Cvetoče rastišče narcis pod negovskim gradom letos sameva

Med grajskimi narcisami ob srednjeveškem Negovskemu gradu so v preteklosti pripravljali čudovita druženja

Prlekija-on.net, četrtek, 16. april 2020 ob 00:26
Cvetoče rastišče narcis pod negovskim gradom

Cvetoče rastišče narcis pod negovskim gradom

Na pobočju srednjeveškega gradu v Negovi se je ohranilo najstarejše rastišče travniških narcis na tem območju Slovenskih goric. Ni uradnih podatkov, kdo in kdaj jih je tam nasadil, zanesljivo pa je rastišče, po trditvah najstarejših prebivalcev Negove, staro več kot 100 let. Po zaslugi negovskega grajskega rastišča je nastalo v okolici še nekaj zelo velikih in lepih rastišč. Eno najstarejših je pri družini Žižek v bližnjih Lokavcih, kjer so narcise v preteklosti nabirali za rezano cvetje in ga prodajali na Gosposki ulici v središču Maribora. Omeniti kaže tudi rastišči narcis na Perkovi - Mulčevi domačiji v Lokavcih in pri Bratuševih na Gornjih Ivanjcih.

Novejše, vendar zelo veliko rastišče, je tudi pri družini Antona Ploja v Negovi. Kot so nam povedali, so prve sadike narcis prenesli iz grajskega rastišča pred približno pol stoletja. Ker je teren ugoden so se močno razrasle. Sedaj na gosto pokrivajo več kot 1500 kvadratnih metrov starega sadovnjaka. Narcise pod negovskim gradom so kot naravna znamenitost zaščitene in jih je prepovedano puliti ali trgati cvetje, enako kot beli lokvanj na Negovskem jezeru. V preteklosti si je narcisno znamenitost, pa tako tudi negovski grad, ogledalo veliko turistov. Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci je namreč prejšnja leta, nazadnje lani, ko zacvetijo narcise, običajno v prvi polovici aprila, pripravilo odmevno in dobro obiskano prireditev "Pohod med narcisami". Vedno je pod Negovski grad veliko ljubiteljev narave, letos pa cvetoče rastišče narcis zaradi epidemije koronavirusa sameva.

Sicer pa, kraj Negova se poleg Negovskega jezera in številnih drugih znamenitosti in zanimivosti, ponaša tudi z mogočnim srednjeveškim gradom, ki ima najbolj ohranjeno grajsko obzidje v Sloveniji. Grad v zadnjih letih, odkar je bil delno obnovljen in predan namenu, obišče veliko ljudi od blizu in daleč. V sončnih pomladnih dneh ko narcise, ki že stoletja vsako pomlad s svojimi belimi cvetovi pobelijo grajsko strmino, prihaja največ narave željnih turistov. "Odkar pomnim, v OŠ sem hodil v Negovo, vsako leto obiskujem ta prečudoviti z narcisami porasli travnik. Pogled na njegovo belino in vonj, ki se širi v okolico, je nekaj prečudovitega. Jaz mislim, da je to pravo poživilo po dolgi zimi, katere v zadnjih letih praktično ni. Moram pa reči, da je bilo v preteklosti še več narcis in tedaj smo jih smeli tudi trgati. Mnogi so si tod nakopali čebulic in jih posadili ob domovih. Kot mi je znano je veliko narcis bilo uničeno s prezgodnjo košnjo, posebno z umetnim gnojenjem. Sreča je, da so danes zaščitene in jih je prepovedano trgati," nam je med negovskimi narcisami razlagal 83-letni Ludvik Kramberger, nekdanji domačin iz Negove, sicer pa Radgončan, ki je tudi naredil spodnje fotografije čudovitega pogleda na cvetoče narcise na pobočju gradu.



Več v Narava