Knjižnica Ormož v ponedeljek ponovno odprla vrata za obiskovalce

Čeprav je knjižnica odprta, poteka izposoja in vračilo gradiva nekoliko drugače, kot smo bili vajeni pred epidemijo, predvsem v tej prvi fazi odprtja, bralci ne morejo samostojno brskati za knjigami na knjižnih policah

Prlekija-on.net, četrtek, 7. maj 2020 ob 19:30
Knjige v karanteni

Knjige v karanteni

Knjižnica Ormož je s ponedeljkom, 4. maja, ponovno odprla svoja vrata obiskovalcem in omogočila varno izposojanje in vračanje gradiva. Pri tem je pomembno, da vsi obiskovalci, kakor tudi zaposleni, dosledno upoštevajo navodila za preprečevanje okužbe s koronavirusom COVID-19. Ob vstopu v knjižnico si obvezno nadenejo zaščitno masko, ki jo prinesejo s sabo, prav tako je obvezno razkuževanje rok takoj ob vstopu v knjižnico. Uporabniki ohranjajo varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra. Za dodatno varnost obiskovalcev knjižničarji skrbno razkužujemo odlagalne površine in kljuke.

Čeprav je knjižnica odprta, poteka izposoja in vračilo gradiva nekoliko drugače, kot smo bili vajeni pred epidemijo, predvsem v tej prvi fazi odprtja, bralci ne morejo samostojno brskati za knjigami na knjižnih policah. Izposoja poteka po predhodnem naročilu gradiva. To je lahko preko spletnega portala Moja knjižnica, mCobiss, elektronske pošte knjiznicaorm@orm.sik.si ali po predhodnem telefonskem klicu na številko (02) 741 55 84. V kolikor bralci niso vešči elektronskih storitev, je zaželeno, da pridejo v knjižnico vsaj s seznamom gradiva, ki jim ga na to knjižničarji v čim krajšem času tudi pripravijo in izposodijo. Do nadaljnjih sprostitvenih ukrepov si uporabniki torej ne morejo sami poiskati gradiva, kakor tudi ne zahajati v čitalnico in v druge prostore knjižnice, razen v prostora namenjenega izposoji gradiva, tudi ne uporabljati računalnikov za iskanje informacij po spletu. Po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je priporočljivo, da člani gradivo, ki ga prinesejo domov, pustijo odležati in se ga še štiri dni doma ne dotikajo. Izposojevalne roke za gradivo je zato knjižnica tudi podaljšala. Vrnjeno gradivo, ki ga knjižničarji prejmejo nazaj, se ne vrača na svoje prvotno mesto na polico, ampak se po vrnitvi daje v sedemdnevno karanteno, preden je spet na voljo za ponovno izposojo. V tem času je gradivo v karanteni in je v sistemu Cobiss, zavedeno kot zadržano, ta status je izpisan tudi na zadolžnicah. Bralci si ga lahko rezervirajo in si ga izposodijo, ko poteče čas karantene.

V prvem dnevu odprtosti je Knjižnico Ormož obiskalo kar 114 članov. Razporedili so se dokaj enakomerno v celotnem času odprtosti knjižnice, ki je razen sobot odprta po običajnem urniku. Krajevne knjižnice ostajajo še zaprte vsaj do odprtja šol. Uporabnikom smo knjižničarji hvaležni, saj so zelo disciplinirani in pripravljeni za varno izposojo gradiv iz naše zbirke.

Ljubitelje knjig pred knjižnico čaka tudi naša Knjigobežnica. Med zaprtjem knjižnice smo jo knjižničarji napolnili z zanimivimi knjigami, ki jih bralcem ponujamo v dar.

Jana Petek, 
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje