Koronavirus: okužba sedaj potrjena že pri šestih ljudeh v Sloveniji

Vlada je sporočila, da je bilo do 18. ure skupno testiranih 433 ljudi, okužba z novim koronavirusom pa je bila potrjena pri treh, pozneje pa so potrdili še tri nove primere

Prlekija-on.net, četrtek, 5. marec 2020 ob 18:212
Okužba z novim koronavirusom je bila potrjena pri šestih osebah

Okužba z novim koronavirusom je bila potrjena pri šestih osebah

V četrtek malo po tiskovni konferenci, ki so jo pripravili na ministrstvu za zdravje v zvezi z okužbami z novim koronavirusom, je vlada sporočila, da je bilo do 18. ure skupno testiranih 433 ljudi, okužba z novim koronavirusom pa je bila potrjena pri treh. Po 22. uri pa je TV Slovenija poročala, da sta bila potrjena še primera okužbe številka štiri in pet v Sloveniji. Predstavnica NIJZ-ja je v Odmevih pojasnila, da gre za moškega in žensko, ki sta skupaj potovala po Italiji. Kasneje so potrdili še šesto okužbo. Po podatkih 24ur.com naj bi šlo za 32-letnega moškega iz okolice Maribora.

Prvi okuženi Ljubljančan, gre za okoli 60 let starega moškega, je bil v stiku z 20 sopotniki, od tega 16 Slovenci in tremi Hrvati, je na tiskovni konferenci ministrstva za zdravje povedala direktorica Inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Šlo je za desetdnevno motoristično potovanje, zaradi poškodbe med potovanjem pa je zadnjih nekaj dni potovanja preležal v sobi.

Hrvaško stran so v nastali situaciji obvestili, prav tako vse potnike, ki so bili z okuženim v tesnem stiku. Odzveti so jim bili brisi.

Obravnavali so tudi sedem ljudi, ki so bili v stiku s pacientom v Zdravstvenem domu Vič, in jih obvestili z ukrepi in navodili za samoopazovanje. Nadalje ves čas prihajajo klici oseb, ki so bile med 20. in 21.30 na ljubljanski urgenci. Doslej so sprejeli 30 klicev. Seznanjajo se s situacijo in dajejo navodila tudi njim, je bilo slišati na konferenci. Podatki o odvzetih brisih bodo znani zvečer.

Drugi okuženi z novim koronavirusom je bil v tesnem stiku s prvim bolnikom, bil je sopotnik na vožnji po Maroku. NIJZ nadaljuje intenzivno epidemiološko preiskavo, torej iskanje kontaktov z okuženim.

Tudi o tretji okuženi osebi pa STA poroča, da je bil sopotnik na potovanju po Maroku, kakor prva dva. Epidemiološka preiskava stikov tretjega okuženega še poteka.

Ker ob tem opozorila niso odveč, spodaj še enkrat objavljamo ravnanje v primeru suma okužbe in vse ostale preventivne ukrepe.

Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna

Koronavirus: Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?


Če sumite na okužbo, ne vstopajte v Zdravstveni dom

Iz Zdravstvenega doma Ljutomer so že pred dnevi poslali navodila in ukrepe glede pojava koronavirusa, ki se v zadnjih tednih širi v naši neposredni bližini, okužba pa je, kot že rečeno, potrjena tudi pri nas.

V ZD Ljutomer opozarjajo, da v kolikor ste v zadnjih 14 dneh pred začetkom bolezni bili v državah, kjer razsaja koronavirus, ali ste bili v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo s koronavirusom in so pri vas prisotni znaki bolezni vročina, kašelj in težko dihanje, NE VSTOPAJTE v zdravstveni dom! Takrat POKLIČITE NA ŠTEVILKO (02) 585 14 00 (kjer boste dobili vsa nadaljnja navodila).

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Navodila za bolnika z novim koronavirusom v domači oskrbi

Pri vas so potrdili okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2. Vaše zdravstveno stanje po zdravniški presoji ne zahteva bolnišnične obravnave.

Zdravljenje okužbe z novim koronavirusom poteka simptomatsko. Zvišano telesno temperaturo si lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo). Zaužijte dovolj tekočine in počivajte. Upoštevajte navodila vašega izbranega osebnega zdravnika.

Prosijo vas, da z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa upoštevate sledeča navodila:

  • Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
  • Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani). 
  • Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan. 
  • Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš. 
  • Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte. Glede pravilne higiene rok si oglejte prilogi. 
  • Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače. 
  • Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma. 
  • Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C.

Kašelj, higiena

Higiena rok



Več v Slovenija