Kot doma, so kmečke ženske pridne tudi v društvu

Članice DPŽ Gornja Radgona v letu 2019 opravile veliko aktivnosti

Prlekija-on.net, petek, 28. februar 2020 ob 08:48
Redni letni zbor DPŽ Gornja Radgona

Redni letni zbor DPŽ Gornja Radgona

Na rednem letnem zboru, ki je tradicionalno potekal v Gostilni Križan v Spodnji Ščavnici, so se zbrale članice Društva kmečkih žena Gornja Radgona. Poleg velikega števila članic, so zraven bili tudi gostje, med njimi: direktor KZ Radgona, Danilo Rihtarič, predsednik KS Spodnja Ščavnica, Branko Kocbek, kmetijska svetovalka Metka Marinič ter predstavnici Društva podeželskih žena Križevci-Veržej in Društva podeželskih žena Sv. Jurij ob Ševnici. Po opravljenih formalnostih je o delu društva poročala predsednica Vesna Bratuša, ki je med drugim dajala, kako je društvo dobro delalo, saj so v letu 2019 opravile 22 aktivnosti. Kar nekaj aktivnosti je zaznamovalo delovanju društva, med njimi so v Domu starejših v Gornji Radgoni pripravile delavnico peke velikonočnega peciva, katerega so na razstavi prikazale stanovalcem in uslužbencem doma. Njihova članica Milena Benko, je na ocenjevanju kvasenic pri DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici prejela srebrno priznanje. Ker polagajo veliko skrb sodelovanju z društvi, so se med drugimi udeležile prireditev Žetve zlatega klasa na Stari Gori in tekmovanja Jakobske kühle pri Sv. Jakobu. S svojimi dobrotami so se predstavile na sejmu Agra 2019 v Gornji Radgoni in na Leopoldovem sejmu v Gornji Radgoni.

Naj mlada kmetica Slovenije Brigita Petek

Naj mlada kmetica Slovenije je Brigita Petek z Orehovskega Vrha


Kakor vsako leto, je bil njihov najodmevnejši dogodek prikaz žetve na stari način na Kolaričevi njivi v Spodnji Ščavnici. V okviru prireditve, katero imenuje Dan žetve v Spodnji Ščavnici, so pripravile tudi tradicionalno razstavo kmečkih jedi in ročnih del, ki jih članice ustvarjajo v zimskem času. Udeležile so se tudi tekmovanja za mlado kmetico Slovenije, kjer je njihova članica Brigita Petek zmagala. Bile so tudi na razglasitvi Kmetice leta, kjer so se srečale z kmetijsko ministrico dr. Aleksandro Pivec in predsednico Zveze kmetic Slovenije Ireno Ule. V zimskih mesecih pa se vsak teden sestajajo pri izdelovanju ročnih del, kjer si izmenjajo izkušnje, pri izdelavi ročnih izdelkov. Ker posvečajo posebno skrb ohranjanju kmečkih običajev in navad, so v Domu starejših pripravile delavnico ličkanja koruze in izdelave okraskov iz ličja. Bratuševa je predstavila tudi program dela za prihodnje, kjer so številne aktivnosti, ki jih sicer opravljajo vsako leto. Kot je dejala, njihove aktivnosti opravljajo najpomembnejšo poslanstvo, to je druženje članic, in tudi s članicami sosednjih ali pobratenih društev ter tudi njihovih simpatizerjev. Med odmevnejšo prireditev štejejo organizacijo Tekmovanja za naj mlado kmetico leta 2020 Slovenije, ki je letos njihova obveznost.

Zbor so pozdravili tudi gostje, kjer je direktor KZ Radgona, Danilo Rihtarič dejal, da društvo opravlja pomembno poslanstvo pri ohranjanju kmečke tradicije. Prav zato jim KZ Radgona stoji ob strani, saj imajo na sedežu zadruge na voljo prostore za svoje delovanje. Predsednik KS Spodnja Ščavnica Branko Kocbek pa je povedal, da so v kraju zadovoljni, da ima društvo v tem kraju odmevno prireditev Dan žetve, kjer jim KS in gasilci nudijo prostore za izvedbo razstave in pogoje za pogostitev številnih obiskovalcev. Svetovalka KSS Metka Marinič, pa je društvo in predsednico pohvalila in se zahvalila za dobro sodelovanje. Ponosni pa so lahko, da imajo v svoji sredi naj mlado kmetico Slovenije Brigito Petek, katera je na zboru prejela posebno priznanje. Zbor so sicer zaključili s podelitvijo rož, lončnic članicam, ki so v preteklem letu praznovale okrogle življenjske jubileje. Pomemben del zbora pa se je odvijal ob pogostitvi Gostilne Križan, kjer so se lahko članice družile med seboj.

Foto: Ludvik KrambergerVeč v Kultura in izobraževanje