V Parku 1. slovenskega tabora pripravili osrednjo prireditev v počastitev dneva državnosti

Slavnostni govornik na prireditvi je bil prof. dr. Vlado Miheljak, doktor psihologije in profesor za socialno in politično psihologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani

Prlekija-on.net, sreda, 24. junij 2020 ob 12:531
Proslava ob dnevu državnosti v Ljutomeru

Proslava ob dnevu državnosti v Ljutomeru

V torek, 23. junija, je v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru, potekala osrednja prireditev v počastitev 25. junija - dneva državnosti. Proslavo so pripravili Občina Ljutomer ter lokalni odbori Zveze vojnih veteranov Slovenije, Zveze častnikov Slovenije, Združenja Sever, ZZB NOB Slovenije in Prleško društvo generala Maistra.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil prof. dr. Vlado Miheljak, doktor psihologije in profesor za socialno in politično psihologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, ki se je sredi 80. let uveljavil tudi kot kolumnist, leta 1995 pa je izšla njegova knjiga Camera obscura psihologije. Miheljak je v svojem govoru med drugim omenil nekatere znane rojake, ki izhajajo iz naših krajev, kot sta Franc Miklošič in Karol Grossmann, ob tem je omenil tudi pandemijo, kjer po njegovem "zmagovalci v tej bitki niso bili najbogatejši v Evropi in najbolj razviti, ampak tisti, ki so v spopad vstopili z ohranjeno sfero javnega in institucionaliziranimi vzvodi solidarnosti."

Ob tem je omenil pot Slovenije do demokracije, ki je nastajala "postopoma, skozi dolga desetletja, z narodo buditeljstvom v drugi polovici 19. stoletja, uporom proti fašizmu in proti vsem drugim totalitarizmom, s civilno-družbenimi vrenji in kritičnimi, upornimi mediji v 70. in še zlasti 80. letih pa tudi z množičnimi izražanji politične volje, upora in protesta na ulicah, trgih ter na žalost tudi v vojaških spopadih. A demokratična ter odprta družba in država ni dokončna, enkrat za vselej priborjena. Demokratična pravna država je krhka in ranljiva. Prav v teh dneh vidimo, da se 150 let po množičnih političnih zborovanjih Zedinjene Slovenije in 30 let po množičnih zborovanjih, ki so pomembno prispevali k utemeljitvi demokratične države, spet postavlja pod vprašaj pravica svobodnega zbiranja in izražanja mnenj. Še nikoli prej v zgodovini ni nihče zaprl celotnega Trga Republike ali kakorkoli se je prej imenoval, tudi v nedemokratičnem enopartijskem sistemu ne." S tem se je slavnostni govornik obregnil ob nedavne dogodke in sankcioniranja ljudi, zaradi "pisanja s kredo po tleh, popisovanja ljudi zaradi suma bodočega kaznivega dejanja..."

Vlado Miheljak:

Vse zbrane je nagovoril tudi podžupan Občine Ljutomer, Niko Miholič: "Spoštovane občanke in občani, ponovno me je doletela čast, da na kratko spregovorim pred vami v čast praznovanju dneva državnosti in vas v imenu Občine Ljutomer tudi lepo pozdravim. Ko se ozrem nazaj na govor lansko leto, najprej pomislim kaj vse se je v tem letu dni spremenilo, kaj smo kot država dosegli in kje odpovedali. Ponosni smo lahko na naše športnike, ki s svojimi predstavami še najbolj pozitivno promovirajo našo državo, kot tudi na znanstvenice in znanstvenike ter kulturnike. Prav tako na dobre ekonomske kazalce, ki so v letu 2019 prikazovale Slovenijo, kot državo, ki se je povzpela na vrh lestvice gospodarske rasti med vsemi EU članicami.

Pa je prišlo leto 2020, leto za katerega verjetno ni bilo človeka, ki bi lahko napovedal kaj vse se bo zgodilo. Zgodila se nam je pandemija, kjer smo kljub vsemu ponovno dokazali, da v najhujših trenutkih znamo stopiti skupaj. Tukaj ne mislim na politiko ali na vse afere, ki so se dogajale v času korona krize, ampak na vas, na Slovenke in Slovence, ki ste se pravil držali veliko bolj in veliko hitreje, kot katerakoli druga sosednja država. Na vse to smo lahko izredno ponosni in vsa ta argumentacija nam je lahko vzor ter upanje, da se ne bomo venomer naslavljali kot kritični, zamerljivi ali nevoščljivi Slovenci, ampak ravno obratno, torej da bomo ponosni nase, na svoje delo in na okolje v katerem živimo.

Žal pa smo tudi na določenih področjih odpovedali. Ne glede na to kdo je na oblasti, smo preveč popustili v politični kulturi. Kar se danes dogaja pri političnih debatah na socialnih omrežjih ali pod komentarji novic na medijskih portalih ni le katastrofa, ampak je najnižji nivo naše kulture nasploh. Ozmerjanje, kritiziranje, označevanje kdo je bel in kdo rdeč, naslavljanje novinarjev z izrazi, ki so dobesedno pod pasom je najnižja točka kamor nas je zaneslo. Predlogo smo bili tiho, preveč časa smo gledali nemo in dopustili, da se je jakost negativnih komentarjev le še večala.

A vse to lahko premagamo in se ozremo v prihodnost. Večina Slovencev ne želi več gledati v preteklost, vemo kdo je zmagal leta 1945 in kdo 1991. Za nas je to zgodovina, ki je jasna in iz katere se učimo, saj smo ravno zaradi uspeha naših prednikov v omenjenih letih danes tukaj kjer smo. Sem optimističen, saj ravno na podlagi korona krize opažam kako uspešen narod smo lahko. Kakšen potencial imamo in kakšna lepa prihodnost nas lahko čaka. Zato pa drage občanke in občani, v imenu Občine Ljutomer vam želim vse dobro ob dnevu državnosti. Glave gor!, čaka nas lepa prihodnost, če se bomo le manj ideološko naslavljali in namesto tega raje spodbujali ljudi, ki ustvarjajo za lepše okolje v katerem bivamo ter skrbijo za boljši življenjski standard vseh nas. Drage občanke in občani, želim vam prijeten in miren praznik, naj živijo Slovenke in Slovenci, naj živi Slovenija."

So se pa na govor odzvali v Občinskem odboru SDS Ljutomer, kjer pravijo, da so zgroženi.

Za kulturni program so s promenadnim koncertom poskrbeli člani Pihalnega orkestra KD Ivan Kaučič Ljutomer pod vodstvom Boštjana Lašiča.

Program, ki so ga izvedli:
1. E. Becht: So schön ist Blasmusik
2. M. Scharnagl: Von freund zu freund
3. E. Mosch: Böhmischer traum
4. J. Schrammel: Wien bleibt Wien
5. K. J. Alford: Colonel Bogey
6. J. Fučik: Triglav Marsch
7. J. Vejvoda: Rosamunde
8. E.Budau/M.Sepe, arr. L. Krajnčan: Poletna noč (solo: Aleš Levačič, pozavna)
9. arr. Patrick Roszell: Rocky
10. arr. Matt Conaway: Shut up and Dance
11. arr. Paul Murtha: Can't Stop The Feeling
12. arr. Michael Brown: Senorita
13. arr. P. Murtha: Livin' On A Prayer
14. arr. Ž. Ritlop: Z Goričkega v Piran (solo: Andrej Rebernik, trobenta)



Več v Kultura in izobraževanje