Zapornice spuščene, kolone do centra mesta, a vlaka ni. Zakaj?

Ali v Ljutomeru kdaj čakate pred spuščenimi zapornicami, vlaka pa ni? Preverili smo, kaj je razlog za to.

Prlekija-on.net, nedelja, 21. junij 2020 ob 08:08
Spuščene zapornice, a ni vlaka

Spuščene zapornice, a ni vlaka

Na nas se je obrnilo že več bralcev in tudi sami smo že večkrat naleteli na situacijo, da se v Ljutomeru na Lendavski cesti spustijo železniške zapornice, a nato ni nobenega vlaka. Po naših podatkih se to dogaja zelo pogosto (če ne vsak dan) okoli 14. ure, ravno ko je v mestu tudi gneča ob odhajanju ljudi z dela. Zapornice so ponavadi spuščene nekje v času med 13.50 in 14.15, tudi do deset minut, a vlaka ni, zato se zapornice spet dvignejo in promet steče. Mnogi se ob tem sprašujejo, zakaj se zapornice spuščajo in zapirajo, če vlaka ni.

Glede tega smo se obrnili na službo za stike z mediji pri Slovenskih železnicah. Zanimalo nas je, ali pri tem gre za kakšno napako, ali vlak na tej relaciji ne vozi vsak dan, a se vseeno zaprejo zapornice ali gre za kaj drugega.

Za voznike situacija neljuba, a je zapora nujna

Tea Šavor, predstavnica za stike z mediji pri Slovenskih železnicah nam je ob tem odgovorila: "Vlak 4107 vozi iz postaje Murska Sobota do postajališča Ljutomer mesto. Pri vožnji vlaka 4107 iz postaje Ljutomer proti postajališču Ljutomer mesto se aktivirajo kontakti za zavarovanje (zapiranje) nivojskega prehoda, ker pa vlak ne pelje do nivojskega prehoda oziroma čez nivojski prehod (na postajališču Ljutomer mesto zamenja smer in pelje nazaj od Ljutomer mesto do Murska Sobota) pride do zavarovanja (zaprtja) prehoda, ne pa tudi do prevoza vlaka čez nivojski prehod, zato progovni prometnik lahko šele po petih minutah odpre nivojski prehod NPr 18.7.," nam je ob tem pojasnila.

Dodala še je, da je "iz zornega kota voznika situacija neljuba, saj prihaja do čakanja na nivojskem prehodu, ne da bi vlak prehod prečkal, vendar je situacija neizogibna zaradi varnosti železniškega in cestnega prometa."

Spodaj je še nekaj fotografij, ko smo nedolgo nazaj dvakrat naleteli na spuščene zapornice, a nato ni bilo vlaka. Nekateri vozniki so se ob tem tudi obračali, ob zadnjem dogodku se je kolona vozil nabrala po celotni Ormoški cesti do centra mesta.

Sicer pa je vsekakor bolje, da so zapornice spuščene in ni vlaka, kot pa da bi bilo obratno...



Več v Gospodarstvo