Peter Žibrat, kulturnik, športnik in tvorec največjih odbojkarskih uspehov v Ljutomeru

S Petrom in Davidom se je pogovarjala Svetlana Oletič, Peter pa nam je veliko povedal o ljutomerski in slovenski odbojki, o svojih uspehih v orodni telovadbi in o kulturnem udejstvovanju ter tudi o Titu, Janezu Drnovšku, o skoraj tragičnih pripetljajih v Nemčiji...

Prlekija-on.net, četrtek, 6. avgust 2020 ob 20:28
S Petrom in Davidom se je prav v Športnem centru Žibrat pogovarjala Svetlana

S Petrom in Davidom se je prav v Športnem centru Žibrat pogovarjala Svetlana

Na našem portalu smo se letos odločili, da bomo pripravili serijo intervjujev z znanimi in zanimivimi osebnostmi iz naših krajev. Zaradi epidemije koronavirusa smo sicer naše načrte bili primorani nekoliko spremeniti in prilagoditi. Kot naslednji je pred našo kamero stopil Peter Žibrat, ki je še vedno aktiven v lokalnem kulturnem in športnem okolju, v preteklosti pa je pustil velik pečat, ne samo v našem okolju, pač pa tudi širše, saj je prejemnik številnih priznanj in pohval tako na športnem kot na kulturnem področju. Med temi je tudi priznanje za športne dejavnosti od nekdanjega predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Juana Antonia Samarancha ter priznanje za kulturo, Gallusova zlata značka.

Peter je med drugim bil direktor Ženskega odbojkarskega kluba Žibrat Ljutomer v zlatih časih, ko so članice bile med najboljšimi ekipami v 1.A slovenski ligi. Pod njegovim vodstvom je ekipa prišla iz tretje lige v drugo, potem iz druge v 1.B in iz 1.B v 1.A. Da ekipa napreduje iz nižje lige v višjo, včasih potrebuje od 6 do 10 let, v Ljutomeru pa se je takrat to zgodilo praktično iz leta v leto, ko je ekipa vsako leto napredovala v višjo ligo. Peter je bil tudi kar šest let direktor ženske slovenske reprezentance, ki je imela priprave v Ljutomeru, med drugim pa je bil tri leta (1956, 1957 in 1958) pokrajinski državni prvak v orodni telovadbi ekipno, Je tudi ustanovitelj pevskega zbora na Cvenu leta 1962, dve leti je bil predsednik Kulturnega društva Cven, 10 let vodja gledališke skupine Kulturnega društva Cven (za vse prireditve sam piše scenarije, režira in igra)...

Odprtje Športnega centra Žibrat

David Žibrat uresničil še ene svoje sanje, odprl je svoj lastni športni center


Tudi njegovih vnukov Jana in Davida Žibrata ni potrebno posebej predstavljati. Jan je kadetski podprvak v namiznem tenisu na svetovnem prvenstvu v Sarajevu, večkratni državni prvak, bronast na svetovnem prvenstvu ekipno... David pa je lani oktobra v Sarajevu z naslovom svetovnega prvaka nadgradil uspehe iz svetovnih prvenstev v prejšnjih letih. Med drugim je tudi desetkratni državni prvak (od leta 2010 do danes) ter večkratni zmagovalec svetovnih pokalov in mednarodnih turnirjev.

David sedaj vso svoje znanje in bogate izkušnje prenaša tudi na najmlajše in vse ostale, ki vadijo v njegovem novem Športnem centru Žibrat, ki ga je uradno odprl letos marca.

S Petrom in Davidom se je prav v Športnem centru Žibrat pogovarjala Svetlana Oletič, ki ima prav tako velike zasluge za uspehe ljutomerske odbojkarske ekipe, ko jo je vodil Peter. Peter nam je v pogovoru veliko povedal o ljutomerski odbojki, o obdobju, ko je bil direktor ženske odbojkarske reprezentance, o svojih uspehih v orodni telovadbi in o kulturnem udejstvovanju ter tudi o tem, kako je nekoč delal v spremstvu nekdanjega predsednika bivše države Tita, o svojem poznanstvu z nekdanjim predsednikom države Janezom Drnovškom, o pripetljajih v Nemčiji, ki bi se lahko končali tragično... David pa nam je ob tem povedal nekaj o svojem športnem centru in delovanju ter poteku vadb.

Zanimivemu pogovoru lahko prisluhnete v videu.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Šport