Od ponedeljka naprej dovoljeno zbiranje do 200 oseb na javnih krajih, sproščanja tudi v turizmu

Od 1. junija naprej bo na javnih krajih ponovno dovoljeno zbiranje do 200 oseb, odpirajo se tudi nastanitveni obrati nad 30 sob, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, velnes in fitnes.

Prlekija-on.net, četrtek, 28. maj 2020 ob 15:29
Od 1. junija naprej bo na javnih krajih ponovno dovoljeno zbiranje do 200 oseb.

Od 1. junija naprej bo na javnih krajih ponovno dovoljeno zbiranje do 200 oseb.

Kot je na novinarski konferenci povedal uradni govorec Vlade RS za Covid-19, veleposlanik Jelko Kacin, je vlada izdala Odlok o spremembi Odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih v Republiki Sloveniji. S spremembo se sprošča začasna omejitev zbiranja na javnem kraju. In sicer bo s 1. junijem, ko začne veljati sprememba odloka, na javnih krajih dovoljeno zbiranje do 200 oseb. Pri tem pa bo še vedno treba spoštovati varnostne ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe.

Vlada je izdala Sklep o dopolnitvi seznama držav, iz katerih osebe vstopajo v Republiko Slovenijo v skladu z drugim odstavkom 9. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Po seznanitvi z oceno epidemiološke situacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje in glede na dogovor med ministrstvoma za zunanje zadeve Slovenije in Madžarske o pogojih prehajanja državne meje državljanov Slovenije in Madžarske je vlada odločila, da na seznam držav uvrsti tudi Madžarsko. To pomeni, da lahko brez omejitev v Slovenijo vstopajo osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem na Madžarskem in jim karantena ne bo odrejena.

Uradno: V šolske klopi se bodo vrnili vsi osnovnošolci

Uradno: V šolske klopi se bodo vrnili vsi osnovnošolci


Vlada je izdala Odlok o spremembah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. S spremembo odloka se tako odpravi prepoved opravljanja storitev na področju turističnih dejavnosti, in sicer za:

  • nastanitvene obrate nad 30 sob,
  • nastanitvene obrate za potrebe zdraviliškega zdravljenja,
  • velnes in fitnes centre,
  • bazene, vodne aktivnosti.

Še vedno pa se ohrani začasna prepoved ponujanja storitev diskotek in nočnih klubov.

Prodajalne ostajajo zaprte ob nedeljah in praznikih razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti. Minimalni obratovalni čas prodajaln z živili se ohrani.

Znano pa je tudi, da se s ponedeljkom, 1. junija in v sredo, 3. junija v šolske klopi vračajo vsi osnovnošolci.

Maske niso obvezne, a jih priporočajo

Direktor NIJZ: Maske niso obvezne, so pa priporočljive




Več v Slovenija