Potrjenih 141 okužb, od tega 9 v podravski in 4 v pomurski regiji

Do 14. ure imamo 141 potrjenih primerov okužb, med obolelimi je 69 žensk in 72 moških, 10 je tudi otrok do 15 let starosti

Prlekija-on.net, petek, 13. marec 2020 ob 13:43
Koronavirus se nezadržno širi po Sloveniji

Koronavirus se nezadržno širi po Sloveniji

Ob 14. uri so podali izjavo za medije glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa. Na konferenci so sodelovali poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, državni sekretarki na ministrstvu za zdravje in na ministrstvu za izobraževanje, Simona Repar Bornšek in Martina Vuk, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat, Mojca Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana ter v. d. generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač.

Nina Pirnat je ob tem povedala, da imamo do 14. ure 141 potrjenih primerov okužb, opravljenih pa je bilo 4.346 testov. Epidemiološka situacija v Slovenij je v drugi fazi, je poudarila ter dodala, da se naj v največji možni meri omejujejo socialni stiki, da bi širjenje okužb čim bolj zamejili.

Po epidemioloških podatkih, ki so jih do sedaj prejeli, obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 58 iz osrednjeslovenske, 30 iz juhovzhodne Slovenije, 16 iz savinjske, devet iz podravske, štirje iz pomurske, trije iz obalno-kraške, po dve iz primorsko-notranjske in goriške ter po en primer iz gorenjske in posavske regije. Za 15 obolelih oseb podatek o statistični regiji bivanja še ni znan, epidemiološka obravnava potrjenih primerov je v teku. Med obolelimi je 69 žensk in 72 moških. Oboleli po starostnih skupinah so predstavljeni v Tabeli 1.

Okuženi po starosti

Podatke so prispevali naslednji mikrobiološki laboratoriji: Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo MF, Klinika Golnik, NLZOH Ljubljana, NLZOH Celje, NLZOH Maribor, NLZOH Novo mesto in NLZOH Koper.

Okuženi koronavirus 13.2.2020
Slika 1: Število potrjenih primerov COVID -19, vir: NIJZ
Okuženi koronavirus 13.2.2020
Slika 2: Oboleli primeri COVID - 19, po statističnih regijah bivanja, vir: NIJZ

Na milijon okuženih smo že presegli Kitajsko od koder se je virus razširil na ves svet.

Novinarska konferenca

V petek dopoldan je bilo težko najti prosto mesto pred trgovinami

V strahu pred koronavirusom trgovine polne ljudi, police ponekod prazne, vrste na črpalkah, zaprte ustanove...


V Sloveniji imamo že 42,8 okuženih prebivalcev na milijon prebivalcev

Slovenija po številu na milijon okuženih že presegla Kitajsko




Več v Slovenija