljeval je namreč s pozivam, kjer je vse Slovence in Slovenke pozival k neplačevanju davkov: "Zato pozivam vse dobronamerne Slovence in Slovenke, da ignorirajo to državo, ne plačujejo davkov in ne spoštujejo njenih gnilih zakonov. Kot župnik sodelujem z mnogimi obrtniki, privatniki, delavci in posamezniki. V vseh primerih, ko ni bilo nujno, smo se dogovorili za plačilo brez uradnega računa in posledično brez davka gnili državi."

FURS: Potre nas vsak komentar, ki poziva k izogibanju davčnih obveznosti

Na zapis so se odzvali pri Finančni upravi RS: "Kar smemo in bomo komentirali glede kolumne: Stalno se trudimo dvigovati davčno kulturo zavezancev (to ste vejetno že opazili). Zato nas potre vsak komentar, ki poziva k izogibanju davčnih obveznosti, še zlasti, ko te komentarje podajo osebe, ki naj bi bile ostalim v zgled."

Država, ki se financira predvsem iz davkov, sicer duhovnikom plačuje prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.

Nadškofija Ljubljana in Salezijanski inšpektorat se distancirata od izjav župnika

Odzvala sta se tudi Nadškofija Ljubljana in Salezijanski inšpektorat, ki se od izjav župnika distancirata: "Nadškofija Ljubljana in Salezijanski inšpektorat se distancirata od nesprejemljivih izjav g. Aleksandra Osojnika SDB, ki jih je zapisal v članku »Zakaj je slovenska država gnila? Zato, ker jo držijo v krempljih gnili voditelji! (spletna stran www.Demokracija.si, dne 21. januarja 2020) in svoja osebna stališča podpisal kot župnik (uradna oseba Katoliške cerkve). V omenjenem članku je izrekel pavšalne in žaljive trditve do nekaterih državnih voditeljev in javnih oseb. Prav tako menimo, da je pri tem uporabil nesprejemljiv in žaljiv jezik, ki ga obžalujemo in se od njega javno distanciramo. Verniki, člani Cerkve, smo zavzeti državljani naše države, na katero smo ponosni in zanjo hvaležni. Po najboljših močeh se trudimo spoštovati državne ustanove in pravične zakone, ki omogočajo skupno življenje v državi. In za to se bomo še naprej trudili," so zapisali v izjavi pod katero sta se podpisala msgr. dr. Franc Šuštar, generalni vikar Nadškofije Ljubljana in mag. Marko Košnik, inšpektor Salezjancev.



Več v Slovenija