Pri Mali Nedelji prisluhnili predavanju Sanele Banović

Sanela Banović je pred polno dvorano obiskovalcev delila svoje življenjske izkušnje

Prlekija-on.net, ponedeljek, 27. januar 2020 ob 19:37
Predavanje Sanele Banović v Mali Nedelji

Predavanje Sanele Banović v Mali Nedelji

Mladinski klub Pürga je v kulturnem domu pri Mali Nedelji pripravil predavanje z eminentno predavateljico Sanelo Banović, ki je pred polno dvorano obiskovalcev delila svoje življenjske izkušnje, povezane z rojstvom v Bosni in Hercegovini. Na njen sedanji pogled na življenje je imela velik vpliv njena muslimanska družina, selitev v Slovenijo in skoraj dvajsetletno delo v zdravstvu, kjer se srečuje z osebnimi tragedijami pacientov, tudi takih, ki imajo pred seboj zadnje mesece življenja.

Sanela je o vseh teh izkušnjah govorila z zanosom, z energijo, ki jo premore odličen predavatelj. Ni nas poučevala, ni nam pridigala, ampak nam je enostavno pripovedovala. Iz vsega povedanega pa smo lahko črpali preproste, enostavne življenjske misli, ki že stoletja veljajo v svetu, v vseh skupnostih, v vseh družbah...a jih tako radi pozabljamo:

Pozabljamo, da smo vsi ljudje. 
Človek = človek.
A ljudje vemo, zakaj se kregamo?
Zakaj se sovražimo?
Zakaj se obremenjujemo z nepomembnim?
Kaj se zgodi, ko zbolimo: vse postane nepomembno, vse rešimo, vse negativno je pozabljeno...želimo si le zdravja. Takrat bi naredili vse. Zakaj ne prej?
Življenje je lahko tako preprosto, enostavno, a si ga sami zakompliciramo.

Zaključila pa je Sanela s preprosto mislijo: vsak dan se pogovarjajmo, delimo stiske in objeme in živimo tako, da nam na smrtni postelji ne bo za nič žal. 

Sanela nas je vse navdušila in nam dala misliti. Marsikdo je pomislil, razmišljal, da bi lahko živel tako kot sama pravi: preprosto, enostavno, v sožitju z vsemi, s katerimi živimo in se srečujemo...

A kaj, ko bi čez nekaj dni spet morala stopiti pred nas Sanela, da bi nas ustavila...

Breda Žunič- Ravnateljica OŠ Mala Nedelja



Več v Kultura in izobraževanje