Najboljša prleška sladica s tradicijo je dobila svoj film

Izobraževalni film o prleški gibanici, ki je bil posnet v okviru projekta Prleška gibanica

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. maj 2020 ob 13:40
Prleška gibanica

Prleška gibanica

Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih že od leta 2014 izvaja različne aktivnosti za večanje prepoznavnosti prleške gibanice. 

Zdaj je tradicionalna prleška sladica dobila še film, ki je bil posnet v okviru projekta Prleška gibanica, ki je sofinanciran od Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Programa razvoja podeželja RS/CLLD.

Film govori o prleški gibanici nasploh, vključen pa je tudi prikaz priprave prleške gibanice z receptom. Zagotovo bo v prihodnje še več ljubiteljev dobre hrane širom Slovenije peklo prleško gibanico. Video si lahko ogledate spodaj.

Očitno je posneti film zelo atraktiven, saj si ga je v treh dneh na strani Prleška gibanica na Facebooku ogledalo okoli 15.000 ljudi.

V zaključni fazi priprave je tudi brošura o prleški gibanici, ki bo, podobno kot izobraževalni film, natančno prikazala postopek priprave prleške gibanice. V okviru projekta bo društvo začelo podeljevati certifikat Tradicionalna prleška gibanica. S podelitvijo teh certifikatov se bo spodbujala peka prleške gibanice v okrogli lončeni skledi tako pri tržnih ponudnikih kot pri ljubiteljih prleške gibanice. Tako so jo namreč pekli nekoč. Ker danes skoraj nihče nima krušne peči ne doma ne v gostinskem lokalu, peka v krušni peči ni pogoj za pridobitev certifikata. Poleg doseganja standardov kakovosti, določenih v pravilniku, je pogoj za pridobitev omenjenega certifikata uporaba okrogle lončene sklede. 

Več o certifikatu Tradicionalna prleška gibanica bo društvo Kelih povedalo tudi na izobraževalnih delavnicah in okrogli mizi, ko bo situacija zaradi virusa Covid 19 to dopuščala.