Veter podira drevesa in električne drogove ter povzroča nevšečnosti

Številne intervencije zaradi podrtih dreves in električnih drogov, veter lahko doseže sunke tudi do 100 km/h

Prlekija-on.net, sreda, 5. februar 2020 ob 17:43
Veter povzroča številne nevšečnosti

Veter povzroča številne nevšečnosti

Arso je za sredo izdal oranžni alarm zaradi močnega vetra. Kot navajajo, bo pihal zmeren do močan veter severnih smeri, ki bo najmočnejši v Zgornjem Posočju, pod Karavankami, v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah, kjer bodo najvišje hitrosti vetra od 70 do 90 km/h, krajevno lahko tudi okoli 100 km/h. Drugod bodo najmočnejši sunki vetra okoli 70 km/h. V drugi polovici noči na četrtek bo veter slabel.

Veter je že v torek povzročil kar nekaj težav, ko je podiral drevesa in električne drogove, zaradi česar je brez električne energije ostalo preko 10 tisoč odjemalcev.

V sredo pa Uprava RS za zaščito in reševanje prav tako poroča o številnih intervencijah. V Ljutomeru je veter podrl drevo na cesto. Obveščeno je bilo podjetje Nograd, ki je drevo odstranilo. V Radomerju je drevo ogrožalo promet, obveščene so bile pristojne službe. Gasilci PGD Ljutomer so še nato vsaj dvakrat posredovali v Ljutomeru in na Spodnjem Kamenščaku, kjer je drevo padlo na hišo. Močan veter je v mestu prevrnil tudi kar nekaj smetnjakov ter po zraku nosil smeti.

V Veržeju je veter podrl drevo na cesto Veržej - Dokležovje. Obveščeno je bilo CP Murska Sobota, ki je drevo odstranilo. V Brezovici, občina Valika Polana, je veter podrl drevo na cesto. Obveščene so bile pristojne služne v občini Velika Polana, ki so poskrbele za odstranitev drevesa. V naselju Gederovci je močan veter podrl drevo na osebno vozilo in cestišče. Drevo je občan odstranil.

V naselju Kraljevci je podrlo drevo čez del cestišča. Obveščeno je bilo podjetje za cestno infrastrukturo. V naselju Gibina je veter nagnil drog električne napeljave. Obveščen je bil Elektro Maribor.

V Bakovcih, občina Murska Sobota, je veter prestavil trampolin na lesen skedenj. Posredovali so gasilci PGD Bakovci, ki so odstranili trampolin. Na RTP Mačkovci, na izvodu vod Grad, je prišlo do izpada električne energije. Delavci Elektra Maribor so napako odpravili. Električne enrgije ni imelo 360 odjemalcev. Na Zadružni ulici v Černelavcih je veter podrl električni drog. Obveščeno je bilo podjetje Elektro Maribor.

V Lemerju, občina Puconci, je močan veter porušil drog električne napeljave. Obveščena je bila služba Elektra Maribor. V Hodošu smer Dolenci se je podrlo drevo čez cesto. Obveščena je bila pristojna služba občine Hodoš. V naselju Serdica so gasilci PGD Serdica odstranili dve drevesi s cestišča. Predmeti na vozišču pa so promet ovirali na pomurski avtocesti med razcepom Dolga vas in priključkom Lendava proti Madžarski.

Ponovno je prišlo tudi do izpada električne energije. Delavci Elektra Maribor so na terenu in odpravljajo napake.

Seznam intervencij še je precej daljši, dopolnjevali ga bomo sproti.

Gasilci PGD Sveta Trojica in podrta drevesa v Babincih

Oranžni alarm zaradi močnega vetra, ki že podira drevesa


Največ odjemalcev je bilo brez napajanja na področju Slovenskih goric, predvsem v okolici Ljutomera, foto: Pixabay

Brez električne energije ostalo več kot 10 tisoč odjemalcev


Drevo je padlo na vozilo in kolesarko

Močan veter podrl drevo, ki je padlo na osebno vozilo in kolesarko


Popoldne bo spremenljivo do pretežno oblačno, možna bo kakšna manjša snežna ploha. Pihal bo zmeren severni veter, ki se bo še okrepil. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9 °C. Zvečer in v prvem delu noči bo še vztrajal zmeren do močan severnik, ki se bo proti jutru polegel.

V četrtek bo pretežno jasno, občasno bo nekaj koprenaste oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do 0, najvišje dnevne od 4 do 10 °C.

Zelo vetrovno je tudi na območju Prlekije. Močan veter v sunkih dosega hitrosti med 60 in 70, lokalno do okoli 90 km/h....

Objavil/a Neurje.si dne Sreda, 05. februar 2020

Drevo na cesti. Bodonci - Poznanovci

Objavil/a Larisa- Lara Car dne Sreda, 05. februar 2020

Blokada v Černelavcih

Objavil/a Amadej Tusek dne Sreda, 05. februar 2020

Krajna...

Objavil/a Agica M. Flisar dne Sreda, 05. februar 2020

Iz Puževec proti Lemerje.

Objavil/a Tara Bertalanič dne Sreda, 05. februar 2020

Zaradi posledic neurja z močnimi sunki vetra je prišlo do poškodb elektrodistribucijskega omrežja na območju Elektra...

Objavil/a Elektro Maribor dne Sreda, 05. februar 2020


Več v Narava