Čajanka z zgodovino

Vabilo k obogatitvi pri pripravi razstave v muzeju

Filip Matko, četrtek, 20. januar 2011 ob 16:23
Jelka Pšajd

Jelka Pšajd

V Pokrajinskem muzeju Murska Sobota pripravljajo letos junija razstavo o spodnjem perilu, osebni higieni in s tem povezanim lepotnim idealom ženske in moškega. Kot pravijo, v muzejski zbirki hranijo kose spodnjega perila, vendar želijo, da bi ga bilo več, predvsem pa seveda, da bi na junijski razstavi predstavili tudi kose, ki bi jih posamezniki še posredovali.

Tako sta bili v četrtek, 20. januarja, na obisku v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, predstavnici soboškega Pokrajinskega muzeja Jelka Pšajd in Tamara Andrejek. Na čajanki ob 10.30 v domski knjižnici sta se srečali s stanovalkami in stanovalci tega doma, kot tudi s člani Društva upokojencev Radenci, ter jim predstavili željo po sodelovanju. Imeli sta s seboj večje število predmetov spodnjega perila in higienskih pripomočkov, da se je razvila zelo živahna razprava o nekdanjih časih, o kulturi oblačenja in higieni med prebivalstvom levega in desnega brega reke Mure.

Precej zanimivega so o spodnjem ženskem, moškem in otroškem perilu iz prve polovice 20. stoletja (spodnje hlače in majice, kombineže, modrci, stezniki, vložki, spalne srajce, moške in otroške pižame…) lahko povedali stanovalke in stanovalci DOSOR-ja, ki pa se spomnijo še česa starejšega. Govora je bilo tudi o predmetih za osebno higieno (predmeti za umivanje, čiščenje, okrasni osebni predmeti) ter o tem, da bi se pri marsikomu doma še našlo kakšno fotografijo o tem (opravki, kot so pranje in sušenje perila, friziranje, britje, umivanje, kopanje, javna kopališča…). O vsem tem sta se obiskovalci iz Pokrajinskega muzeja Murska Sobota stanovalkam in stanovalcem DOSOR-ja priporočali za prihodnje obiske ter dodatne individualne razgovore, kajti vso gradivo, tudi predmete, bodo zbirali vse do 2. aprila.

Da pa čajanka ni »izzvenela v prazno«, so ob čaju iz domske restavracije postregli tudi s kavo in raznoraznim pecivom.


Več v Kultura in izobraževanje