Kolesarili so po Goričkem

Ob koncu sklopa dogodkov praznovanja farnega zavetnika sv. Petra v Župniji Gornja Radgona so dan namenili tradicionalnemu kolesarskemu romanju.

Prlekija-on.net, torek, 7. julij 2020 ob 21:16
Prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje po Prekmurju

Prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje po Prekmurju

Tudi letos so namenili v Župniji Gornja Radgona dan kolesarskemu romanju, pod imenom »Prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje«. Tokratno druženje ob poganjanju pedal koles je bilo izvedeno že 8. leto zapovrstjo, letošnja pot pa je kolesarje vodila po Krajinskem parku Goričko, kjer so »Petrovski kolesarji«, spoznali veliko zanimivega.

V nedeljo 5. julija so ob 6. uri ob blagoslovu domačega župnika Franca Hozjana za srečno pot izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni, krenili kolesarji v smeri Radencev, Murske Sobote, Sebeborcev do prve postojanke Doma duhovnosti v Kančevcih. Dom vodijo redovniki - bratje kapucini, ki živijo v skupnosti, njihovo življenje pa je prepleteno z molitvijo in različnimi dejavnostmi v domu duhovnosti, vodenju župnije, pomoči drugim župnijam, ter vodenju duhovnih vaj in drugih duhovnih programov. Ob tej priložnosti so še si ogledali v nekdanji šoli stalno razstavo o netopirjih v Sloveniji. Na razstavi so celostno predstavljeni netopirji, njihovi življenjski prostori, pripravili pa so tudi prikaz zvezdnega neba.

Obiskali pa so tudi grob, kjer je pokopan domačin, duhovnik, teolog, publicist, versko-kulturni organizator in nabožni pisec, ter dolgoletni Župnik na Tišini Franc Ivanocy, ter cerkev sv. Benedikta. Pot so vrli »Petrovski kolesarji« nadaljevali do Kulinaričnega središča v Ratkovcih, kjer jih je pričakala na svojem domu znana izdelovalka lectovih src in drugih medičarskih izdelkov Jožica Celec. Svojo ljubezen do medenih izdelkov v družini Celec ohranjajo že od leta 1937. Izdelke pa pripravljajo ročno in na tradicionalni način po izbranih recepturah starih nekaj stoletij. Med drugim je tudi dejala, da Medičarska obrt, ki je prepoznavna samo v severovzhodni Sloveniji izgublja vrednoto tradicije in zanimanje, ter tako vse bolj tone v pozabo. Ob tej predstavitvi je bil ponujen kolesarjem bogat sladki asortiment Medičarstva Jožice Celec.

Kolesarji so nadaljevali svojo romanje po Goričkih bregovih do romanskega okroglega svetišča Rotunde v Selu. Cerkvica iz 13. stoletja, ki je posvečena sv. Nikolaju in Devici Mariji in leži v dolini Kobiljanskega potoka na zarobju vzhodnega Goričkega in ima med prekmurskimi umetnostnimi spomeniki prav posebno mesto, legenda pa o tem pravi, da naj bi cerkev sprva pripadala templjarjem. Ob tem obisku je bilo tam proščenje - žegnanje in kolesarji romarji so tudi obiskali sv. mašo. Kolesarsko »rajžanje« so nato nadaljevali do vasi Motvarjevci, kjer so jih v Gostišču Puhan pričakali s pravim prekmurskim bogračem in zavitkom-štrudeljnom »retaš«. Prekmurski bograč, ki ga pripravljajo pri Puhanovih po dobrih starih receptih izvira ravno iz tega dela Prekmurja in je jed nekdanjih pastirjev. Po telesnem okrepčilu so pot nadaljevali skozi Kobilje in Dobrovnik do Bukovniškega jezera, kjer so v senci Bukovniških gozdov, energijskih točkah in Vidovem izviru o katerega legenda pravi, v kolikor si človek umije oči iz izvira sv. Vida potem bolje vidi, nabrali »Petrovsko kolesarji« novih moči za nadaljevanje poti proti svojim domovom.

Že v prihodnje leto vabijo medse »Petrovski kolesarji« nove kolesarje, ko bodo skupaj premagovali nove poti, se družili in obiskali nove kotičke prelepe Slovenije.

Foto in tekst Marjan Slavič



Več v Družabno