Opazovali smo, kako se ptički ženijo

Opazovanje ptic v ljutomerskem parku

Dejan Razlag, sobota, 12. marec 2011 ob 13:38
Danes se ptički ženijo

Danes se ptički ženijo

Pomurska sekcija Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je danes, ob Gregorjevem, v mestnih parkih v Ljutomeru, Murski Soboti in Lendavi organizirala spoznavanje ptic in opazovanje, kako se po ljudskem izročilu danes ptički ženijo. Od 8. do 12. ure so bile v parkih postavljene stojnice, ob katerih so se mimoidoči lahko seznanili s pticami, ki nas obkrožajo in njihovimi zanimivostmi.
Izvedeli so lahko kako se pravilno nameščajo gnezdilnice, si ogledali fotografije ptic, informativne zloženke in revijo Svet ptic, za najmlajše pa so bile na voljo tudi pobarvanke.

V Ljutomeru smo v lepem spomladanskem vremenu ptice opazovali v parku I. slovenskega tabora, na vsako polno uro pa je bil po parku tudi voden izlet, kjer je izkušeni ornitolog in predsednik pomurske sekcije DOPPS Željko Šalamun obiskovalcem pokazal pernate prebivalce parka, o njih povedal kaj zanimivega in poučnega, vsi pa so si skozi daljnogled za opazovanje ptic lahko le-te pobliže tudi ogledali. Na ogledih v Ljutomeru je bilo zabeleženih 30 vrst ptic, v Murski Soboti 21, v Lendavi pa 20.

Naši predniki so o 12. marcu govorili, da se na ta dan ptički ženijo. Stari običaj namreč pravi, da so dekleta nekoč na Gregorjevo zrla v nebo in prva ptica, ki jo je dekle videlo, je naznanila, kakšen bo njen mož. In katera je bila vaša ptica, ki ste jo danes prvo ozrli?


Več v Narava