Kjer se prepirata dva, otrok posledice ima

Na področju boja proti nasilju želijo biti aktivni skozi celotno leto in ne samo ob dnevih, ko po vsem svetu potekajo dnevi boja proti nasilju nad ženskami

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. marec 2020 ob 12:26
Fotografska razstava Zlomljena v RIS Dvorec Rakičan

Fotografska razstava Zlomljena v RIS Dvorec Rakičan

V petek, 6. marca, je Center za socialno delo Pomurje skupaj s Policijsko upravo Murska Sobota in v sodelovanju s Centrom za družine Murska Sobota pripravil fotografsko razstavo z naslovom »Zlomljena«, avtorja Bojana Sobočana. Dogodek ni bil organiziran v namen obeležitve Mednarodnega dne boja proti nasilju nad ženskami ali starejšimi, ampak je bil organiziran z namenom biti slišani v boju proti vseh oblikah nasilja v družini skozi celo leto, ker se nasilje v družini dogaja vsak dan in pušča hude posledice. Nasilje v družini lahko prekinemo samo na en način: da začnemo o njem govoriti.

Na dogodku so med drugim bili prisotni direktor PU Murska Sobota mag. Damir Ivančić, direktorica CSD Pomurje Sandra Fekonja, direktor Raziskovalno Izobraževalnega Središča Dvorca Rakičan, dr. Robert Celec in svetovalka predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, Vlasta Nussdorfer.

Z vsemi preventivnimi dejavnostmi želijo žrtvam nasilja sporočiti, da je izhod iz nasilnega odnosa možen. Je pa proces, ki je lahko za žrtev izjemo težak in travmatičen. Vsako obsojanje in spraševanje žrtvi dodatno otežuje že tako težko odločitev. Reproducira tudi predsodke in stereotipe, zato je naše zavedanje o zakoreninjenosti nasilja in o težavnosti razmer, v katerih so se znašle žrtve nasilja v družini, izjemno pomembno.

Fotografsko razstavo je bo predstavil Igor Ternar iz Foto kluba Lendava. Bojan Sobočan se je s fotografijo začel ukvarjati v srednji šoli, resneje pa se ji je posvetil v zadnjih petih letih. Čeprav je zanj fotografija zanimiv hobi, se z njeno pomočjo rad loteva prikazovanja resnih tem in pereče družbene problematike. Njegova želja je fotografijo približati ljudem tako, da bi le-ta med njimi živela. Razstava je posvečena žrtvam nasilja in osebam, ki so se pod težo le tega zlomile. Fotografije so simbolične. Naslovov nimajo zaradi tega, da bi si ob njihovem ogledu vsak opazovalec lahko ustvaril svojo lastno zgodbo.

Ob razstavi se je Kulturno-umetniško društvo Vitomarci v sodelovanju z zaposlenimi CSD Spodnje Podravje predstavilo z dramsko igro »Ženska, ki se je zaletela v vrata«.

Razstava je na ogled do 20. marca 2020, v prostorih pa je tudi knjiga, kjer vse obiskovalce prosijo, da v knjigo zapišejo kakšno misel, sporočilo ali svoje videnje in občutke.

Foto: Vlado Sofronievski



Več v Kultura in izobraževanje