Na pomoč makedonskim kolegom tudi policist iz PP Ljutomer

V Severno Makedonijo odhaja na delo že 43. skupina slovenskih policistov, med njimi je tudi policist PP Ljutomer, Silvo Lasbaher

Prlekija-on.net, sreda, 12. februar 2020 ob 12:171
Slovenski policisti, ki se odpravljajo v Makedonijo, foto: Policija

Slovenski policisti, ki se odpravljajo v Makedonijo, foto: Policija

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila že 43. skupino policistov. Med 12. februarjem in 13. marcem 2020 bo pet slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Refik Hodžić iz Sektorja uniformirane policije (Policijska uprava Ljubljana), Silvo Lasbaher iz Policijske postaje Ljutomer (PU Murska Sobota), Aljoša Debevec iz Policijske postaje Ljubljana Bežigrad (PU Ljubljana), Janja Lamšič iz Postaje letališče policije Brnik (PU Kranj) in Jon Kokovnik iz Postaje mejne policije Starod (PU Koper).

Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel namestnik generalne direktorice policije Jože Senica, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovno srečanje je vodil Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije.

Sprejem pred odhodom
Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel namestnik generalne direktorice policije Jože Senica, foto: Policija

Predhodna skupina se je že vrnila domov, zato je o tamkajšnjih razmerah in preteklem delu poročal vodja te skupine Robert Blatnik iz Uprave uniformirane policije (Generalna policijska uprava), ki je predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij na tem območju.

Slovenski policisti bodo policijske naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica) in izven območja mejnega prehoda Bogorodica (zelena meja). Po potrebi bodo pomagali makedonskim policistom tudi v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre - Gevgelija). Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.



Več v Kultura in izobraževanje