Od Peruja in Kube, do Katarja in Nepala ter še 14 evropskih držav

V deželi treh srčkov je na ogled nepozabna razstava s kolonije Duplek art

Prlekija-on.net, torek, 18. februar 2020 ob 17:24
Razstava s kolonije Duplek art

Razstava s kolonije Duplek art

Velika galerija Občine Radenci je na predvečer Valentinovega, bila prizorišče odprtja enkratne razstave likovnih del nastalih na 11. mednarodni likovni koloniji Duplek art, ki je potekala od 30.5. do 2.6.2019. Nadvse zanimivo razstavo, kjer se predstavlja 25 likovnih umetnikov, udeležencev kolonije iz kar 18 različnih držav, praktično z vseh celin, je postavil in razstavljena dela predstavil, idejni oče kolonije, eden najaktivnejših in najbolj prepoznavnih slovenskih slikarjev v zadnjih letih, ki ga je likovni kritik Pasolino imenoval vizionarski slikar tretjega tisočletja, Rajko Ferk. Med drugim je dejal, da na "njegovi" vsakoletni štiridnevni koloniji v občini Duplek sodelujejo praktično sami akademski slikarji, ki o Sloveniji govorijo v samih superlativih. Še pred zanimivim vodenim ogledom razstave Rajka Ferka, je prisotne, žal je publike bilo zelo malo, pozdravil tudi radenski župan Roman Leljak, ki je izrazil zadovoljstvo, da lahko gostijo takšne umetnine. Omeniti tudi kaže, da je Leljak odkupil eno izmed slik - umetnin, ki jo je ustvarila akademska slikarka iz Italije, s čem bo pomagal Rajku Ferku pri organizaciji 12. kolonije Duplek art, ki terja veliko sredstev. Mimogrede slednja bo med 4. in 7. junijem na stari lokaciji v okolici Maribora.

Sama razstava v Radencih je sicer prodajna, in sicer razstavljena dela so ocenjena med 350 in 900 evrov, miniaturne slike pa je možno kupiti za 70 evrov. Razstavljena dela so na ogled do 14. marca, obiskovalci pa bodo v tem času lahko občudovali slike samih znanih umetnikov, kot so: Silla Campanini (Italija), Dražen Pavlović (Hrvaška), Valentina Ilijevska (Severna Makedonija), Ivan Grozdanovski (Srbija), Diana Milakieva (Bolgarija) in Snežana Sudarić Petrović, Mojca Lovrec, Maksimiljan Sternad Milč, Miran Kotnik (vsi Slovenija), Shura Oyarca Yuzzelli (Peru), Hiseyin Oznuluer (Turčija), Ahmed Al Zahed (Katar), Alena Pilnikova (Slovaška), Sona Janatova (Češka), Michajlo Timčuk (Ukrajina), Alberto L. Copello (Kuba), Birmah Shrestha (Nepal), Jožica Zorko Hofmuler (Avstrija), Hazim Talić (Bosna in Hercegovina) in Larisa Kralj (Rusija). Kot posebnost bo na ogled tudi tehnika slikanje z zemljo na juto in kavo. Razstavljena dela bo sicer možno tudi kupiti, in kot prav Ferk morebitna s prodajo zbrana sredstva bodo namenili za prihajajočo - letošnjo, 12. kolonijo Duplek art. 

Avtor razstave Rajko Ferk je tudi razložil, da s kolonijo Duplek art vsako leto želi številnim umetnikom, ki prihajajo od vsepovsod na Štajersko predstaviti tamkajšnje lepote, zanimivosti in znamenitosti. "Vsako leto je na koloniji približno 70 odstotkov umetnikov, ki prvič prihajajo v Slovenijo. Zato je prvi dan običajno namenjen ogledu Maribora in okolice, saj jim želim pokazati kulturne, zgodovinske in turistične znamenitosti, ki jih v naši domovini ne manjka. Del ekipe je vsako leto novi in tako tudi program prilagodim. Tako mi kot gostitelji in gostujoči umetniki smo na nek način ambasadorji svojih držav. Morda mi spregledamo, kaj vse imamo in na kako lepem prostoru živimo. Umetnik Ahmed iz Katarja je bil navdušen, ko je pričelo rahlo deževati..., kajti tam je to redek pojav. Akademski slikarji iz Nepala so me potolažili, ko sem jim povedal, da naše ceste niso ravno vzor. Odgovor je bil: Pri nas nimamo veliko cest in jih ljudje niti ne pogrešajo. Na poti iz Maribora v Zgornjo Koreno je akademska slikarka Maria Silla Campanini postavila nagajivo vprašanje. Tukaj pa živijo bogati ljudje. Vse hiše in okolica vzorno urejena, domačini preprosti in prijazni...ja, tudi to je sreča. Umetnika iz Turčije (profesorja na univerzah) sta potovala z letalom dve uri do Carigrada in potem še dve uri do Ljubljane. Pot sta nadaljevala z vlakom do Maribora, ki je trajal dalj časa kot iz vzhoda Turčije do Ljubljane. Povedala sta, da sta si ogledala iz vlaka našo lepo pokrajino. Brez kakšnega nerganja".

Pri organizaciji ene takšne kolonije, kjer so umetnih iz celega sveta je potrebno veliko previdnosti, tudi pri prehranjevanju. "Glede na to, da prihajajo slikarji iz različnih koncev sveta in tako tudi navad glede hrane, jim prilagodim jedilnik. Zanimivo, piščanca jedo vsi. Pripravim tudi glasbo iz njihovih državi in ob večerih tudi zaplešemo. Umetnost, glasba in šport nima meja in tudi jezikovnih ovir ni. Na zadnji koloniji smo se s slovanskimi narodi pogovarjali vsak v svojem jeziku in dejansko ni bilo težav s češčino, slovaščino in ukrajinščino, ostali jeziki »bivše« države pa sploh", dodaja Ferk, ki dejansko veliko naredi za umetnost, kulturo in promocijo štajerske dežele. In tako bo tudi na letošnji koloniji Duplek art.

Že pred tem Ferk pričakuje, da si bo umetnine nastale na lanski koloniji, v Radencih ogledalo čim več ljubiteljev likovne umetnosti. Vsekakor je izbira likovnih izdelkov izjemno pestra in pisana, saj tudi ustvarjalci prihajajo z vseh vetrov..., zato si jo izplača ogledati!



Več v Kultura in izobraževanje