Vsestransko aktivni in delavni

Občni zbor članic in članov DU Radenci

Filip Matko, petek, 11. marec 2011 ob 16:08
Prejemniki priznanj

Prejemniki priznanj

Redni letni občni zbor članic in članov Društva upokojencev Radenci je potekal v četrtek, 10. marca, v restavracijskih prostorih hotela Radin v Radencih. Kot gostje so se ga udeležili podžupan Občine Radenci Janez Konrad, predstavniki sosednjih društev upokojencev ter predsednik Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Mirko Lebarič.

Pred samim občnim zborom so se po tradiciji spomnili svojih članic ob Mednarodnem dnevu žena – 8. marcu ter ob bližajočem se 25. marcu – Materinskem dnevu. Skupina prostovoljk v društvu je že pred občnim zborom pripravila skromna darilca, na zboru pa je bil izveden krajši kulturni program. Predstavljene so bile tri pesmi članice Albine Kragelj, a gostja iz Murske Sobote, Suzana Lebar, je predstavila cikel svojih pesmi in dobrih misli. Temu je sledil slovesni nagovor, ki ga je pripravil letošnji nagrajenec s priznanjem Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Pučko.

Poročilo o delu DU Radenci je kar na sedmih tipkanih straneh pripravila predsednica Marije Erveš. »Izluščimo« le najpomembnejše: v društvu je skupno 612 udov (391 žensk in 221 moških), v letu 2010 je bilo 30 na novo vpisanih, 20 jih je izstopilo, a 15 umrlo. Za slednje so opravili častni enominutni molk. Upravni odbor društva je opravil osem sej, kjer so analizirali opravljeno delo, skrbeli za izvajanje letnega programa, imenovali občasne komisije ter sprejeli Pravilnik o delu častnega razsodišča. Obiskala jih je predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, za članstvo so izdali osem številk društvenih Novičk ter imeli odprto društveno pisarno vsako sredo dopoldne. V delovnih skupinah deluje 68 prostovoljk in prostovoljcev.  To so skupina za preventivno zdravje, skupina zaupnikov in zaupnic, medgeneracijska skupina za kakovostno staranje Sonček in skupina Druženje za višjo kakovost življenja. Jesensko-zimska rekreacija obsega ob torkih popoldne rekreativno telovadbo, ob četrtkih popoldne pa jogo; mesečno potekajo izobraževanja na kuharskih delavnicah; ročna dela (kvačkanje, pletenje…) vsak torek dopoldne; literarni krožek vsako sredo popoldne; pogovorna druženja v nemškem jeziku enkrat tedensko; sodelovanje z vrtcem Radenski mehurčki, Osnovno šolo Radenci, Kapela ter Srednjo šolo za gostinstvo in turizem in Dijaškim domom, kot tudi Zavodom za turizem in šport v Radencih skozi vse leto; ter ves čas vključevanja v vse aktivnosti Doma starejših občanov Radenci. Na športnem področju je delovalo 62 posameznic in posameznikov, na področju rekreacije 119, skupno torej 181 udov društva. Sodelovali so na 23 tekmovanjih s 143 tekmovalkami in tekmovalci ter 15 rekreativnih prireditvah s 143 udeleženci in to v kegljanju, streljanju z zračno puško, športnem ribolovu, šahu, pikadu, pohodništvu, kolesarjenju, kartanju in še čem. Na področju izobraževanj in skrbi za zdravje je bilo opravljenih 20 različnih aktivnosti s sodelovanjem 125 udov društva. Na področju kulture ter družabnih aktivnosti je bilo organiziranih 12 akcij s sodelovanjem 588 udeleženk in udeležencev. Organizirali so 4 likovne razstave, skozi vse leto urejevali dve stalni razstavi ter sodelovali na dveh razstavah Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev. Blagajniško poročilo je pripravila Rozalija Kodba. Za izvedbo vsega naštetega je bilo porabljenih v letu 2010 samo 8.7773,33 eurov. Od članarine se je zbralo 4.362,50 eurov, z različnimi prispevki članov ob društvenih aktivnostih se je zbralo 1,667,50 eurov, k vsemu je Občina Radenci s sredstvi iz javnih razpisov prispevala 2.007,00 eurov, a donacij je bilo za 439,72 eurov.

Po sprejetih poročilih in programu za letošnje leto je sledila podelitev društvenih priznanj. Upravni odbor društva je namreč na svoji 6. seji sprejel sklep, da se na občnem zboru društva podeli priznanja članicam in članom društva za prizadevno, odgovorno in prostovoljno delo. Priznanje so prejeli Jelka Hribar iz Radenec, Marija Fras iz Paričjaka in Albin Marinič s Hrašenskega Vrha. Imenovani so prav gotovo s svojim prostovoljnim delom prispevali skozi ves čas delovanja k uspešnosti dela društva. Priznanje Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Murska Sobota sta prejela Viktorija Jakopec iz Radenec in Jože Zemljič z Noričkega Vrha. Oba sta se ves čas vključenosti v društvo s svojim prostovoljnim delom, voljo in idejami prispevala k uspešnosti društva. Priznanje Zveze društev upokojencev Slovenije pa je prejel Janez Pučko iz Radenec. Imenovani se je takoj po vstopu v društvo aktivno vključil v dejavnosti društva ter z veliko mero odgovornosti in strokovnosti opravljal odgovorne naloge. Zaupana mu je bila skrb za pripravo društvenih aktov, skrbel je za izobraževanje članstva, tri mandate je bil tudi član upravnega odbora društva, zadnja dva mandata pa predsednik nadzornega odbora društva.

Društvena priznanja je nagrajencem podelila predsednica društva Marija Erveš, pri pokrajinskih priznanjih pa se ji je pridružil predsednik Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Mirko Lebarič. Slednji je v imenu Zveze društev upokojencev Slovenije podelil tudi republiško priznanje.

Po sklepu 7. seje upravnega odbora pa se je podelilo še posebne slavnostne listine dvema zakonskima paroma za zlato poroko ter trem zakonskim parom za biserno poroko. Predsednica društva, Marija Erveš, je tako slavnostno listino s priložnostnim darilom za 50 let skupnega življenja predala zakoncema Mariji in Jožefu Števanec iz Radenec ter Ivanki in Ivanu Trstenjaku iz Boračeve. Slednje je prevzel mož Ivan, ker je žena Ivanka bolna. Slavnostno listino za 60 let skupnega življenja pa so prejeli Pavla in Matija Klemenčič iz Hrastja Mote, Bronislava in Alojz Fekonja iz Radenec ter Frančiška in Franc Kšela, ki prebivata v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Slednja dva bosta listino prejela v domu.

Po zboru je sledilo skupno kosilo ter družabno srečanje, ki se je pozneje »prelevilo« še v pustovanje.


Več v Kultura in izobraževanje