V trgovskih centrih priporočajo uporabo talnih označb in ločenih vhodov oz. izhodov

Priporočajo uporabo talnih označb in usmerjevalnih stebričkov s trakovi, s katerimi določimo smer gibanja strank tako, da ne prihaja do istočasnega premikanja v nasprotno smer

Prlekija-on.net, nedelja, 17. maj 2020 ob 20:08
NIJZ je izdal priporočila za trgovske centre

NIJZ je izdal priporočila za trgovske centre

Ob sproščanju ukrepov po epidemiji covid-19 in preprečevanju širjenja okužb, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izdal tudi higienska priporočila za trgovske centre. V trgovinah se sicer umikajo vse omejitve glede prednostnega nakupovanja določenih skupin, ohranja se minimalni obratovalni čas prodajaln z živili, in sicer od najmanj 8. ure do vsaj 18. ure, kar ne velja za mikro in majhne družbe ter srednje in velike družbe, katerih obratovalni čas na dan pred 12. marcem 2020 ni bil daljši od 10 ur.

Celotna higienska priporočila za trgovske centre najdete tukaj

NIJZ je ob tem izdal higienska priporočila, da naj bo največje število strank v prostoru prilagojeno velikosti prostora z upoštevanjem zadostne medosebne razdalje vsaj 1,5 m. V posamezni trgovini naj se zagotovi 20 m2 površine na posamezno stranko oz. v skladu s priporočili za prodajalne. Na skupnih hodnikih trgovskega centra je potrebno preprečiti zadrževanje večjega števila ljudi in ob tem vedno upoštevati zadostno medosebno razdaljo vsaj 1,5 m. V ta namen priporočajo uporabo talnih označb in usmerjevalnih stebričkov s trakovi, s katerimi določimo smer gibanja strank tako, da ne prihaja do istočasnega premikanja v nasprotno smer.

Ločeni vhodi/izhodi, če obstaja možnost

Stojnice in druge storitve, ki so strankam na voljo na skupnih hodnikih trgovskega centra, naj bodo postavljene tako, da gibanje strank ne bo ovirano in se bo pri tem še vedno ohranjala zadostna medosebna razdalja vsaj 1,5 m. V kolikor obstaja možnost, naj stranke v trgovski center kot tudi v posamezne trgovine vstopajo/izstopajo preko ločenih vhodov/izhodov.

Izvajanje navedenih ukrepov naj nadzorujejo varnostniki oz. za to pooblaščeni zaposleni trgovskega centra. V poslovnem prostoru mora biti zagotovljena možnost umivanja in razkuževanja rok za zaposlene ter razkuževanja rok za stranke. Zaposleni naj nadzirajo, da si stranke ob vstopu v posamezno trgovino razkužijo roke in nosijo maske.

Pogosto naj čistijo ali razkužujejo tudi površine, ki se jih ljudje pogosto dotikajo (npr. kljuke, pulti, blagajna, tipke terminala POS, prijemala tekočih stopnic, tipke dvigal...). Skupne površine za sedenje in počivanje (npr. klopce, masažni stoli, sedežne garniture na hodnikih...) in skupna otroška igrala niso v uporabi.

Pred dotikanjem predmetov, si razkužite roke

V trgovski center naj vstopajo samo zdrave osebe, brez znakov okužbe dihal (nahod, kašljanje, povišana telesna temperatura, bolečine v žrelu, mišicah...). Stranke naj si obvezno razkužijo roke ob vstopu v trgovski center in večkrat med zadrževanjem v stavbi (npr. nakupovanje v različnih trgovinah, uporaba tekočih stopnic, dvigal...). Upoštevajo naj higieno kihanja, kašlja, naj se ne dotikajo obraza, zlasti ne ust, nosu in oči, preden so roke umite ali razkužene. Nosijo naj obrazne maske, po odstranitvi maske si temeljito umijejo ali razkužijo roke. Čim manj naj se dotikajo katerihkoli površin, predmetov. V kolikor se dotikajo razstavljenih predmetov, naj si pred tem razkužijo roke. Zagotavljajo naj zadostno razdaljo med osebami, najmanj 1,5 do 2 metra, priporočajo pa brezstični način plačevanja oz. nakup preko spleta.



Več v Gospodarstvo