Nekatere trgovine bodo odprte že to nedeljo

Vlada je z odlokom odpravila prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in praznikih, s čimer se je trgovinam omogočilo, da obratovalni čas določijo v skladu s svojo poslovno odločitvijo.

Prlekija-on.net, petek, 24. julij 2020 ob 17:24
Trgovine so ob nedeljah in praznikih ponovno lahko odprte

Trgovine so ob nedeljah in praznikih ponovno lahko odprte

Vlada je v četrtek sprejela spremembo Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katero se je odpravilo določitev minimalnega obratovalnega časa in odpravi prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in z zakonom določenim dela prostih dnevih. S tem se je trgovcem znova omogočilo, da obratovalni čas določijo v skladu s svojo poslovno odločitvijo. Nekatere trgovine bodo tako odprte že to nedeljo.

V Tušu bodo večino poslovalnic odprli že to nedeljo in bodo odprte po takšnem delovnem času, kakršen je veljal pred razglasitvijo epidemije. Tudi Hofer bo svoje trgovine odprl že to nedeljo po delovnem času, kot je veljal pred epidemijo, medtem ko Mercator to nedeljo odpira hipermarkete in supermarkete ter trgovine v turističnih krajih.

Trgovci bodo lahko obratovalni čas spet določili v skladu s svojo poslovno odločitvijo

Vlada odpravila prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in praznikih


Spar sporoča, da bodo njihove trgovine Spar in Interspar ostale še zaprte to nedeljo, od 2. avgusta pa bodo spet obratovale vse, vključno z restavracijami Interspar po delovnem času, kot je veljal pred razglasitvijo epidemije. To nedeljo bodo zaprte tudi Lidlove trgovine, kjer se bodo o nadaljnjih korakih odločali glede na odziv konkurence. Za Jager trgovine pa trenutno še ni informacij, ali trgovine v nedeljo odpirajo. Na spletni strani imajo še zapisano, da so vse trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte.

Poslanke in poslanci so sicer odločanje o tem, ali bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, preložili na september. Spremembo je predlagala Levica, ki je s tem povzela pobudo sindikata delavcev trgovine ob letošnjem prazniku dela, naj trgovine tudi po izteku ukrepov zaradi epidemije ob nedeljah ostanejo zaprte. Volja ljudstva je glede tega bila izražena na referendumu že leta 2003. Ob sprostitvi vladnega ukrepa pa so se tudi na družbenih omrežjih pojavili številni pozivi, da se naj obisk trgovin ob nedeljah in praznikih bojkotira, saj da smo prebivalci v teh mesecih znali nakupovati na zalogo in odprtih trgovin ob nedeljah ne rabimo.

SDTS: Ponoven nož v hrbet delavskemu razredu

Odzval se je tudi Ladi Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS): "V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije nismo presenečeni nad odločitvijo Vlade RS, da je preklicala Odlok o določitvi minimalnega obratovalnega časa prodajaln z živili in prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh, ki ga je marca uvedla v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Jasno je, da je podobno kot v Državnem zboru ob drugem branju aktualnega Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini prevladal kapital, delno pa najbrž tudi pritiski nekaterih trgovinskih podjetji, ki grozijo, da bodo tožila Vlado za odškodnino. Ob tem pa pozabljajo, da je Vlada v času pandemije z denarnimi sredstvi pošteno pomagala tem podjetjem. Tudi TZS je vložila ustavno presojo tega Odloka, tako da je bila Vlada praktično primorana k sprostitvi ukrepov.

Prodajalke in prodajalci so zelo razočarani ali bolje rečeno jezni nad to odločitvijo, saj so glede na javnomnenjske ankete, tako zaposlenih kot potrošnikov, pričakovali zaprtje trgovin ob nedeljah. Številni se danes obračajo na naš sindikat z vprašanji, kaj bomo storil, vendar smo tudi mi v tem trenutku primorani počakati na september. Do takrat pa je naš cilj še naprej širiti glas delavskega razreda, ki ne sme ostati neslišan.

Trgovke in trgovci smo že večkrat jasno izrazili našo voljo, javnost pa nas ob tem podpira. Prezrtje vzklikov na pomoč s strani malega človeka iz delavskih vrst je očitno zahvala, ki jo bodo delavke in delavci v trgovinah prejeli za pomembno vlogo ohranjanja nemotenega oskrbovanja celotnega slovenskega prebivalstva v času krize. Najprej je politika spregledala referendum iz leta 2003, nato je trgovkam in trgovcem ponovno obrnila hrbet z izmikanjem odgovornosti pri sprejemu aktualnega Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini (ZT-1B). Včerajšnji umik Odloka in ponovno odprtje trgovin ob nedeljah je ponoven nož v hrbet delavskemu razredu. Kljub temu pa se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije ne bomo umaknili in boj bomo nadaljevali do konca. Danes se borimo za nedelje, jutri se bomo za plače, ki bodo omogočale spoštljivo življenje."

Bodo nakupovalni vozički ob nedeljah samevali?

Obeta se zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh
Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo