Marjan Kramberger z najboljšo salamo na Viteški salamiadi 2020

Na zanimivem druženju vinskih vitezov so šestič ocenjevali domače salame

Prlekija-on.net, četrtek, 25. junij 2020 ob 18:54
6. Viteška salamiada

6. Viteška salamiada

Konec epidemije Covid-19, so nemudoma izkoristili tudi vinski vitezi s severovzhoda Slovenije, ki so še enkrat potrdili, da res niso od muh, oziroma ne opravljajo samo poslanstva promocije vin, njenega kulturnega pitja, izbire pravega vina k posameznim jedem ter rezi vinske trte in trgatve, temveč imajo tudi druge koristne aktivnosti. In medtem, ko so se začele takšne in drugačne vinogradniško-vinske prireditve, kjer vitezi pomagajo pri promociji vin in izobraževanju vinogradnikov in vinarjev, so pripadniki Pomurskega omizja Slovenskega reda vitezov vina, med sabo znova tekmovali in ugotavljali, kdo ima najboljšo domačo salamo.

V Vinotoču Smej v Lendavskih goricah je namreč član omizja Jože Hajdinjak, z zamudo obeležil Jožefovo, in je gostil svoje prijatelje. Poleg degustacije vrhunskih vin družine Smej ter kulinaričnem razvajanju, je hkrati potekal nadvse zanimiv dogodek, kjer se je znova potrdilo, da vinski vitezi ne skrbijo zgolj za promocijo dobrih vin, kulturo pitja vina in usposabljanje na področju vinarstva, ter jim je blizu tudi kulinarika. Po pozdravu konzula viteškega omizja za Pomurje Štefana Pavlinjeka, so člani Slovenskega viteškega reda - Omizje za Pomurje, izvedeli 6. "Viteško salamiado". Kot nam je povedal Pavlinjek je dolžnost vitezov tudi svetovanje o tem katero vino gre h kateri hrani, že pred šestimi leti pa so se odločili še oceniti domače salame, saj v zimskem času na območju, kjer delujejo, veliko ljubiteljskih mesarjev izdeluje te dobrote, in med slednjimi so skoraj vsi člani in članice viteškega reda. Letos je na ocenjevanju bilo nekoliko manj domačih salam, saj so jih najverjetneje v "karanteni že pojedli", kot je dejal eden izmed prisotnih vitezov.

Štirinajst (od 20) članic in članov Pomurskega omizja Slovenskega viteškega reda, je med degustacijo vin, ob domačem kruhu, tokrat poskusilo in ocenilo 14 domačih salam, ki so jih izdelali sami. In čeprav so vse bile kar kakovostne, so izbrali pet najboljših. Ocenjevali so: okus, prerez - izgled, barvo in teksturo, vonj in zunanji izgled, na koncu pa je v ostri konkurenci največ točk zbrala salama enega mlajših vitezov, znanega gostilničarja Marjana Krambergerja (Gostilna Eder - Kramberger, Sveta Ana v Slovenskih goricah). Za njim se je uvrstil Milan Kolarič (Police pri Gornji Radgoni), sledijo pa: 3. Jože Puhan (Bogojina), 4. Zlatko Borak (Benedikt), 5. Damijan Breznik (Komarnica, Cerkvenjak) itd. Vsi udeleženci so prejeli lepe praktične nagrade, za katere so tudi sami poskrbeli.



Več v Družabno