Otroke vrtca Mala Nedelja obiskala LiLi in Luka (Zaključek projekta ZOBNI ALARM)

Največje doživetje na zaključnem srečanju sta bili maskoti LILI in LUKA, ki sta otroke za njihov trud nagradila z nahrbtniki in priznanji

Prlekija-on.net, četrtek, 23. januar 2020 ob 19:31
LiLi in Luka v vrtcu Mala Nedelja

LiLi in Luka v vrtcu Mala Nedelja

Vzgoja za zdrave zobe v našem vrtcu uspešno poteka že veliko let. Verjamemo, da lahko z ustrezno preventivo zobje ostanejo zdravi za vse življenje. Zato je še toliko bolj pomembno, da pravilnega ščetkanja naučimo prav otroke. Starši in vzgojitelji ter zobozdravstveni delavci smo pri tem za vzgled in podporo.

Tako smo že drugo leto zapored vključeni v projekt Zobni alarm, s katerim otroke učimo kako redno, pridno in z veseljem pravilno skrbijo za svoje zobe.

Potek projekta je sestavljen iz štirih delavnic. Otroci so se v njih seznanili o ustreznih pripomočkih za ustno higieno in s pomočjo medicinskih sester, Mihaele Senčar in Maše Kaučič, ki vodita ta projekt v Zdravstvenem domu Ljutomer vadili pravilno ščetkanje zob in se naučili ustrezno skrbeti za svoje zobe.

1. delavnica: otroci so se naučili pravilne tehnike čiščenja zob in se seznanili z ustreznimi pripomočki za nego.
2. delavnica: otroci so spoznali bomo anatomijo ustne votline, obenem pa izvedeli, kakšna je vloga dlesni, jezika in ustnic.
3. delavnica: otroci so izvedeli, kako nastanejo zobne obloge in kakšne bolezni povzročajo. Naučili so se, kako se tem boleznim lahko izognemo.
4. delavnica: otroci so se seznanili s pomenom zdrave prehrane in katerim jedem se je najbolje izogniti.

Ob zaključku projekta, ki se je zgodil ta četrtek v našem vrtcu so otroci pripravili krajši kulturni program, pridružili so se nam tudi zunanji sodelavci: Mihaela Senčar, medicinska sestra ZD Ljutomer - vodja projekta Zobni alarm, Maša Kaučič, medicinska sestra ZD Ljutomer, dr. ĐorĐe Šiškin, direktor ZD Ljutomer in šolski zobozdravnik, zobozdravstvena asistentka, Martina Mijuš in Andreja Ungar, predstavnica podjetja Flegis (Curaprox).

Največje doživetje na zaključnem srečanju pa sta bili maskoti LILI in LUKA, ki sta otroke za njihov trud nagradila z nahrbtniki in priznanji.
Verjamemo, da lahko zdrav nasmeh z redno in pravilno uporabo osvojenega znanja že v otroštvu ob ustreznih pripomočkih ohranimo za zmeraj. Pri tem je pomembno, da zobe redno in predvsem pravilno negujemo odkar zrastejo. Zato s podporo staršev in nas vzgojiteljic z veseljem otrokom privzgajamo to zdravo navado.

Zapisala: Ksenija Kolar Švarc, pedagoški vodja vrtca Mala Nedelja
Fotografije: vrtec Mala Nedelja



Več v Najmlajši