Vlada ponovno uvaja izvajanje zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev

Po obravnavi vsakega bolnika bo ordinacijo potrebno očistiti, razkužiti in prezračiti za najmanj deset minut, osebje bo moralo tudi zamenjati vso osebno varovalno opremo

Prlekija-on.net, sobota, 9. maj 2020 ob 20:17
Vlada ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev

Vlada ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev

Vlada je na petkovi dopisni seji izdala Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19. S tem vlada ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, vendar pod posebnimi pogoji. Ti pogoji bodo določeni v Odredbi o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19. Tako odlok kot odredba sta začela veljati 9. maja 2020.

Odredba določa, da je zdravstvena obravnava na vseh treh ravneh - primarni, sekundarni in terciarni - zagotovljena le osebam, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in ne kažejo kliničnih znakov okužbe dihal. Vse ostale osebe se obravnava v skladu s priporočili in navodili za izvajalce zdravstvene dejavnosti, ki veljajo v času epidemije COVID-19. Izvajalci zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti morajo pri izvajanju storitev upoštevati priporočila za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, in mnenja razširjenih strokovnih kolegijev za posamezna zdravstvena in zobozdravstvena področja.

Čiščenje, razkuževanje in zračenje ordinacij po vsakem pacientu

V ordinacije bodo pri zobozdravstvenih storitvah lahko vstopali le zdravi ljudje, zobozdravstveno osebje pa bo moralo nositi tudi vodoodbojni plašč oz. pokrivalo in zaščitni vizir ali očala. Ordinacijo bo potrebno po obravnavi vsakega bolnika očistiti, razkužiti in prezračiti za najmanj deset minut, osebje bo moralo tudi zamenjati vso osebno varovalno opremo. Ambulante bodo morale skladno z navodili Zdravniške zbornice Slovenije dan pred pregledom preveriti zdravstveno stanje pacientov ter jih obvestiti o vseh ukrepih za preprečevanje širjenja okužb.

Čakalnice bodo morale biti fizično zaprte ali zaklenjene, vstop pa bo dovoljen le naročenim bolnikom. Otroka oz. mladostnika bo lahko spremljal en zdrav spremljevalec, v čakalnici pa bo lahko prisotno le minimalno število bolnikov oz. eden na ordinacijo. Vsi bodo med seboj morali biti oddaljeni vsaj 1,5 metra.

Bolniki in spremljevalci bodo že v čakalnici morali nositi masko in si razkužiti roke. V čakalnicah ne bo smelo biti revij, igrač, okraskov ali drugih nenujnih predmetov, preko katerih bi se lahko prenašala okužba.



Več v Gospodarstvo